Verohallinnon nimissä on lähetetty huijausviestejä. Lue lisää huijauksista.

Ohje medialle: Tuloverotuksen julkiset tiedot verovuodelta 2022

Henkilöiden ja yhteisöjen tuloverotuksen tiedot verovuodelta 2022 julkaistaan 8.11.2023. Tiedotusvälineet voivat tilata tietoja sähköisessä muodossa viimeistään 18.10.2023.

Suosittelemme tiedotusvälineitä hyödyntämään tietojen julkaisupäivänä 8.11. julkisten tietojen kyselyä etäyhteyden kautta. Palveluun tulee ilmoittautua viimeistään 1.11.2023.

Sisältö

Tietojen tilaaminen journalistiseen käyttöön

Tiedotusvälineillä on mahdollisuus tilata henkilöiden julkisia tietoja journalistiseen käyttöön sähköisessä muodossa.

Verovuoden 2022 henkilöiden tuloverotuksen julkisten tietojen tilausaika on 4.–18.10.2023. Yksi tiedotusväline voi tehdä vain yhden tilauksen. Kuitenkin esimerkiksi samaan konserniin kuuluvat paikallislehdet voivat kukin tehdä oman tilauksensa.

Tiedot luovutetaan maakuntakohtaisesti. Tiedot voi tilata koko maasta tai 1–3 maakunnasta.

Poiminta perustuu yhteenlaskettuihin ansio- ja pääomatuloihin. Tietoja voi tilata niistä henkilöistä, jotka ovat saaneet yhteensä vähintään 100 000 euroa valtionverotuksessa verotettavaa ansiotuloa ja pääomatuloa. Yksi tietorivi sisältää henkilön kaikki tuloverotuksen julkiset tiedot.

Tilauslomakkeelta voi valita vain yhden poimintavaihtoehdon. Laajimpaan poimintavaihtoehtoon sisältyy koko maasta kaikkien vähintään 100 000 euroa ansainneiden henkilöiden tiedot.

Vuosina 2019–2022 asiakkailla oli mahdollisuus vastustaa tietojensa luovutusta tiedotusvälineille yleisen tietosuoja-asetuksen (GDPR) nojalla. Korkeimman hallinto-oikeuden joulukuussa 2022 tekemän ratkaisun johdosta tämä ei ole enää mahdollista, joten tiedotusvälineille luovutettavilla listoilla on mukana kaikkien poiminnan mukaisten henkilöiden tuloverotuksen julkiset tiedot.

Tilauslomake (pdf)

Luettelo Suomen kunnista ja mihin maakuntaan ne kuuluvat, verovuosi 2022

Täytetyt ja allekirjoitetut lomakkeet tulee lähettää viimeistään 18.10.2023 sähköpostitse osoitteeseen verohallinto(at)vero.fi

Lomakkeen voi myös lähettää postitse osoitteeseen:
Verohallinto
Esikunta- ja oikeusyksikkö
PL 325, 00052 VERO

Tiedot lähetetään tilauksessa ilmoitetulle henkilölle turvasähköpostilla. Turvasähköpostin avaamiseen tarvittava pin-koodi lähetetään tekstiviestinä tilauksessa ilmoitetun henkilön matkapuhelinnumeroon. Turvasähköpostin avausohje sekä tarkempi kuvaus lähetettävästä tiedostosta lähetetään tilauksessa ilmoitettuun sähköpostiosoitteeseen. Tietojen vastaanottamiseksi on tärkeää, että sähköpostiosoite ja matkapuhelinnumero on merkitty lomakkeelle oikein.

Lähetämme viimeistään 18.10.2023 tehdyt tilaukset 8.11.2023 klo 8.00 alkaen. Myöhemmin tehdyt tilaukset luovutamme erikseen sovitun aikataulun mukaan.

Tiedot luovutetaan maksutta.

Mediapalvelu 8.11.2023

Pyydämme tiedotusvälineitä ilmoittautumaan tietojen julkaisupäivän, eli ns. veropäivän, mediapalveluun viimeistään 1.11.2023 mennessä.

Etäpalvelu

Tiedotusvälineet voivat kysellä julkisia tietoja etäyhteyden kautta 8.11.2023 klo 8 alkaen. Palvelussa Verohallinnon virkailija ja toimittaja ovat Teams-kokouksessa ja virkailija jakaa näyttönsä, jossa on auki julkiset tiedot sisältävä sovellus. Toimittaja kertoo virkailijalle haluamansa henkilön hakutiedot ja virkailija näyttää hänelle hakutulokset, jotka toimittaja voi kirjata muistiin.

Pyydämme ilmoittautumaan palveluun oheisella lomakkeella viimeistään 1.11.2023.

Jokaiseen Teams-kokoukseen osallistuu yksi Verohallinnon virkailija ja kaikki samalla lomakkeella ilmoittautuneet toimittajat. Toimivaksi on osoittautunut se, että yhden virkailijan kanssa samassa kokouksessa on kaksi parityönä työskentelevää toimittajaa.

Jos haluat varata useampia samanaikaisia kokouksia, täytä jokaisesta erillinen ilmoittautumislomake. Voimme joutua rajoittamaan yhdelle tiedotusvälineelle varattujen kokousten määrää.

Kokousten aikavaihtoehdot ovat klo 8–10, klo 10–12 ja klo 13–16, voit varata näistä yhden tai useampia. Keskimääräinen tietojen kyselyvauhti, kun kaikki etsittävien henkilöiden yksilöintitiedot ovat valmiina, on noin 50–55 henkilön tiedot tunnissa.

Palveluun ilmoittautuneille toimittajille järjestetään infotilaisuus, jossa näytetään, miten tietojen kysely etäyhteydellä käytännössä toimii ja jossa voi kokeilla Teams-yhteyden toimivuutta. Infotilaisuus järjestetään 6.11.2023 klo 11–11.30.

Lähetämme kaikille etäpalveluun ilmoittautuneille toimittajille sähköpostilla Teams-kutsut infotilaisuuteen ja varsinaiseen veropäivän etäpalveluun.

Ilmoittautumislomake

Lomake suljettu. Etäpalvelun käytännön järjestelyistä voit olla yhdessä Eetu Piilolaan: etunimi.sukunimi@vero.fi.

Puhelin

Tuloverotuksen julkisia tietoja voi kysellä puhelimitse Verohallinnon valtakunnallisista palvelunumeroista (ma–pe klo 9–16.15):

  • Henkilöasiakkaan tuloverotuksen julkiset tiedot: 029 497 002 (Henkilöasiakkaan veroilmoitus -puhelinsarja)
  • Yhteisöasiakkaan tuloverotuksen julkiset tiedot: 029 497 006 (Yhteisöjen tuloverotus -puhelinsarja)

Verotoimistot

Henkilöiden ja yhteisöjen tuloverotuksen julkiset tiedot verovuodelta 2022 ovat 8.11. alkaen nähtävillä verotoimistojen asiakaspäätteillä. Ruuhkien välttämiseksi suosittelemme kuitenkin tiedotusvälineitä kyselemään tietoja etäpalvelun kautta.

Toimipisteet ovat auki normaalien aukioloaikojensa mukaisesti. Ovet avataan pääsääntöisesti klo 9. Valtion yhteispalvelupisteissä asiakaspäätteet saattavat sijaita aulatiloissa, jotka avautuvat klo 8. Huomaathan, että osa toimipisteistämme on keskiviikkoisin suljettu.

Jos tietojen hakeminen asiakaspäätteiltä ei ole välttämätöntä heti veropäivänä, se kannattaa siirtää myöhempään ajankohtaan.

Lista 8.11. auki olevista toimipisteistä: Verotoimistojen asiakaspäätteet 8.11.2023

Kun henkilöasiakkaan verotuksen julkisia tietoja hakee asiakaspäätteellä, pakollisia täytettäviä hakukenttiä ovat verovuosi, maakunta ja vähintään sukunimen kolme ensimmäistä kirjainta. Päätteiltä näkee myös aiempien vuosien tiedot.

Ohje: Verotoimistojen asiakaspäätteet

Luettelo Suomen kunnista ja mihin maakuntaan ne kuuluvat, verovuosi 2022

Jotta voimme varautua mahdollisiin ruuhkatilanteisiin, pyydämme 8.11. verotoimistoihin tulevia toimittajia ilmoittautumaan etukäteen viimeistään 1.11. Toimistojen asiakaspäätteitä ei kuitenkaan voi varata etukäteen.

Ilmoittautumislomake

Lomake suljettu

Yhteisöjen tiedot vero.fi:stä

Yhteisöjen julkiset tiedot julkaistaan 8.11. CSV-muodossa vero.fi:ssä pois lukien asunto-osakeyhtiöt, keskinäiset kiinteistöosakeyhtiöt ja rajoitetusti verovelvolliset kuolinpesät.

Yhteisöasiakkaan tuloverotuksen julkiset tiedot

Tilastoja vuoden 2022 tuloverotuksesta

Julkaisemme marraskuun alussa tilastotietoa tuloverojen, veronpalautusten ja jäännösverojen kehityksestä vuonna 2022. Tarkemmat tuloverotilastot julkaistaan vero.fi:ssä ja tilastotietokannassa joulukuussa, jolloin tiedotamme niistä erikseen.

Huomioitavaa käyttäessäsi tuloverotuksen julkisia tietoja

Julkiset tiedot eivät kerro kaikkea henkilöiden todellisista tuloista. Esimerkiksi henkilön verovapaat etuudet ja osingot sekä tuloista tehdyt vähennykset eivät käy ilmi tuloverotuksen julkisista tiedoista. Oheisella sivulla kerrotaan tarkemmin, mitä henkilöasiakkaan tuloverotuksen julkiset tiedot sisältävät ja mitä eivät.

Henkilöasiakkaan tuloverotuksen julkisten tietojen sisältö

Tuloverotuksen julkiset tiedot ovat julkisia verotuksen päättymishetken mukaisina. Jos verotukseen tulee myöhemmin muutoksia esimerkiksi muutoksenhaun tai oikaisun johdosta, muutokset eivät ole tällä hetkellä julkisia.

Myös henkilön tuloverotukseen sen päättymisen jälkeen tehdyt muutokset ovat tulossa julkisiksi verovuodesta 2022 alkaen. Verovuoden 2022 muutosverotuksen tiedot julkaistaan verotoimistojen asiakaspäätteillä 01.09.2024. Jatkossa muutosverotuksen tiedot julkaistaan muutoksen tekemistä seuraavan kuukauden 20. päivän jälkeen.

Lisätietoja medialle antavat asiantuntijat

Tietojen tilaaminen sähköisinä:
Emmiina Salmela, ylitarkastaja, 029 513 1028, etunimi.sukunimi@vero.fi
Hanna Liiti, ylitarkastaja, 029 513 4258, etunimi.sukunimi@vero.fi

Kysymykset tietojen julkisuudesta ja salassapidosta sekä tietosuojasta:
Taito von Konow, johtava asiantuntija, 029 512 4165

Tilastoihin ja tilastotietokantaan liittyvät kysymykset:
Matti Luokkanen, ylitarkastaja, 029 512 4110

Yleiset verotusta koskevat kysymykset:
Matti Merisalo, lakiasiainjohtaja, 029 512 4074 (erityisesti henkilöasiakkaiden verotus)
Lauri Luukkonen, johtava asiantuntija, 029 512 0353 (erityisesti yritysasiakkaiden verotus)

Teams-palvelun käytännön järjestelyt:
Eetu Piilola, viestintäsuunnittelija, 029 512 0423, etunimi.sukunimi@vero.fi

Muut veropäivän mediapalvelua koskevat kysymykset:
Terhi Karttunen, viestintäsuunnittelija, 029 512 5044. etunimi.sukunimi@vero.fi
Kati Kalliomäki, viestintäjohtaja, 029 512 5126, etunimi.sukunimi@vero.fi

Sivu on viimeksi päivitetty 4.10.2023