Falska meddelanden har skickats ut i Skatteförvaltningens namn. Läs mer om falska meddelanden.

De första CESOP-anmälningarna ska lämnas senast den 30 april 2024

Nyhet, 26.4.2024

Från och med den 1 januari 2024 har betaltjänstleverantörer inom EU en ny skyldighet att lämna uppgifter som gäller gränsöverskridande betalningstransaktioner. Till exempel banker och kreditinstitut är betaltjänstleverantörer. Syftet med skyldigheten att lämna uppgifter är att minska momsbedrägerier i internationell e-handel samt att trygga en rättvis konkurrens mellan företag.

Betaltjänstleverantörerna ska bevara uppgifter om gränsöverskridande betalningar och lämna dem till Skatteförvaltningen kvartalsvis. Skatteförvaltningen skickar uppgifterna till ett centralregister (Central Electronic System of Payments, CESOP) som EU-kommissionen upprätthåller. I registret samlas de uppgifter om gränsöverskridande betalningstransaktionen som samlats av betaltjänstleverantörer i medlemsstaterna. Uppgifter om betalningstransaktioner kan utnyttjas i skattekontrollen.

Den utsatta dagen för de första CESOP-anmälningarna är den 30 april 2024. Då lämnas uppgifterna om det första kvartalet 1.1–31.3.2024.

Läs mer:

Sidan har senast uppdaterats 26.4.2024