Veronpalautuksiin liittyviä huijausviestejä liikkuu tekstiviesteinä. Lue lisää huijausviesteistä

Veroilmoittamisen aika on nyt − viime vuonna tulonhankkimismenojen ilmoittajien määrä nousi jopa 170 prosenttia

Verohallinnon tiedote, 4.4.2022

Kaikkien palkan- ja eläkkeensaajien esitäytetyt veroilmoitukset ovat nyt OmaVerossa. Postissa veroilmoitukset tulevat huhtikuun loppupuolella niille, joilla ei vielä ole Suomi.fi-viestit käytössä. Suomi.fi-viestien käyttäjille tieto veroilmoituksen saapumisesta tulee sähköpostilla.

Koronan vuoksi sekä läsnä että etänä? Muista tarkistaa matkakulut ja työhuonevähennys

Johtava veroasiantuntija Kirsi Tuunala Verohallinnosta muistuttaa, että esitäytetty veroilmoitus pitää aina tarkistaa. Jos kaikki tiedot esitäytetyllä ovat oikein, asiakkaan ei tarvitse tehdä mitään.
− Esitäytetyltä veroilmoitukselta pitää tarkistaa, että sille merkityt tulot ja vähennykset ovat oikein. Viime vuonna koronan vuoksi sekä etä- että läsnätöitä tehneillä voi olla korjattavaa erityisesti kodin ja työpaikan välisissä matkakuluissa sekä työhuonevähennyksessä, Tuunala sanoo.
− Jos on joutunut joukkoliikenteessä käyttämään työmatkoilla kasvomaskia ja on ostanut maskit itse, myös niiden kustannukset voi edelleen vähentää verotuksessa kodin ja työpaikan välisinä matkakuluina. Maskivähennyksen määrä on kaksi euroa matkapäivältä.

Pääosin etätöitä tehneiden kannattaa tarkistaa myös, että esitäytetylle on merkitty työhuonevähennys. Täyden kaavamaisen työhuonevähennyksen 920 € voi tehdä, jos on tehnyt etätöitä yli puolet kaikista työpäivistä vuodessa.

Korotettu kotitalousvähennys ei koske vielä viime vuotta

Toinen yleisesti ilmoitettu vähennys on kotitalousvähennys. Kirsi Tuunala muistuttaa, että viime vuodelta kotitalous-, hoito- ja hoivatyöstä voi vähentää maksimissaan 2250 euroa henkilöltä.
− Nyt ilmoitetaan vähennyksiä vuonna 2021 tehdystä työstä. Kotitalousvähennyksen tilapäinen korotus astui voimaan vasta tämän vuoden alussa, joten suuremman vähennyksen voi tehdä vasta vuoden päästä vuonna 2022 teetetystä työstä.

Yleisimmät vähennykset vuodelta 2020

Viime vuonna määrällisesti eniten ilmoitettiin kodin ja työpaikan välisiä matkakuluja. Toiseksi suosituin vähennys oli tulonhankkimismenot, jossa ilmoittajien määrä nousi jopa 170 prosenttia vuodesta 2019 − suurta nousua selittää etätöistä johtuva työhuonevähennysten suuri määrä. Kolmanneksi suosituin vähennys ilmoittajien määrällä mitattuna oli kotitalousvähennys.

Suosituimmat vähennykset ilmoittajien määrän mukaan
1. Kodin ja työpaikan väliset matkakulut
Ilmoittajia 785 000
kustannuksia ilmoitettiin 2,1 mrd

2. Palkkatulojen tulonhankkimiskulut
Ilmoittajia 476 000
kustannuksia ilmoitettiin 683 milj. €

3. Kotitalousvähennys
Ilmoittajia 457 000
kustannuksia ilmoitettiin 1,2 mrd

Euromäärillä mitattuna suosituimpien vähennysten järjestys on hieman toinen: kotitalousvähennykseen oikeuttavat kustannukset kirivät euroissa tulonhankkimismenojen ohi.

Suosituimmat vähennykset euromääräisesti
1. Kodin ja työpaikan väliset matkakulut
Ilmoittajia 785 000
kustannuksia ilmoitettiin 2,1 mrd

2. Kotitalousvähennys
Ilmoittajia 457 000
kustannuksia ilmoitettiin 1,2 mrd

3. Palkkatulojen tulonhankkimiskulut
Ilmoittajia 476 000
kustannuksia ilmoitettiin 683 milj. €

Palkan- ja eläkkeensaajien veroilmoitusten määräpäivät ovat 10.5., 17.5. ja 24.5 Oma määräpäivä näkyy esitäytetyllä veroilmoituksella ja OmaVerossa.

Katso myös: