Veronpalautuksiin liittyviä huijausviestejä liikkuu tekstiviesteinä. Lue lisää huijausviesteistä

Ensimmäiset palkansaajat saavat tänään esitäytetyn veroilmoituksen OmaVeroon – yli 13 000 henkilöä vaihtoi viime metreillä paperisen veroilmoituksen sähköiseen versioon

Verohallinnon tiedote, 17.3.2022

Esitäytetyt veroilmoitukset saapuvat palkansaajille ja eläkeläisille OmaVeroon huhtikuun alkuun mennessä. Paperisesta veropostista luopuminen onnistuu edelleen tilaamalla Suomi.fi-viestit.

Ensimmäiset palkansaajien ja eläkeläisten esitäytetyt veroilmoitukset saapuvat OmaVeroon tänään. Esitäytetyt veroilmoitukset valmistuvat kaikille huhtikuun alkuun mennessä. Jos et vielä saanut omaa veroilmoitustasi, odota rauhassa.

Kaksi kolmesta OmaVeron käyttäjästä saa veroilmoituksen sekä paperilla että sähköisesti

Noin 816 000 henkilölle veroilmoitus saapuu tänä vuonna ainoastaan sähköisessä muodossa. He ovat tilanneet Suomi.fi-viestit, eli luopuneet paperisesta veropostista. Yli 13 000 heistä otti Suomi.fi-viestit käyttöön maaliskuun alussa.

- Hienoa, että moni viime metreillä oivalsi, ettei tarvitse OmaVeron rinnalle enää paperista veroilmoitusta. Silti on yhä varmasti monia, joille paperinen veroposti on turhaa: vuosittain 3,1 miljoonaa uniikkia kävijää asioi vuosittain sujuvasti OmaVerossa, mutta heistä kaksi kolmesta saa yhä paperipostia OmaVeron lisäksi, sanoo OmaVeron tuoteomistaja Joonas Jarva Verohallinnosta.

Paperisesta veropostista voi edelleen luopua milloin tahansa ottamalla Suomi.fi-viestit käyttöön osoitteessa suomi.fi/viestit.

Muut kuin Suomi.fi-viestit tilanneet saavat esitäytetyn veroilmoituksen paperisena kotiinsa maalis-huhtikuussa.

Tarkista ja täydennä esitäytetty veroilmoitus toukokuun määräpäivään mennessä

Esitäytetty veroilmoitus pitää tarkistaa huolellisesti ja tarvittaessa täydentää puuttuvat tiedot. Helpoimmin se onnistuu OmaVerossa, jossa veroilmoitustaan täydensi viime vuonna 84 prosenttia asiakkaista. Kaikkiaan noin neljänneksellä suomalaisista on veroilmoituksessa täydennettävää.

- Eniten veroilmoituksessa on tyypillisesti täydennettävää 36–55-vuotiailla henkilöillä - todennäköisesti siksi, että heillä on paljon esimerkiksi työssäkäyntiin liittyviä vähennyksiä. Sen sijaan eläkeläisistä vain yhden kymmenestä tarvitsee täydentää esitäytettyä veroilmoitustaan, johtava veroasiantuntija Mervi Hakkarainen sanoo.

Verohallinto saa paljon tietoja automaattisesti, mutta osa tuloista ja vähennyksistä pitää ilmoittaa itse.

- Kannattaa tarkistaa, onko oikeutettu työhuonevähennykseen ja ilmoittaa muutkin mahdolliset verovähennykset, kuten kotitalousvähennys ja matkakulut. Matkakulut ilmoitetaan vain, jos ne ylittävät omavastuuosuuden 750 euroa. Jos taas on saanut esimerkiksi vuokratuloa tai käynyt kauppaa kryptovaluutoilla, tiedot pitää lisätä veroilmoitukseen, muistuttaa Hakkarainen.

Palkansaajien ja eläkeläisten pitää tarkistaa ja tarvittaessa täydentää omaa veroilmoitustaan toukokuussa olevaan määräpäivään mennessä. Määräpäiviä on kolme, ja oman veroilmoituksen määräpäivä löytyy esitäytetystä veroilmoituksesta.

Lue myös:

Verohallinto odottaa ennätyksellisen paljon ilmoituksia virtuaalivaluutoilla voittoja tehneiltä

Kiinteistöveroilmoitukset nyt OmaVerossa − viime vuodelta kiinteistöveroa on maksamatta yli 16 miljoonan euron verran

Ohjeita veroilmoituksen täyttämiseen:

Esitäytetty veroilmoitus - näin ilmoitat OmaVerossa tai paperilla