Falska meddelanden har skickats ut i Skatteförvaltningens namn. Läs mer om falska meddelanden

Utländskt samfunds ansökan om källskattekort för dividend-, ränte- och royaltyinkomst (blankett 6211r), blankettanvisning

Allmänna instruktioner

Denna blankettanvisning är avsedd för situationer där ett utländskt samfund ansöker om källskattekort för dividend-, ränte- eller royaltyinkomst (blankett 6211r). Du hittar blanketten 6211r på blankettbeskrivningssidan.

Med samma ansökan kan du ansöka om källskattekort endast för ett inkomstslag i taget. Kom ihåg att välja rätt inkomstslag i ansökan. Om ansökan om källskattekort gäller övriga inkomster, såsom arbetsersättning, ansök om källskattekort på blanketten 6202a.

Du kan också ansöka om ett källskattekort elektroniskt. Du kan använda denna blankettanvisning när du gör en elektronisk ansökan. Gör en enskild ansökan i MinSkatt. Efter att du loggat in ska du välja länken Anmäl eller begär uppgifter begränsat. Sökanden kan vara ett utländskt samfund eller ett ombud som agerar för samfundets räkning. Skatteförvaltningen tar emot massansökningar också via tjänsten Ilmoitin.fi. Massansökan innehåller ansökningar för flera sökande som skickas med samma fil i XML-format.

Läs mer om att skicka elektroniska ansökningar om källskattekort.

Samfundet kan uppvisa källskattekortet för betalaren innan inkomsten betalas ut. Då tar betalaren ut rätt belopp av källskatt på inkomsten redan vid utbetalningen. Genom att visa upp källskattekortet kan samfundet begära att kontoförvaltaren redan under betalningsåret rättar källskatten, om för mycket källskatt har tagits ut på dividend-, ränte- eller royaltyinkomsten. Samfundet behöver inte i någotdera fallet ansöka om återbäring av källskatt efter utbetalningsåret.

Källskattekortet beviljas i regel för det innevarande kalenderåret.

Så här fyller du i och skickar ansökan

Uppgifterna i källskattekortet är på finska, svenska och engelska. Välj en finskspråkig, svenskspråkig eller engelskspråkig ansökningsblankett enligt det språk på vilket du vill ha eventuella utredningsbegäranden samt en detaljerad motivering till källskattekortet.

Innan du fyller i ansökan, läs mer i den detaljerade anvisningen Dividender, räntor och royalties till begränsat skattskyldiga.

Fyll i blanketten noggrant. Ange i varje fält på blanketten bara de uppgifter som den punkten är avsedd för. Anteckna till exempel adressen så att postadressen, postnumret och postkontoret anges i var sitt fält. Du kan också lämna uppgifterna (t.ex. adress- eller bankuppgifter) med en dekal på blanketten, bara dekalen inte går över fältets kanter. Ett undantag är sökandens officiella namn: i namnfältet får texten eller dekalen vid behov gå över blankettfältets kanter.

Uppgifterna på ansökningsblanketten läses optiskt, dvs. skannas och omvandlas till digitalt format. Därför är det inte tillåtet att lägga till stämplar, text eller andra markeringar runt QR-koden som finns på ansökningsblanketten.

Du kan skriva ut ansökningsblanketten antingen som en- eller tvåsidig och om du vill kan du även fylla i den för hand.

Skicka din ansökan till adressen som anges i övre kanten på blanketten. Du kan också lämna ansökan till ett av Skatteförvaltningens kontor, exempelvis till Skatteförvaltningen på adressen Skatteförvaltningens registratur, Vääksyvägen 4, 00510 Helsingfors.

Kom ihåg bilagorna och grunden för ansökan

Bifoga följande dokument till ansökan:

  • ett intyg över att samfundet äger aktier i ett finskt bolag: till exempel en bestyrkt portföljrapport av en bank eller annan värdepappersförmedlare av vilken sökandens finska aktieinnehav framgår. Intyget ska vara så färskt som möjligt och utfärdat under det år för vilket källskattekort ansöks.
  • ett intyg över samfundets hemviststat för det innevarande året eller i undantagsfall ett annat officiellt registreringsintyg (se Intyg över hemviststat eller registrering som en myndighet i sökandens hemviststat har utfärdat).
  • om ansökan inte baserar sig på ett skatteavtal mellan sökandens hemvistsstat och Finland, ska du också ska du också i en bilaga till ansökan motivera källskattesatsen och beskriva sökanden så noggrant och omfattande som möjligt (se närmare punkterna 3.7. – 3.8 i den detaljerade anvisningen)
  • fullmakt, om ett ombud representerar samfundet.

Du kan även behöva andra bilagor till ansökan om källskattekort. Vilka bilagor som behövs beror på vilka grunder du ansöker om källskattekort. Du kan även bifoga andra dokument som kan komma till nytta vid behandlingen av ansökan. Till exempel en namnändring ska anmälas i en separat bilaga.

Obs. Även om samfundet tidigare beviljats ett källskattekort eller samfundets ansökan om återbäring av källskatt tidigare godkänts, måste du i ansökan ange en motivering till den ansökta källskattesatsen. Om det i motiveringen hänvisas till ett tidigare beslut ska du till ansökan bifoga en försäkran om försäkran om att sökandens omständigheter är oförändrade.

Detaljerade instruktioner om hur man fyller i blanketten 6211

1. Uppgifter om sökanden

1.1 Sökandens officiella namn

Skriv sökandens namn i dess officiella form, dvs. så som det är skrivet på sökandens hemortsintyg eller i ett annat officiellt dokument.

1.2–1.3 Skatteregistreringsnummer eller annan registreringsbeteckning i hemviststaten

Uppge även samfundets officiella skatteregistreringsnummer i hemviststaten. Beteckningen ska motsvara den beteckning som nämns i sökandens hemvistintyg eller i något annat officiellt dokument.

Om hemviststaten inte gett ett skatteregistreringsnummer för samfundet ska du meddela om detta med en fritt formulerad tilläggsutredning och fylla i punkt 1.3 någon annan registerbeteckning som hemviststaten gett.

1.4–1.6 Adress

Ange postadress, postnummer och postkontor i respektive fält. Om sökandens postadress inte finns i dennes hemviststat, fyll i postadressens stat i punkt 1.6.

Om samfundet inte har ett ombud skickar Skatteförvaltningen källskattekortet och eventuella utredningsbegäranden till den adress som du uppger vid den här punkten.

1.7–1.8 Uppgifter om hemviststaten

Här ska du ange samfundets hemviststat. Hemviststaten ska vara samma stat som beviljade samfundets hemvistintyg eller något annat registreringsintyg.

Du ska också alltid ange hemviststatens landskod (punkt 1.8). Observera att hemviststaten för en begränsat skattskyldig inte kan vara Finland (FI).

Använd landskoder enligt standarden ISO 3166 (www.iso.org). Du kan kontrollera landskoden på sidan Gällande skatteavtal. Observera dock att på förteckningen finns endast de länder med vilka Finland har ett giltigt skatteavtal.

1.9 Sökandens juridiska form

I punkt 1.9 ska du ange samfundets juridiska form. Du kan skriva den juridiska formen på språket i den sökandes hemviststat, exempelvis ”fond commun de placement (FCP)”. Du ska ange den juridiska formen så exakt som möjligt.

Ange dessutom i punkt 1.10 hurdant samfund sökanden är. Du kan välja endast ett alternativ. Om inget av alternativen passar ska du välja alternativ 9 dvs. Annan.

Exempel: Den sökande är en placeringsfond enligt fondföretagsdirektivet. Den mer exakta juridiska formen i hemviststaten är ”fond commun de placement (FCP)”. Skriv i punkt 1.9 ”fond commun de placement” och välj i punkt 1.10 alternativet ”5 fondföretag som avses i fondföretagsdirektivet (fond)”.

1.11–1.12 Offentligt noterat eller onoterat

Ett bolag är offentligt noterat om någon av dess aktieserier är offentligt noterad och bolagets aktier är föremål för handel på en reglerad marknad som övervakas av en myndighet. Välj rätt alternativ utifrån om sökanden är ett offentligt noterat eller ett onoterat bolag då ansökan görs. Om bolaget är offentligt noterat, ange i punkt 1.12 sökandens ISIN-kod. Lämna punkten blank om sökanden inte har en ISIN-kod.

Om ansökan grundar sig på att dividender från en offentligt noterad betalare är skattefria för den offentligt noterade dividendtagaren, ska du bifoga en fritt formulerad redogörelse för på vilken värdepappersbörs sökandebolagets aktier är listade och föremål för offentlig handel.

1.13 Sökanden är ett huvudfond för en paraplyfond

Fyll i den här delen endast om sökanden hör till en så kallad paraplyfond. Välj Ja om sökande är ett huvudfond för en paraplyfond. Välj Nej om sökanden är en delfond för en paraplyfond.

Tillägsanvisningar för en paraplyfond finns i slutet av denna anvisning i avsnittet Paraplyfondernas ansökningar om källskattekort.

1.14 Har sökanden ett fast driftställe i Finland

Den här blanketten är huvudsakligen avsedd för utländska samfund som inte har fast driftställe i Finland. Om sökanden har ett fast driftställe i Finland och inkomsterna hänförs till detta fasta driftställe, ska inkomsterna och den uttagna källskatten på dem deklareras på inkomstskattedeklarationen 6U. Läs mer om fast driftställe i inkomstbeskattningen.

2 Uppgifter om det befullmäktigade ombudet

Om du vill att Skatteförvaltningen skickar eventuella utredningsbegäranden till ombudet, ange ombudets namn och adress i denna punkt. Om sökanden har flera ombud ska du i den här punkten ange uppgifterna om det ombud till vars adress sökanden vill ha utredningsbegäranden, även om ansökan skulle ha undertecknats av ett annat ombud.

Om du vill att också källskattekortet skickas till detta ska du välja alternativ Ja i punkt 2.6 ”Källskattekortet skickas till ombudet”.

Bifoga till ansökan också fullmakten för ombudet och markera punkt 2.8. ”Undertecknaren av fullmakten ska ha firmateckningsrätt för samfundet”.

2.2 Ombudets identifierare

Med ombudets identifierare kan alla källskattekortsansökningar som ett visst ombud skickat skiljas åt från andra ansökningar. Identifieraren kan användas exempelvis för att kontrollera statusen på alla ansökningar från detta ombud.

Ombudets identifierare kan vara till exempel ett FO-nummer, skatteregistreringsnummer (TIN) som ett annat land beviljat eller en beteckning som en annan myndighet har beviljat.

3 Uppgifter som gäller ansökan om källskattekort

3.1–3.2 Har sökanden ett tidigare källskattekort?

Om samfundet redan tidigare har beviljats ett källskattekort, ska du välja alternativet Ja och ange beslutsnumret på källskattekortet i punkt 3.2.

3.3–3.4 Har sökanden ett tidigare beslut om återbäring av källskatt?

Om samfundet har ett tidigare beslut om återbäring av källskatt ska du välja alternativet Ja och i punkt 3.4 ange numret på beslutet till den tidigare ansökan.

3.5 Har de i den tidigare ansökan presenterade omständigheterna förändrats?

Om samfundet tidigare har fått ett källskattekort eller beslut om återbäring på källskatt ska du anteckna ”Ja” eller ”Nej” i punkten på basis av om de i samfundens tidigare ansökningar angivna omständigheterna har förändrats. Om svaret är Ja ska du till ansökan bifoga en noggrannare beskrivning av hur omständigheterna har förändrats, exempelvis om en namnändring eller lagändring i hemviststaten.

Obs. Även om det inte skett ändringar i samfundets omständigheter efter ett tidigare beviljat källskattekort eller ett positivt återbäringsbeslut, ska du till ansökan ändå bifoga en motivering till källskattesatsen om grunden för ansökan är "med hänsyn till EU-rätten" eller ”av annan orsak".

3.6 För vilken tidsperiod söks källskattekort?

Källskattekort beviljas i regel för det innevarande kalenderåret. Om du ansöker om källskattekort för exempelvis dividendinkomst som fås 2022, ska du fylla i 1.1.2022–31.12.2022 i denna punkt.

3.7 Källskattesats

Ange vilken skattesats som du söker för källskattekortet. Skriv skattesatsen med siffror i punkt 3.7., exempelvis 0 eller 15.

3.8 Grund för ansökan

Markera på vilka grunder du ansöker om källskattekort. Om ansökan baserar sig på ett skatteavtal mellan samfundets hemviststat och Finland ska du välja alternativet "på grundval av skatteavtal mellan sökandens hemviststat och Finland". Av intyget över samfundets hemviststat ska det framgå att samfundet är skattskyldigt i sin hemviststat på det sätt som skatteavtalet avser.

Om samfundet åberopar de grundläggande friheterna inom EU, såsom kapitalets fria rörlighet eller etableringsfriheten, och anser att samfundet blir diskriminerat vid källbeskattningen ska du välja alternativet "med hänsyn till EU-rätten". Välj detta alternativ också om sökandens yrkande baserar sig på ett EU-direktiv eller allmänt på att sökanden jämställs med en motsvarande finländsk aktör som är befriad från skatt. I sådana situationer ska du bifoga en motivering till yrkandet till ansökan. Motiveringen kan vara fritt formulerad, men det ska framgå av dem hur den sökandes behandling i källbeskattningen har varit diskriminerande jämfört med en motsvarande finländsk aktör. Motiveringen ska också innehålla en närmare beskrivning av sökanden och dennes verksamhet.

I andra fall ska du kryssa för alternativet ”av annan orsak”. Ange också då en noggrannare motivering i en fritt formulerad bilaga.

Exempel: En fransk “fonds commun de placement”, dvs. FCP, är inte berättigad till skatteavtalsförmåner. På grund av antalet andelsägare kan fonden inte heller jämställas med en finsk placeringsfond. Fonden kan dock ansöka om källskattekort av någon annan orsak. En motivering ska bifogas till ansökan. I motiveringen kan sökanden yrka på att en samfundsskattesats på 20 % ska tillämpas på inkomsten.

3.9–3.11 Uppgifter om den finländska prestationsbetalaren

Om du ansöker om källskattekort endast för en viss dividend-, ränte- eller royaltyinkomst, ska du fylla i den finländska betalarens namn och FO-nummer.

Om du ansöker om källskattekort för flera utbetalare ska du välja Ja i punkt 3.11. Då antecknas ”Offentligt noterade finländska bolag” som utbetalare i källskattekortet.

3.12 Uppgifter om inkomsten

I denna punkt ska du ange om du ansöker om källskattekort för dividend-, ränte- eller royaltyinkomster.

Obs. Med en ansökan kan du ansöka om källskattekort endast för ett inkomstslag i taget. Till exempel om du ansöker om ett källskattekort för dividendinkomst kan du inte med samma ansökan ansöka om källskattekort för även ränteinkomst.

4 Aktielån och inkomstens egentliga förmånstagare

Fyll i dessa punkter endast om minst ett inkomstbelopp redan har betalats ut. Välj alternativet Ja eller Nej i punkterna 4.1–4.4 enligt inkomstens typ och den sökandes situation. Om inkomsten redan betalats men du lämnar punkten blank, ska du bifoga till ansökan ett fritt formulerad utredning om ärendet.

Dividendinkomst

4.1 Är sökanden inkomstens faktiska förmånstagare?

Svara Ja i punkt 4.1 om sökanden är den faktiska förmånstagaren för de dividender som nämnts i ansökan och aktierna inte är en del av ett avtalsarrangemang. Fyll i denna punkt endast om ansökan baserar sig på ett skatteavtal mellan samfundets hemviststat och Finland.

4.2–4.3 Har aktierna varit en del av ett låne- eller avtalsarrangemang?

Svara Ja i punkterna 4.2–4.3 om alla eller en del av de aktier som ansökan gäller är t.ex. en del av en totalavkastningsswap, en futur eller ett annat derivatarrangemang eller om aktierna har lånats eller de annars utgjort en del av något annat avtalsarrangemang. Fyll i dessa punkter oberoende av vad ansökan baserar sig på.

Om du svarade Ja i punkt 4.2 eller 4.3 ska du bifoga avtalet om låne- eller avtalsarrangemanget och en fritt formulerad redogörelse för på vilka grunder sökanden anser sig vara den faktiska förmånstagaren för dividenden.

4.4. Har sökanden rätt till aktierna?

Svara Ja i punkt 4.4 om sökanden har en obegränsad rätt till aktierna och intäkterna från dem. Om du svarar Nej ska du till ansökan bifoga en motivering till varför sökanden trots detta ska beviljas ett källskattekort.

Ränte- eller royaltyinkomster

4.1 Är sökanden inkomstens faktiska förmånstagare?

Svara Ja i punkt 4.1 om sökanden är den faktiska förmånstagaren för de räntor eller royaltyer som nämnts i ansökan. Bifoga vid behov en fritt formulerad redogörelse för på vilka grunder sökanden anser sig vara den faktiska förmånstagaren för de inkomster som ansökan avser.

4.2–4.4 Har aktierna varit en del av ett låne- eller avtalsarrangemang och har sökanden rätt till aktierna?

Lämna punkterna 4.2–4.4 tomma om ansökan gäller ränte- och royaltyinkomster.

Kontaktuppgifter för den person som ger mer information

I den här punkten ska du fylla i antingen ombudets kontaktuppgifter eller kontaktuppgifterna för en annan person som representerar sökanden. Du kan här ange uppgifterna om den person som Skatteförvaltningen kan kontakta i frågor som gäller ansökan.

Intyg över hemviststat eller registrering som en myndighet i sökandens hemviststat har utfärdat

Bifoga till ansökan ett hemvistintyg eller registreringsintyg som adresserats till sökanden och kryssa för punkt ”Till ansökan har bifogats ett intyg över hemviststat eller registrering som en myndighet i sökandens hemviststat har utfärdat”. Hemvistintyget ska gälla det år för vilket källskattekort ansöks.

Om källskattekortsansökan baserar sig på något annat än ett skatteavtal, kan man i stället för hemvistintyget godkänna ett officiellt registreringsintyg som är adresserat till sökanden.

Om samfundet inte får ett hemvist- eller registreringsintyg av myndigheterna ska du lämna punkten blank och i stället bifoga en fritt formulerad tilläggsutredning över varför samfundet inte har beviljats ett hemvist- eller registreringsintyg.

Tilläggsanvisning för placeringsfonder och genomgångsenheter

Hur ändringen i lagen om placeringsfonder inverkar på källskattekortsförfarandet

Riksdagen godkände i februari regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om placeringsfonder och till vissa lagar som har samband med den (RP 243/2018). Bestämmelserna i lagändringen tillämpas fr.o.m. 1.1.2020. Lagreformen preciserar begreppen placeringsfond och specialplaceringsfond. Förutsättningarna för placeringsfonders och specialplaceringsfonders skattefrihet har också preciserarat i inkomstskattelagen (ISkL) samt i lagen om beskattning av begränsat skattskyldig för inkomst (källskattelagen).

Lagändringen inverkar också på hur placeringsfonder som ansöker om källskattekort ska bedömas när de jämförs med finländska fonder. Därför ska placeringsfonden redogöra för i motiveringen till ansökan hur de lagstadgade villkoren för skattefrihet uppfylls även om fonden året innan skulle beviljats ett källskattekort och ett godkänt beslut om återbäring av källskatt.

Ytterligare information om beskattningen av utländska placeringsfonder och förutsättningarna för skattefrihet (i detaljerade anvisningen Om beskattningen av placeringsfonder och bestämmelserna i 20 a § i ISkL).

Inkomst som fåtts via en genomgångsenhet

Även om inkomsten betalats från en utländsk genomgångsenhet till den slutliga mottagaren, ska du fylla i uppgifterna ur genomgångsenhetens synvinkel. Den som ansöker om källskattekort ska alltid vara en skattskyldig som fått inkomst från Finland. Källskattekort ska alltså ansökas i den genomgångsenhets namn till vilken inkomsten ursprungligen betalats.

Om du ansöker om källskattekort på basis av ett skatteavtal som gäller andelsägare som ligger bakom genomgångsenheten, bifoga till ansökan en utredning om andelsägarnas rätt till skatteavtalsförmånerna. Även i detta fall ska du fylla i ansökan i genomgångsenhetens namn.

Exempel: Dividenden betalas från Finland till en genomgångsfond som har två andelsägare från Österrike. Andelsägarna yrkar på att skatteavtalet mellan Finland och Österrike ska tillämpas på inkomsten. Ansökan lämnas i fondens namn och till den bifogas de österrikiska andelsägarnas hemvistintyg samt en fritt formulerad redogörelse för att skatteavtalet kan tillämpas på andelsägarna.

Paraplyfondernas ansökningar om källskattekort

Med en paraplyfond avses en fond som delar upp sig på flera underandelsserier eller delfonder men dock så att delfonderna juridiskt är en del av huvudfonden. Juridiskt finns det alltså bara en fond. I förhållande till utomstående är paraplyfond en enda juridisk helhet.

Från och med 1.1.2020 kan även finländska placeringsfonder ha delfondstrukturer och förutsättningarna för skattefrihet bedöms utgående från delfondnivån. Lämna ansökan i delfondens namn om du ansöker om källskattekort eftersom du anser att sökanden ska jämställas med en finländsk placeringsfond som är befriad från skatt. Bifoga till ansökan en separat redogörelse för att sökanden hör till paraplyfondens delfond.

Obs. Om du ansöker om källskattekort enligt ett skatteavtal eller någon annan grund ska du lämna ansökan i det samfunds namn som hemvistintyget är beviljat på. Bifoga en separat redogörelse för om sökanden hör till paraplyfondens huvudfond eller delfond

Sidan har senast uppdaterats 8.2.2022