Vart sjätte holdingbolag som Skatteförvaltningen övervakar värderar värdet på aktien för högt vid aktiebyte

Skatteförvaltningens meddelande, 26.11.2024

Vart sjätte holdingbolag som beskattaren övervakar värderar ett för högt värde på de aktier som bolaget äger för att minimera beskattningen av dividenderna för sina ägare. Arrangemanget är typiskt oavsett bransch särskilt i företag med endast en eller några ägare.

Skatteförvaltningen har övervakat aktiebyten i holdingbolag redan under flera års tid. Den inledde en intensifierad övervakning vid ingången av 2022. Enligt Skatteförvaltningens observationer strävar holdingbolag avsiktligt efter att fastställa värdet på de aktier de äger till ett högre värde än det verkliga värdet för att öka nettoförmögenheten i bolaget.

Styrnings- och övervakningsdirektör Sanna Savolainen berättar att det har förekommit en liten ökning i antalet bolag som konstgjort värderar sina aktier för högt.
– Skatteår 2023 steg cirka 230 bolag som gjort aktiebyten upp till en skarpare övervakning. I 15 procent av dem, det vill säga i vart sjätte, skilde sig Skatteförvaltningens uppfattning om det gängse värdet på det anskaffade bolaget från den värdering som bolaget själv använde. År 2022 var den motsvarande anden 12 procent, berättar Savolainen.

Ju större nettoförmögenhet ett bolag har desto mer kan ägarna lyfta dividend, som beskattas lättare än vanliga kapitalinkomster.

Skillnaden mellan bolagens och Skatteförvaltningens värderingar var 25 miljoner euro skatteår 2023

Skatteförvaltningen övervakar att det gängse värdet används vid aktiebyten. Enligt Sanna Savolainen värderar bolagen ofta själv värdet på sina aktier betydligt högre än vad värdet enligt Skatteförvaltningens värderingsanvisning ska vara.
– Skatteår 2023 var beloppet av skillnaden mellan Skatteförvaltningens och bolagens egna värderingar totalt 25 miljoner euro medan samma skillnad var 15 miljoner år 2022. Den största enskilda avvikelsen var 4,5 miljoner euro år 2023, berättar Savolainen.

Den typiska orsaken till att Skatteförvaltningens uppfattning om det gängse värdet avviker från det gängse värde som bolaget använder, är att ledningen i bolaget har en för optimistisk framtidssyn på utvecklingen av affärsverksamheten, värdestegringen och inkomst- och kostnadsstrukturen i bolaget.

En annan allmän orsak till för hög värdering är att bolaget i sin jämförelse använder sådan handel som egentligen inte är jämförbar. Då jämförs bolagets affärsverksamhet exempelvis med de faktiska försäljningspriserna i ett börsbolag inom samma bransch.

Ofta värderar bolagen också avsiktligt värdet på aktien enligt sådana räkenskapsperioder som ger det bästa resultatet eller baserar värderingen på ett delårsbokslut som inte beskriver verksamheten i bolaget på rätt sätt.

Enligt Skatteförvaltningens observationer är arrangemangen med aktiebyten för viss del avsiktlig verksamhet. Sanna Savolainen påpekar att aktiebyten är lagliga arrangemang när det finns en rörelsemässig grund för dem.
– Arrangemanget kan dock anses som kringgående av skatt om det görs enbart eller i huvudsak för att undvika skatter, konstaterar Savolainen.

Sidan har senast uppdaterats 26.11.2024