Näin valmistaudut haastatteluun

Kädet tärisee, sydän hakkaa – ei haittaa mitään!

Haastattelutilanteet ovat jännittäviä, ja ihan syystä. Olet tavoittelemassa jotain itsellesi tärkeää ja tulet tapaamaan ihmisiä, jotka voivat auttaa tavoitteen saavuttamisessa tai estää sen. Paitsi, ettei asia ole ihan näin: rekrytoijat ovat sinun puolellasi ja toivovat, että menestyt haastattelussa ja pääset näyttämään parhaat puolesi. He arvioivat sopivuuttasi tehtävään, eivät sitä, oletko hyvä tai huono.

Miten haastatteluun voi valmistautua?

Me haluamme haastattelussa tutustua sinuun: meitä kiinnostavat muun muassa koulutus- ja osaamistaustasi, vahvuutesi, kehittämisen kohteesi, onnistumisesi ja epäonnistumisesi. 

Näitä asioita voit miettiä jo ennen haastattelua:

Lue hakemasi tehtävän hakuilmoitus huolella läpi.

Käy mielessäsi läpi, mitä tehtävään kuuluu, mitkä tehtävän odotukset ovat, ja miten sinun osaamisesi vastaa näihin odotuksiin.

Tutustu Verohallinnon nettisivuihin ja somekanaviin – muodosta siis mielikuva itsellesi organisaatiosta, johon olet hakemassa.

Mieti jo valmiiksi rekrytoijille kysymyksiä, joihin haluat saada haastattelussa vastauksen. Rekrytoijat arvioivat sitä, miten sovellut tehtävään. Sinä puolestasi olet se, joka arvioi kuinka tehtävä soveltuu sinulle. Kysele siis rohkeasti ja sovittele hakemaasi roolia itsellesi. Vastaavatko organisaation arvot omiasi? Miltä Verohallinnossa tuntuisi olla töissä?

Apua, kutsu videohaastatteluun!

Joskus teemme rekrytoinnin ensimmäiset haastattelukierrokset videotyökalulla. Kun saat videohaastattelukutsun, ei siitä kannata panikoitua.

Lähde rohkeasti testaamaan työkalua! Videovastauksesi ei lähde meille ennen kuin painat Lähetä-nappia, joten ota useita otoksia, sekoile sanoissasi rauhassa ja lähetä meille vasta timanttisin vastauksesi. Videolle puhuminen on jännittävää kaikille, niin hakijoille kuin meillekin, jotka haastattelukysymyksiä nauhoitamme. Emme siis missään nimessä odota Oscar-tasoisia suorituksia, vaan itsesi näköisiä vastauksia kysymyksiin. Ytimekäs on kaunista, joten pidä kukin vastauksesi 1–2 minuutin mittaisena.

Videon avulla haluamme ennen kaikkea tutustua sinuun ja osaamiseesi, sekä tietenkin antaa sinulle mahdollisuuden nähdä, millaisia me olemme. Videohaastattelun perusteella valitsemme hakijat, jotka kutsumme seuraavaan vaiheeseen eli henkilökohtaiseen haastatteluun. Siinä keskustelu pääsee alkamaan tuttavallisemmissa merkeissä, kun olemme virtuaalisesti jo tavanneet.

Ryhmähaastattelu – mitä se tarkoittaa?

Välillä teemme rekrytoinneissamme ryhmähaastatteluja. Niissä ratkomme usein yhdessä caseja ja luomme yhdessä näkemyksen jonkun tietyn ongelman ratkaisemiseen. Meiltä kysytään usein, kuinka ryhmähaastatteluun tulee valmistautua: vastaus on, että ei mitenkään! Meitä kiinnostavat sinun toimintatapasi ja –mallisi, voit siis huoletta unohtaa edellisen yön lakikirjapänttäykset.

Ryhmähaastatteluun kutsutaan usein noin 5-10 henkeä kerrallaan ja toisinaan pidämme myös  ryhmätilanteen jälkeen lyhyet yksilöhaastattelut jatkoonmenijöille. Tilaisuudet ovat rentoja ja mukavia parituntisia, joten turhaan ei kannata jännittää!

Soveltuvuusarvioinnit

Välillä lähetämme hakijoitamme soveltuvuusarviointeihin, jotka kestävät tyypillisesti päivän ja koostuvat erilaisista testeistä, mitkä arvioivat soveltuvuuttasi haettavaan tehtävään. Näistä ilmoitetaan erikseen rekrytoinnin yhteydessä.

Turvallisuusselvitys

Teetämme myös meille työskentelemään tulevista henkilöistä Supon turvallisuusselvityksen, ja tiedot turvallisuusselvityksen tekemistä varten kerätään jo haastattelutilanteessa. Jos haluat tutustua turvallisuusselvityksiin jo ennen haastattelua, lisätietoa löytyy Suojelupoliisin verkkosivulta Henkilöturvallisuusselvitys.

Saat tiedon avoimista työpaikoistamme