Verohallinnon nimissä on lähetetty huijausviestejä. Lue lisää huijauksista

Liki puoli miljoonaa henkilöä saa tänään esitäytetyn veroilmoituksen OmaVeroon – tarkista ja täydennä puuttuvat tulot ja vähennykset

Verohallinnon tiedote, 23.2.2023

Ensimmäisenä esitäytetty veroilmoitus tulee toiminimiyrittäjille, maataloudenharjoittajille ja heidän puolisoilleen. Heillä tarkistamisen määräpäivä on 3. huhtikuuta. Muut saavat esitäytetyn veroilmoituksen maalis-huhtikuussa ja määräpäivä on toukokuussa.

Esitäytetyt veroilmoitukset ilmestyvät tänään OmaVeroon täydennettäväksi toiminimiyrittäjille, maataloudenharjoittajille ja heidän puolisoilleen. Kaikkiaan heitä on noin 450 000.

Esitäytetty veroilmoitus pitää tarkistaa huolellisesti ja tarvittaessa täydentää veroilmoitukselle puuttuvat tiedot. Verohallinto saa paljon tietoja automaattisesti, mutta osa tuloista ja vähennyksistä pitää ilmoittaa itse.

- Esitäytetystä veroilmoituksesta kannattaa tarkistaa, ovatko veroilmoitukseen merkityt vähennykset oikein. Tarvitseeko koronavuosien jälkeen esimerkiksi tehdä muutoksia työhuonevähennykseen tai matkakuluvähennykseen? Ja jos veroilmoituksesta puuttuu vähennys, johon vuonna 2022 oli oikeus, nyt on oikea hetki ilmoittaa tieto, muistuttaa ylitarkastaja Petri Manninen Verohallinnosta.

Sähkövähennystä ei voi hakea vielä tänä keväänä täytettävällä veroilmoituksella, koska sähkövähennys ei ollut voimassa viime vuonna.

Jos arvioi, että tammi-huhtikuun 2023 sähköenergian kulut ylittävät 2 000 euroa, voi tilata uuden verokortin, jonka hakemuksessa ilmoittaa sähköenergian kulut. Sähkövähennystä voi myös hakea keväällä 2024 täytettävällä, vuotta 2023 koskevalla veroilmoituksella.

Ilmoita puuttuvat tulot esimerkiksi vuokraamisesta tai virtuaalivaluutoista

Voi myös olla, että osa vuoden 2022 tuloista puuttuu esitäytetystä veroilmoituksesta.

- Jos on saanut vaikka vuokratuloa esimerkiksi asunnon tai veneen vuokraamisesta tai käynyt kauppaa kryptovaluutoilla, tiedot tuloista pitää lisätä veroilmoitukseen, Manninen sanoo.

Esitäytetty veroilmoitus tulee myöhemmin postilla kotiin asiakkaille, jotka eivät ole luopuneet Verohallinnon lähettämästä paperipostista. Postin kulku voi vielä viivästyä tiistaina päättyneen lakon vuoksi. 

Verohallinnon paperipostista voi luopua ottamalla käyttöön Suomi.fi-viestit. Sen jälkeen saa sähköposti-ilmoituksen aina, kun OmaVerossa on uutta veroasiaa.

Toiminimiyrittäjä: muista myös elinkeinotoiminnan veroilmoitus

Toiminimiyrittäjien on kevään aikana täydennettävä kaksi veroilmoitusta: henkilökohtainen esitäytetty veroilmoitus ja elinkeinotoiminnan veroilmoitus. Molempien määräpäivä on 3. huhtikuuta.

Yritystoimintaa koskeva elinkeinotoiminnan veroilmoitus pitää palauttaa, vaikka viime vuonna ei olisikaan ollut yritystoimintaa.

- Toiminimiyrittäjä voi tehdä yrityksen verotuksesta erilaisia vähennyksiä, jotka pienentävät yrityksen verotettavaa tulosta. Vähentää voi esimerkiksi työtilan vuokran, yritystoimintaan liittyviä autokuluja sekä kuluja yritystoimintaa varten hankituista koneista tai kalustosta, Manninen sanoo.

Verohallinto vähentää automaattisesti aikaisempien vuosien tappiot ja yrittäjävähennyksen.

Maataloudenharjoittaja: maatalouden veroilmoitus pitää palauttaa aina

Maataloudenharjoittaja saa Verohallinnolta sekä henkilökohtaisen esitäytetyn veroilmoituksen että maatalouden veroilmoituksen – useimmat saavat myös metsätalouden veroilmoituksen. Näiden kaikkien määräpäivä on 3. huhtikuuta.

Maataloudenharjoittajien pitää hakea energiaveron palautusta viimeistään 28. helmikuuta. Helmikuun lopussa pitää antaa myös arvonlisäveroilmoitus ja maksaa arvonlisävero, jos maataloudenharjoittajan verokausi on vuosi.

Maatalouden veroilmoitus pitää palauttaa, vaikka toimintaa ei olisi ollut vuonna 2022. Maatalousyhtymän veroilmoituksen ja pelkän metsätalouden veroilmoituksen määräpäivä on 28. helmikuuta.

Maataloudenharjoittajat saavat veroilmoituslomakkeet tänä vuonna ensimmäistä kertaa vain sähköisessä muodossa OmaVeroon.

- Viime vuonna liki 70 prosenttia maatalousyrittäjistä täytti veroilmoituksen sähköisesti, ja sähköinen lomake sai hyvää palautetta selkeydestään. Jos kuitenkin haluaa vielä lähettää maatalouden veroilmoituksen paperilla, paperilomakkeen voi tulostaa vero.fi:sta, Manninen sanoo.

FAKTA: Tee veroilmoituksesi näihin määräpäiviin mennessä

28.2.2023

  • Metsätalouden veroilmoitus niillä, joilla ei ole maatalous- tai elinkeinotoiminta
  • Maatalousyhtymien maatalouden veroilmoitus
  • Arvonlisäveroilmoitus ja veron maksu, jos verokausi on kalenterivuosi
  • Maatalouden energiatuotteen valmisteveron palautushakemus

3.4.2023

  • Esitäytetty veroilmoitus henkilökohtaisista tuloista toiminimiyrittäjille, maataloudenharjoittajille ja heidän puolisoilleen
  • Maatalouden veroilmoitus
  • Metsätalouden veroilmoitus, jos metsätalouden lisäksi on maatalous- tai elinkeinotoimintaa
  • Elinkeinotoiminnan veroilmoitus

9.5.2023

  • Palkan- ja eläkkeensaajien esitäytetyn veroilmoituksen ensimmäinen määräpäivä. Palkan- ja eläkkeensaajien veroilmoitukset tulevat täydennettäväksi kolmessa erässä.
  • Henkilöasiakkaiden kiinteistöveroilmoituksen määräpäivä. Jos kiinteistötiedoissa on korjattavaa, korjaukset pitää ilmoittaa tähän mennessä. Suurimmalla osalla henkilöasiakkaista kiinteistöveron maksupäivät ovat 7.8.2023 ja 6.10.2023.

16.5.2023

  • Palkan- ja eläkkeensaajien esitäytetyn veroilmoituksen toinen määräpäivä.

23.5.2023

  • Palkan- ja eläkkeensaajien esitäytetyn veroilmoituksen kolmas määräpäivä.

Aiheesta aikaisemmin:

Katso kevään veroilmoitusajan tärkeät päivämäärät − maa- ja metsätaloudenharjoittajien sekä toiminimiyrittäjien veroilmoitukset ovat OmaVerossa jo nyt

Ohjeita veroilmoitusten täyttämiseen:

Esitäytetty veroilmoitus - näin ilmoitat OmaVerossa tai paperilla

Liikkeen- tai ammatinharjoittaja

Maatalouden veroilmoitus

Etätyö ja vähennykset

Sivu on viimeksi päivitetty 23.2.2023