Verohallinnon nimissä on lähetetty huijausviestejä. Lue lisää huijauksista

Liki puolella miljoonalla henkilöllä on esitäytetyn veroilmoituksen määräpäivä heti pääsiäisen jälkeen – tarkista veroilmoituksen tiedot ja täydennä tarvittaessa

Verohallinnon tiedote, 26.3.2024

Maataloudenharjoittajien, toiminimiyrittäjien ja heidän puolisoidensa pitää tarkistaa esitäytetty veroilmoitus henkilökohtaisista tuloista viimeistään 2. huhtikuuta mennessä. Myös maatalouden ja elinkeinotoiminnan veroilmoituksen määräpäivä on ensi viikon tiistaina.

Kevään ensimmäinen esitäytettyjen veroilmoitusten määräpäivä on tiistaina 2. huhtikuuta. Siihen mennessä maataloudenharjoittajien, toiminimiyrittäjien ja heidän puolisoidensa pitää tarkistaa ja tarvittaessa täydentää esitäytetty veroilmoituksensa.

Esitäytetyn veroilmoituksen tarkistaminen ja täydentäminen onnistuu helposti OmaVerossa.

- Kun veroilmoituksen määräpäivään on tällä asiakasryhmällä enää viikko ja välissä on vielä pääsiäinen, muutokset ja täydennykset pitää tehdä OmaVerossa, jotta ne ehtivät Verohallintoon määräpäivään mennessä, sanoo ylitarkastaja Hanna Nykter-Terävä.

Veroilmoitukseen liittyviä liitteitä ei pidä postittaa Verohallintoon, vaan säilyttää itsellä. Verohallinto pyytää liitteet nähtäväksi tarvittaessa.

Kaikkiaan maataloudenharjoittajia, toiminimiyrittäjiä ja heidän puolisoitaan on noin 480 000. Muilla yksityishenkilöillä esitäytetyn veroilmoituksen määräpäivät ovat toukokuussa.

Tarkista, että vähennykset ovat oikein

Esitäytetylle veroilmoitukselle pitää täydentää ne tulot ja vähennykset, joita Verohallinto ei ole automaattisesti täyttänyt ilmoitukseen. Samalla pitää tarkistaa, että Verohallinnon täyttämät tiedot ovat oikein.

Jos esimerkiksi viime keväänä haki arvion perusteella sähkövähennystä korkeisiin sähkölaskuihin, nyt täytyy korjata veroilmoitukseen toteutuneet sähköenergian kustannukset.

- Sähkövähennystä on toki mahdollista hakea viime vuodelta edelleen, vaikkei olisikaan ilmoittanut korkeita sähköenergiakulujaan aikaisemmin, Nykter-Terävä sanoo.

Sähkövähennystä voi saada, jos vakituisen asunnon sähköenergian kulut vuoden 2023 tammi-huhtikuussa ylittivät 2 000 euroa. Vähennys on 60 prosenttia 2 000 euroa ylittävistä kuluista, korkeintaan 2 400 euroa yhtä vakituista asuntoa kohti.

Sähkövähennys ilmoitetaan kotitalousvähennyksen yhteydessä.

Täydennä veroilmoitukseen puuttuvat tulot

Voi myös olla, että osa vuoden 2023 tuloista puuttuu esitäytetystä veroilmoituksesta.

- Jos on saanut vaikka vuokratuloa esimerkiksi asunnon tai veneen vuokraamisesta tai käynyt kauppaa kryptovaluutoilla, tiedot tuloista pitää lisätä veroilmoitukseen, Nykter-Terävä sanoo.

Jos kaikki tiedot ovat esitäytetyllä veroilmoituksella oikein, ei tarvitse tehdä mitään.

Toiminimiyrittäjä ja maatalousyrittäjä: muista myös elinkeinotoiminnan tai maatalouden veroilmoitus

Toiminimiyrittäjien on täytettävä henkilökohtaisen esitäytetyn veroilmoituksen lisäksi aina elinkeinotoiminnan veroilmoitus. Maatalousyrittäjillä taas on täytettävänä maatalouden veroilmoitus ja monilla maatalousyrittäjillä myös metsätalouden veroilmoitus.

Näiden kaikkien määräpäivä on 2. huhtikuuta.

Ilmoita maatalouden, metsätalouden ja elinkeinotoiminnan tuet veroilmoituksella

Jos maa- tai metsätalouteen tai elinkeinotoimintaan sai julkista tukea vuonna 2023, niitä koskevat tiedot pitää itse ilmoittaa maatalouden, metsätalouden tai elinkeinotoiminnan veroilmoituksella, vaikka ne näkyisivätkin henkilökohtaisessa esitäytetyssä veroilmoituksessa.

- Saadut julkiset tuet näkyvät veroilmoituksen paperitulosteessa, joten moni on kuvitellut, että tiedot siirtyvät verotukseen automaattisesti. Näin ei kuitenkaan ole, vaan tiedot pitää erikseen ilmoittaa maatalouden, metsätalouden tai elinkeinotoiminnan veroilmoituksella, Nykter-Terävä sanoo.

Aikaisemmin aiheesta:

Veroilmoitusaika alkaa: ensimmäiset esitäytetyt OmaVerossa tänään – viime vuoden isoista sähkölaskuista voi vielä hakea sähkövähennystä

Lisätietoa asiakkaille:

Toimi näin, kun saat esitäytetyn veroilmoituksen

Maatalouden veroilmoitus

Metsätalouden veroilmoitus

Elinkeinotoiminnan veroilmoitus

 

Sivu on viimeksi päivitetty 26.3.2024