Lähes puolen miljoonan henkilön esitäytetty veroilmoitus tänään OmaVeroon – tarkista ja täydennä puuttuvat tulot ja vähennykset

Verohallinnon tiedote, 24.2.2022

Ensimmäisenä esitäytetty veroilmoitus tulee toiminimiyrittäjille, maataloudenharjoittajille ja heidän puolisoilleen. Heille tarkistamisen määräpäivä on 1. huhtikuuta. Muut saavat esitäytetyn veroilmoituksen maalis-huhtikuussa ja määräpäivä on toukokuussa.

Esitäytetyt veroilmoitukset ilmestyvät tänään OmaVeroon täydennettäväksi toiminimiyrittäjille, maataloudenharjoittajille ja heidän puolisoilleen. Kaikkiaan heitä on noin  450 000.

Esitäytetty veroilmoitus pitää tarkistaa huolellisesti ja tarvittaessa täydentää veroilmoitukselle puuttuvat tiedot. Verohallinto saa paljon tietoja automaattisesti, mutta osa tuloista ja vähennyksistä pitää ilmoittaa itse.

- Kannattaa tarkistaa, onko oikeutettu työhuonevähennykseen ja ilmoittaa muutkin mahdolliset verovähennykset, kuten kotitalousvähennys ja matkakulut, ellei niitä ole ilmoittanut jo aikaisemmin. Toisaalta jos on saanut esimerkiksi vuokratuloa tai käynyt kauppaa kryptovaluutoilla, tiedot pitää lisätä veroilmoitukseen, muistuttaa viestintäpäällikkö Nilla Hietamäki Verohallinnosta.

Esitäytetty veroilmoitus tulee myöhemmin postilla kotiin asiakkaille, jotka eivät ole luopuneet Verohallinnon lähettämästä paperipostista.

Verohallinnon paperipostista voi luopua ottamalla käyttöön Suomi.fi-viestit. Sen jälkeen saa sähköposti-ilmoituksen aina, kun OmaVerossa on uutta veroasiaa.

Toiminimiyrittäjä: muista myös elinkeinotoiminnan veroilmoitus, joka tulee ensimmäistä kertaa vain OmaVeroon

Toiminimiyrittäjien on kevään aikana täydennettävä kaksi veroilmoitusta: sekä henkilökohtainen, esitäytetty veroilmoitus että elinkeinotoiminnan veroilmoitus. Molempien määräpäivä on 1. huhtikuuta.

Yritystoimintaa koskeva elinkeinotoiminnan veroilmoitus pitää aina palauttaa, vaikka viime vuonna ei olisikaan ollut yritystoimintaa.

- Toiminimiyrittäjä voi tehdä yrityksen verotuksesta erilaisia vähennyksiä, jotka pienentävät yrityksen verotettavaa tulosta. Vähentää voi esimerkiksi työtilan vuokran, yritystoimintaan liittyviä autokuluja sekä kuluja yritystoimintaa varten hankituista koneista tai kalustosta, Hietamäki sanoo.

Verohallinto vähentää automaattisesti aikaisempien vuosien tappiot ja yrittäjävähennyksen. 
Toiminimiyrittäjät saavat veroilmoituslomakkeet tänä vuonna ensimmäistä kertaa vain sähköisessä muodossa OmaVeroon.

- Lähes kaikki toiminimiyrittäjät ovat jo aikaisemminkin täyttäneet veroilmoituksen sähköisesti. Jos kuitenkin haluaa vielä lähettää toiminimiyrityksen veroilmoituksen paperilla, paperilomakkeen voi tulostaa vero.fi:sta tai tilata itselleen puhelimitse, Hietamäki sanoo.

Maataloudenharjoittaja: maatalouden veroilmoitus pitää palauttaa aina

Maataloudenharjoittaja saa Verohallinnolta sekä henkilökohtaisen esitäytetyön veroilmoituksen että maatalouden veroilmoituksen. Näiden määräpäivä on 1. huhtikuuta.

Maatalouden veroilmoitus pitää palauttaa, vaikka toimintaa ei olisi vuonna 2021 ollut.  
Verohallinto on lähettänyt maatalousyhtymien ja metsätalouden veroilmoitukset jo aiemmin. Maatalousyhtymän veroilmoituksen ja metsätalouden veroilmoituksen määräpäivä on 28.2.

FAKTA: Tee veroilmoituksesi näihin määräpäiviin mennessä

28.2.2022

  • Metsätalouden veroilmoitus niillä, joilla ei ole maatalous- tai elinkeinotoimintaa 
    Maatalousyhtymien maatalouden veroilmoitus
  • Arvonlisäveroilmoitus ja veron maksu, jos verokausi on vuosi
  • Maatalouden energiatuotteen valmisteveron palautushakemus

1.4.2022

  • Esitäytetty veroilmoitus henkilökohtaisista tuloista toiminimiyrittäjille, maataloudenharjoittajille ja heidän puolisoilleen
  • Maatalouden veroilmoitus
  • Elinkeinotoiminnan veroilmoitus

10.5.2022

Palkan- ja eläkkeensaajien esitäytetyn veroilmoituksen ensimmäinen määräpäivä. Palkan- ja eläkkeensaajien veroilmoitukset tulevat täydennettäväksi kolmessa erässä.

17.5.2022

Palkan- ja eläkkeensaajien esitäytetyn veroilmoituksen toinen määräpäivä.

24.5.2022

Palkan- ja eläkkeensaajien esitäytetyn veroilmoituksen kolmas määräpäivä.

Aiheesta aikaisemmin:

Tässä tärkeät päivämäärät kevään veroilmoituksille – maa- ja metsätaloudenharjoittajien sekä toiminimiyrittäjien veroilmoitukset ovat OmaVerossa nyt

Ohjeita veroilmoitusten täyttämiseen: