Verohallinnon nimissä on lähetetty huijausviestejä. Lue lisää huijauksista.

Elokuussa erääntyneitä veroja maksamatta yli 90 miljoonaa euroa

Verohallinnon tiedote, 15.8.2023

Noin 400 000 henkilöllä on maksamatta elokuussa erääntyneitä veroja. Yhteensä elokuulta on veroja rästissä 91 miljoonan euron edestä.

Eniten maksamatta on kiinteistöveroa, noin 59 miljoonaa euroa. Noin 1,9 miljoonalla kiinteistönomistajalla oli kiinteistöveron eräpäivä maanantaina 7.8. Heistä noin 329 000 on jättänyt veron maksamatta.

Myös jäännösveroa eli mätkyjä on elokuulta vielä reilusti maksamatta. Mätkyjä on rästissä yhteensä 32,4 miljoonaa euroa reilulla 72 000 asiakkaalla. Jäännösveroa erääntyi maksettavaksi tiistaina 1.8. noin 280 000 asiakkaalla, yhteensä 96,3 miljoonan verran.

Myöhässä maksaja: tarkista maksutiedot OmaVerosta

Verohallinto muistuttaa myöhässä maksavia tarkistamaan maksutiedot OmaVerosta, jotta myös rästissä olevan veron viivästyskorko tulee maksettua. Alkuperäisen tilisiirron tietoja ei kannata käyttää, jos maksaa myöhässä.
– Alkuperäisellä tilisiirrolla maksettu vero tulee kyllä perille, mutta siinä ei ole mukana myöhästymisestä johtuvaa viivästyskorkoa. Kun tiedot tarkistaa OmaVerosta, koko summa korkoineen tulee maksettua kerralla, sanoo ylitarkastaja Irene Laine Verohallinnosta.
– Veron voi maksaa myös verkkomaksuna suoraan OmaVeron kautta, jolloin tarvittavat tiedot ja oikea summa ovat valmiina maksupohjassa. OmaVeron kautta maksaessa maksu veloitetaan tililtä samana päivänä, ja suoritus näkyy OmaVerossa 1–2 arkipäivän kuluttua.

Maksamatta jääneelle verolle alkaa kertyä viivästyskorkoa heti eräpäivää seuraavasta päivästä. Viivästyskorko on 7 prosenttia.

E-lasku helpottaa muistamista

Jäännös- ja kiinteistöveron maksupäivät ovat eri ihmisillä eri aikaan. Suurimmalla osalla kiinteistönomistajista kiinteistöveron eräpäivät ovat joko elo- ja lokakuussa tai syys- ja marraskuussa. Mätkyjen yleisimmät eräpäivät ovat elo- ja syyskuussa.

Tulevia eräpäiviä silmällä pitäen Irene Laine kehottaa tilaamaan veroista e-laskun omassa verkkopankissa.

− Verkkopankissa kannattaa tilata e-lasku viimeistään kolme viikkoa ennen veron eräpäivää. Silloin e-lasku tulee verkkopankkiin noin kaksi viikkoa ennen eräpäivää. Ne, joilla kiinteistö- tai jäännösveron maksupäivä on syyskuussa tai myöhemmin, ehtivät vielä tehdä e-laskutilauksen, Laine sanoo.

Jos rahatilanne on vaikea, hae maksujärjestelyä

Jos veron maksaminen tuottaa vaikeuksia, Verohallinnon kanssa voi sopia maksujärjestelystä.

Maksujärjestelyä voi hakea OmaVerossa, jos maksuvaikeudet ovat tilapäisiä, aikaisemmat maksujärjestelyt Verohallinnon kanssa on hoidettu eikä henkilöllä ole velkoja ulosotossa.

Lisätietoa:

Myöhässä maksetuista veroista kertyi viime vuonna 8,7 miljoonaa euroa korkoja − Verohallinto suosittelee e-laskun tilaamista

Verojen maksaminen e-laskulla

Näin haet maksujärjestelyä verojen maksamiseen

Sivu on viimeksi päivitetty 15.8.2023