Verohallinnon nimissä on lähetetty huijausviestejä. Lue lisää huijauksista

Ulkomainen yritys: näin valtuutat veroasioiden hoitamiseen

Ulkomaisen yrityksen edustajalla täytyy olla suomalainen henkilötunnus tai UID-tunniste (Finnish Authenticator -sovellus) sekä Suomi.fi-valtuus, jotta voi asioida ulkomaisen yrityksen puolesta esimerkiksi OmaVerossa.

UID-tunnistetta ja Suomi.fi-valtuutta pitää hakea erikseen. Jos ulkomaisella yrityksellä on jo Y-tunnus, käytä sitä, kun haet Suomi.fi-valtuutta.

 • 1

  Hae ulkomaalaisen tunnistetta

 • Rekisteröidy tunnistuspalveluun

  Lue ohjeet Suomi.fi-sivustolta. Rekisteröidy ulkomaalaisen henkilön tunnistuspalveluun, jotta saat tunnisteen, UID:n.
 • Lataa mobiilisovellus

  Lataa sovelluskaupasta mobiilisovellus, jonka nimi on Finnish Authenticator.
 • Lähetä tietosi sovelluksen avulla

  Tunnistaudu lähettämällä Finnish Authenticatorin avulla kasvokuva itsestäsi eli selfie sekä kuva virallisesta henkilöllisyystodistuksestasi, kuten passista tai henkilökortista.
 • Käytä sovellusta tunnistautumiseen

  Kun saat ilmoituksen, että tunnistusväline eli mobiilisovellus Finnish Authenticator on käytössä, voit hakea Suomi.fi-valtuuksia.
 • 2

  Tee valtuushakemus

 • Selvitä, mitä valtuuksia tarvitset

  Suomi.fi-valtuuksia on erilaisia. Jos haet valtuutta, jonka nimi on Veroasioiden hoito, voit hoitaa yrityksen kaikkia veroasioita. Jos taas haet esimerkiksi valtuutta, jonka nimi on Veroilmoittaminen, voit vain antaa ilmoituksia yrityksen puolesta. Otsikon linkistä pääset lukemaan valtuuksista tarkemmin.
 • Selvitä, kuka tekee valtuushakemuksen

  Valtuushakemuksen voi tehdä esimerkiksi se, jolla on oikeus edustaa yritystä. Valtuushakemuksen allekirjoittaa se, jolla on yrityksen nimenkirjoitusoikeus. Nimenkirjoitusoikeus täytyy käydä ilmi oikeaksi todistetusta kaupparekisteriotteesta, joka pitää lähettää hakemuksen liitteenä. Valtuushakemuksella haetaan valtuutusoikeutta tai edustajan valtuutusoikeutta.
 • Valtuutusoikeus

  Valtuutusoikeus täytyy hakea niitä asioita varten, jotka yrityksen pitää hoitaa sähköisesti. Valtuutusoikeuden voi rekisteröidä yhdelle tai useammalle henkilölle. Henkilö, jolla on valtuutusoikeus, voi kirjautua Suomi.fi:n valtuudet-palveluun ja antaa siellä omatoimisesti asiointivaltuuden joko itselleen, yrityksen työntekijälle tai tilitoimistolle. Asiointivaltuuden avulla voi hoitaa esimerkiksi yrityksen veroasioita sähköisesti.
 • Edustajan valtuutusoikeus

  Edustajan valtuutusoikeuden voi hakea henkilölle, jonka edustama yritys tai yhteisö on saanut valtuuden toiselta henkilöltä, yritykseltä tai yhteisöltä. Kun henkilöllä on edustajan valtuutusoikeus, hän voi antaa edustamisvaltuuksia toisille henkilöille. Edustamisvaltuuden saanut taas voi hoitaa edustamansa yrityksen tai yhteisön nimissä sen asioita, joka on valtuuttanut yrityksen tai yhteisön.
 • Täytä valtuushakemus

  Täytä valtuushakemus Suomi.fi-verkkopalvelussa ja tulosta hakemus. Huomaa, että jos yrityksellä on jo Y-tunnus, valitse hakemuksessa kohta Ulkomainen yritys tai yhteisö, jolla on suomalainen Y-tunnus. Lähetä postissa valtuushakemus, kopio kaupparekisteriotteesta, jonka viranomainen on todistanut oikeaksi sekä muut tarvittavat liitteet. Saat tarkemmat ohjeet Suomi.fi:stä, jonne pääset otsikon linkistä.
 • Valtuushakemuksesi käsitellään

  Saat sähköpostilla tiedon, kun valtuutusoikeus tai edustajan valtuutusoikeus on rekisteröity.
 • Anna asiointivaltuus itsellesi, yrityksen työntekijälle tai tilitoimistolle

  Kun valtuutusoikeus tai edustajan valtuutusoikeus on rekisteröity, voit hallinnoida yrityksen valtuuksia. Kirjaudu Finnish Authenticator -sovelluksella Suomi.fi:n valtuudet-palveluun, jossa voit antaa Suomi.fi-valtuuksia yrityksen nimissä. Voit antaa valtuuden yrityksen veroasioiden hoitamista varten esimerkiksi itsellesi, yrityksen työntekijälle tai tilitoimistolle. Asiointivaltuuden voi antaa yrityksen työntekijälle, jolla on suomalainen henkilötunnus tai UID-tunniste.
 • 3

  Hoida veroasiat sähköisesti

 • Kirjaudu OmaVeroon

  Kun sinulla on Finnish Authenticator -sovellus ja Suomi.fi-valtuus, voit kirjautua Verohallinnon sähköisiin asiointipalveluihin − esimerkiksi OmaVeroon − ja hoitaa niiden kautta yrityksen veroasioita.
Sivu on viimeksi päivitetty 16.12.2022