Sähköisen asiointipalvelun käyttöohjeet

Yleistä sähköisen asiointipalvelun käyttämisestä

Katso ohjevideo tulorekisterin sähköisen asiointipalvelun käytöstä (YouTube, pituus 3:45 min)

Tulorekisterin sähköisen asiointipalvelun käyttöön suositellaan Google Chrome-selainta. Palvelu ei toimi parhaalla mahdollisella tavalla mobiililaitteilla.

Ilmoita tiedot aina oikeassa muodossa ja käytä väliviivoja. Pienillä ja suurilla kirjaimilla on merkitystä tietojen ilmoittamisessa ja hakemisessa.

Asiointipalvelussa toiminnoissa voi olla aluksi hitautta ja viivettä. Toiminnon suorituksen aikana näytöllä ei näy esimerkiksi tiimalasi-kuvaketta.

Palvelun eri osien välillä on helpointa liikkua vasemman reunan valikon kautta.

Tutustu sähköisen asiointipalvelun käyttöön i-ohjeiden ja i-painikkeiden avulla.

Asioinnin päätteeksi kirjaudu ulos palvelusta oikean yläkulman painikkeesta Kirjaudu ulos.

Kieliversiot

Tulorekisterin sähköistä asiointipalvelua voi käyttää kolmella kielellä: suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Ruotsin ja englannin kieliversioissa on toistaiseksi joitakin puutteita käännöksissä.

Kirjautuminen tulorekisteriin

Tulorekisterin sähköiseen asiointipalveluun kirjaudutaan tulorekisteri.fi-sivuston yläkulman Kirjaudu tulorekisteriin -painikkeesta. Tunnistautumisessa käytetään vahvaa tunnistautumista eli verkkopankkitunnuksia, mobiilivarmennetta tai varmennekorttia.

Lue lisää tunnistautumisesta

Ulkomaiset toimijat kirjautuvat tulorekisterin sähköiseen asiointipalveluun Katso-tunnisteella. Katso-tunnisteella kirjautuessa sähköisen asiointipalvelun aloitusvalikossa ei näy Jatka yksityishenkilönä -toimintoa. Kirjaudu palveluun Katso-tunnisteella

Puolesta asiointi ja kirjautuminen

Katso-palvelussa valtuutuksen tehneet voivat käyttää Katso-tunnistusta tulorekisterissä. Palvelussa näkyvät niiden yritysten tiedot, joilta on saatu valtuus Katso-palvelun kautta. Jos valtuudet on annettu sekä Katso-palvelussa että palvelussa Suomi.fi-valtuudet ja asiointipalveluun kirjaudutaan Katso-tunnisteella, näkyviin tulevat vain Katso-palvelussa annetut asiointivaltuudet.

Jos toisen puolesta asioiva käyttäjä haluaa kerralla nähdä sekä Suomi.fi-valtuudet että Katso-palvelun valtuudet, käyttäjän on kirjauduttava tulorekisterin sähköiseen asiointipalveluun Suomi.fi-tunnistuksen avulla (verkkopankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai varmennekortilla). Tällöin valtuuskysely kohdistuu sekä Suomi.fi-valtuuksiin että Katso-palvelussa myönnettyihin valtuuksiin.

Poikkeuksena ovat ulkomaalaiset toimijat, jotka tunnistautuvat sähköiseen asiointipalveluun Katso-tunnisteella. Suomi.fi-tunnistus ei vielä tue ulkomaalaisten toimijoiden kirjautumisvaihtoehtoja, ulkomaisten toimijoiden valtuudet on annettu Katso-palvelussa.

Jos ulkomaalainen organisaatio on antanut suomalaiselle toimijalle valtuuden asioida puolestaan, saa tämä toimija valtuudet näkyviin tulorekisterin sähköisessä asiointipalvelussa vain Katso-tunnisteella.