Tilitoimisto tai muu toisen puolesta asioita hoitava: näin pyydät valtuutta veroasiointiin

Jos tarvitset valtuuden, jotta voit hoitaa toisen henkilön, yrityksen tai yhteisön veroasioita sähköisesti, voit tehdä valtuuspyynnön Suomi.fi:ssä.

Huomaa, että valtuuden antajan pitää hyväksyä valtuuspyyntö. Hyväksymisen tapaan vaikuttaa se, onko valtuuden antajalla henkilökohtaiset pankkitunnukset, mobiilivarmenne tai varmennekortti.

Näin valtuutat kirjanpitäjiä ja teet valtuuspyynnön asiakkaalle

1

Tee tilitoimiston sisäiset valtuutukset

Jos olet esimerkiksi tilitoimiston toimitusjohtaja tai nimenkirjoitusoikeudellinen, voit tarvittaessa antaa esimerkiksi kirjanpitäjälle ensin Suomi.fi:ssä

 1. edustajan valtuutusoikeuden, jonka avulla kirjanpitäjä voi tehdä valtuuspyyntöjä tilitoimiston asiakkaille tämän ohjeen mukaisesti
 2. edustamisvaltuuden, jonka avulla kirjanpitäjä voi asioida niillä valtuuksilla, jotka tilitoimisto saa asiakasyritykseltä.

Voit antaa edustamisvaltuuden kirjanpitäjälle myös myöhemmin. Kun annat edustamisvaltuuden, muista valita myös ne asiointivaltuudet, joita kirjanpitäjä tarvitsee hoitaakseen asiakkaan asioita (esim. Veroasioiden hoito -valtuus).

Tilitoimisto voi tarpeidensa mukaan rajata asiointivaltuuden tarkenteella, mitä asiakkaita kukin kirjanpitäjä näkee OmaVerossa. Lisätietoa Suomi.fi:ssä: Anna valtuus yrityksenä tai yhteisönä, lue kohta "Miten käytän valtuuden tarkennetta?".

Siirry Suomi.fi:n valtuudet-palveluun

Esimerkkejä yritysvaltuuksista Suomi.fi:ssä

2

Selvitä tarvittavat valtuudet

Veroasioiden hoito -valtuuden avulla voi hoitaa kaikkia valtuuden antajan veroasioita. Muiden valtuuksien avulla voi hoitaa rajoitetusti vain nimettyjä asioita.

Lue valtuuksien kuvauksista, mikä valtuus sopii tarpeisiisi

Valitset valtuuden myöhemmin Suomi.fi:n valtuudet-palvelussa.

3

Pyydä asiointivaltuutta Suomi.fi:ssä

Tunnistaudu Suomi.fi:n valtuudet-palveluun henkilökohtaisilla pankkitunnuksillasi, mobiilivarmenteella tai varmennekortilla. Tee sen jälkeen valtuuspyyntö asiakkaalle.

Siirry Suomi.fi:n valtuudet-palveluun

Ohje Suomi.fi:ssä: Pyydä valtuus yrityksenä tai yhteisönä

4

Pyydä asiakasta hyväksymään valtuuspyyntö

 1. Jos asiakkaalla on henkilökohtaiset pankkitunnukset, mobiilivarmenne tai varmennekortti, pyydä häntä kirjautumaan Suomi.fi:n valtuudet-palveluun ja hyväksymään valtuuspyyntö siellä.

  Huomaa, että asiakasyrityksen yhtiöjärjestyksen mukainen nimenkirjoitussääntö vaikuttaa siihen, keiden täytyy hyväksyä valtuuspyyntö.

  Suomi.fi:n valtuudet-palvelu

  Ohje Suomi.fi:ssä: Valtuuspyynnön hyväksyminen

 2. Jos asiakkaalla ei ole tunnistusvälinettä, pyydä häntä käymään verotoimistossa ja ottamaan mukaan passi, kuvallinen henkilökortti, ajokortti tai muu kuvallinen henkilökortti. Henkilö täytyy aina pystyä tunnistamaan kuvasta. Asiakas voi hyväksyä valtuuspyynnön verotoimistossa, ja hänen täytyy käydä siellä henkilökohtaisesti.

  Jos yksi henkilö käy verotoimistossa hyväksymässä valtuuspyynnön osakkaiden puolesta, hän tarvitsee lisäksi mukaan
  • osakkaiden allekirjoittaman valtakirjan, josta käy ilmi nimenkirjoitusoikeus osakkaiden puolesta (valtakirja saa olla enintään 6 kuukautta vanha)
  • kopiot kaikkien niiden osakkaiden passeista tai kuvallisista henkilökorteista, jotka eivät ole paikalla verotoimistossa mutta ovat allekirjoittaneet valtakirjan
  • kopion perukirjan osakasluettelosta, jos kyseessä on Y-tunnuksellinen kuolinpesä.

Verotoimistojen yhteystiedot

5

Voit hoitaa valtuuttajan veroasiat sähköisesti

Kun valtuuspyyntö on hyväksytty, näet voimassa olevan valtuuden Suomi.fi:n valtuudet-palvelussa.

Voit kirjautua Verohallinnon sähköisiin asiointipalveluihin henkilökohtaisilla pankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai varmennekortilla. 

Valitse OmaVerossa kirjautumisen jälkeen "Asioi yrityksen puolesta" tai "Asioi toisen henkilön puolesta" sen mukaan, hoidatko yrityksen vai henkilön veroasioita.

Esimerkiksi kirjanpitäjä näkee OmaVerossa ne tilitoimiston asiakkaat, joiden puolesta hänellä on valtuus hoitaa veroasioita.

Usein kysyttyä

Voit poistaa Suomi.fi-valtuudet, jotka on annettu yrityksen tai yhteisön puolesta asiointia varten, jos sinulla on

 • valtuutusoikeus yrityksen tai yhteisön puolesta
 • rekisteriin – esim. kaupparekisteriin – merkitty nimenkirjoitusoikeus edustaa yritystä tai yhteisöä:
  • toimitusjohtaja
  • elinkeinonharjoittaja
  • oikeutettu (nimenkirjoitusoikeus yksin)
  • henkilö, joka on saanut tähän tehtävään oikeuden yllä mainituilta Suomi.fi-palvelussa
  • yhdistyksen nimenkirjoitusoikeudellinen (nimenkirjoitusoikeus yksin).

Näin poistat Suomi.fi-valtuudet

 1. Kirjaudu Suomi.fi:n valtuudet-palveluun
 2. Valitse yritys tai yhteisö, jonka valtuuksista on kyse.
 3. Valitse Annetut valtuudet ja vaihtoehto Mitätöi valittujen valtuudet, jotta saat poistettua valtuudet valitsemiltasi henkilöiltä, yrityksiltä tai yhteisöiltä.

Jos et pysty tunnistautumaan sähköisesti Suomi.fi:n valtuudet-palveluun, voit täyttää Suomi.fi:ssä mitätöintihakemuksen. Sen avulla saat poistettua annetut valtuudet.

Edunvalvoja ei voi asioida OmaVerossa tai muissa Verohallinnon asiointipalveluissa, jos hänellä ei ole ollut aiemmin Katso-valtuuksia.

Jos olet hoitanut edunvalvonnassa olevan asioita Katso-valtuuden avulla, voit tehdä valtuushakemuksen, jotta saat käyttöösi Suomi.fi-valtuuden. Voimassa oleva Katso-tunnisteen käyttäjätunnus pitää liittää mukaan valtuushakemukseen.

Suomi.fi:stä saat lisätietoa siitä, milloin toisen puolesta voi ja ei voi asioida

Henkilökohtaisella vahvalla tunnisteella kirjautuessa asiointioikeutta ei enää tarkasteta Katso-palvelun valtuuksista. Katso-valtuuksien tilalle tarvitset Suomi.fi-valtuudet.

Kun tunnistaudut palveluun verkkopankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai varmennekortilla, asiointioikeutesi organisaation puolesta tarkastetaan

 • kaupparekisteristä
 • yritys- ja yhteisötietojärjestelmästä (YTJ) 
 • yhdistysrekisteristä
 • Suomi.fi:n valtuudet-palvelusta.