Verohallinnon nimissä on lähetetty huijausviestejä. Lue lisää huijauksista.

Moni verotoimisto muuttuu koronan jälkeen eri virastojen kimppatoimistoiksi, jotta tiloihin saadaan lisää asiakkaita

Verohallinnon tiedote, 2.5.2022

Jyväskylässä, Tampereella, Kouvolassa ja Salossa verotoimiston tiloissa alkaa tänä vuonna toimia myös muita viranomaisia. Verohallinto haluaa antaa omia, osin vajaalla käytöllä olevia tiloja matalalla kynnyksellä muiden viranomaisten käyttöön.

Monessa verotoimistossa on käynnissä parhaillaan iso muutos, kun tiloissa voi jatkossa hoitaa myös muita virallisia asioita. Jyväskylässä Digi- ja väestötietovirasto on jo palvellut verotoimiston tiloissa muutaman kuukauden. Kouvolassa DVV siirtyy verotoimiston tiloihin. Samalla verotoimiston tiloihin tulee myös vihkitila, eli myös naimisiinmeno verotoimistossa on mahdollista.

DVV:n virkailijat tulevat käyttämään Verohallinnon tiloja myöhemmin tänä vuonna myös Tampereella. Raumalla puolestaan verotoimisto siirtyy virastotalolle ja Verohallinto alkaa käyttää yhteistä asiakaspalvelutilaa DVV:n kanssa.

Maanmittauslaitos puolestaan käyttää jo Verohallinnon asiakaspalvelutiloja Oulussa. Porvoossa taas Verohallinnolla ja Maanmittauslaitoksella on käytössä yhdessä suunnitellut asiakaspalvelutilat. Maanmittauslaitoksen henkilöstö on siirtymässä tänä vuonna myös Salossa verotoimiston tiloihin. Asiakaspalvelua ei Maanmittauslaitoksella Salossa ole.

– Verotoimisto on yhteisöllinen tila, jossa kasvokkain ihmisten kohtaaminen on mahdollista. Meillä ei ole tavoitteena laittaa toimistojen ovia säppiin, jos asiakkaita on. On järkevää yhteisten rahojen käyttöä, että viranomaisten asiakaspalvelutilat ovat ahkerassa käytössä. Kävijöitä on enemmän, kun tiloissa hoidetaan veroasioiden lisäksi myös muita virallisia asioita, toimitilapäällikkö Olli Aalto Verohallinnosta kertoo.

Aalto avaa verotoimistojen muutosta blogikirjoituksessaan: Verotoimistojen koronan jälkeinen kohtalo: ei vain lukkoja oviin, mutta monesta toimistosta virastokimppa | LinkedIn

Verohallinto on mukana myös valtion palvelu- ja toimitilauudistuksessa, jossa esimerkiksi Lahteen ja Lappeenrantaan avataan vuosien 2023 ja 2024 aikana muiden viranomaisten kanssa uudenlaiset yhteispalvelupisteet. Myös Poriin avataan 2024 virastojen ja myös kaupungin yhteinen asiakaspalvelupiste.

Verotoimistojen aukioloajat puheenaihe maakunnissa: ajanvaraus on asiakkaan etu

Vaikka koronarajoitukset ovat pääosin poistuneet, Verohallinto suosittelee edelleen tänä keväänä välttämään verotoimistossa asiointia. Verotoimistojen aukioloajoissa on koronatilanteen takia edelleen muutoksia ja supistuksia.

Verohallinto on saanut erityisesti aluelehtien toimituksilta useita kysymyksiä paikallisten verotoimistojen aukioloajoista viime viikkoina. Monessa maakunnassa verotoimistojen aukioloajat puhututtavat ja paikalliset ovat niistä huolissaan, kun palkansaajien ja eläkeläisten veroilmoittamisen määräpäivät ovat käsillä toukokuussa.

Tällä hetkellä auki on 37 verotoimistoa ympäri Suomea. Aukioloajat näkyvät vero.fissä: Verotoimistot. Jos asiakkaita käy vähän, verotoimisto on auki vain ajanvarauksella.

– Ajanvarauksen hyvä puoli on, että virkailija tietää jo etukäteen, mitä veroasiaa asiakas on tulossa hoitamaan. Soitamme nimittäin jokaiselle ajan varanneelle ennakkoon ja kysymme, mitä asia koskee. Usein asia tulee selväksi jo puhelun aikana, eikä verotoimistokäyntiä tarvita, menettelypäällikkö Mia Haahtela Verohallinnosta kertoo.

Verotoimisto on auki vain ajanvarauksella esimerkiksi Lohjalla, Loimaalla ja Salossa.

– Pitää kuitenkin muistaa, että valtaosa suomalaisista haluaa hoitaa veroasiansa OmaVerossa ja on tyytyväinen sähköisen asiointipalvelumme käyttäjä. Viime vuonna 86 % esitäytettyä veroilmoitusta täydentäneistä toimi palvelussa, Haahtela jatkaa.

FAKTA: Veroilmoituskevät 2022

  • Veroilmoituksen tarkistamisen ja täydentämisen aika on suurimmalla osalla nyt. Palkansaajien ja eläkeläisten esitäytetyt veroilmoitukset löytyvät OmaVerosta. Ohjeet: Esitäytetty veroilmoitus - näin ilmoitat OmaVerossa tai paperilla
  • Palkansaajien ja eläkeläisten täydentämisen määräpäivät ovat 10.5., 17.5. ja 24.5. Oma määräpäivä näkyy esitäytetystä veroilmoituksesta. OmaVerossa veroilmoitusta voi täydentää vielä määräpäivänä. Jos tiedot haluaa täydentää paperilomakkeella, pitää lomakkeen olla perillä Verohallinnossa omana määräpäivänä.
  • Toiminimiyrittäjien, maa- ja metsätaloudenharjoittajien ja heidän puolisoidensa esitäytettyjen veroilmoitusten määräpäivä oli 1. huhtikuuta. Jos unohdit ilmoittaa tietoja, katso ohjeet ja toimi heti: Unohditko ilmoittaa tietoja?

Korjattu uutista 2.5. klo 20.15. Alun perin tiedotteessa kerrottiin, että Maanmittauslaitoksen asiakaspalvelu olisi siirtymässä tänä vuonna myös Salossa verotoimiston tiloihin. Tiloihin siirtyy kuitenkin vain Maanmittauslaitoksen henkilökuntaa, asiakaspalvelua ei Salossa Maanmittauslaitoksella ole. 

Sivu on viimeksi päivitetty 2.5.2022