Falska meddelanden har skickats ut i Skatteförvaltningens namn. Läs mer om falska meddelanden.

Skatteförvaltningen är bekymrad: En del ungdomar i risk att hamna inom kretsen för grå ekonomi, även omedvetet

Skatteförvaltningens meddelande, 9.4.2024

Lätta pengar och idealiseringen av lyxliv kan locka unga att förtjäna pengar på sätt som inte tål myndigheternas översyn. I Skatteförvaltningens nya podcast Penningbrott öppnas med hjälp av fiktiva men verklighetsbaserade berättelser exempelsituationer där ungdomar har halkat in på en bana inom grå ekonomi.

Skatteförvaltningen är bekymrad över fenomenet där en del unga omedvetet eller av likgiltighet halkar in på verksamhet inom grå ekonomi.

Ett vanligt exempel är inkomster från plattformar på sociala medier eller börser för virtuella valutor vilka inte deklareras till Skatteförvaltningen. Enligt beskattarens uppskattning deklarerar största delen inte de inkomster i beskattningen som de får från virtuella valutor eller plattformsekonomi.

I vissa fall är det fråga om ekonomiska brottslingar som utnyttjar ungas okunnighet eller penningbrist.

- Det är inte ovanligt att brottslingar mot en liten penningersättning ber att få använda den ungas nätbankskoder för att sedan använda dem i brottslig verksamhet, säger överinspektör Salla Autio från Skatteförvaltningen.

I början av april 2024 har Skatteförvaltningen publicerat podcasten Penningbrott med tre avsnitt som skildrar situationer inom grå ekonomi som unga stöter på. Berättelserna i podcasten är fiktiva men de baserar sig på flera olika verkliga händelser.

Snuslangande kan leda till stora skatteskulder

I det första avsnittet av podcasten berättas om 18-åriga Eero som mot ersättning hämtar ett stort lass med snus från Torneå till en bekant. Polisen stoppar Eero och Nina som är med honom, och beslagtar det snuslass på nästan 100 kilo som hittas i bilen.

Eero och Nina döms till dagsböter för illegal varuimport och dessutom ska de betala mer än 40 000 euro i punktskatt.

– Berättelsen är ett bra exempel på att även om domen för det egentliga brottet inte är hemskt sträng kan brottet leda till stora belopp av skatt att betala om brottet inkluderar skattepliktiga inkomster eller exempelvis innehav av sådana handelsvaror som en lag om punktskatt omfattar.

Enligt Autio skildrar avsnittet också verkligheten för unga, där det är så vanligt med att beställa och sälja vidare snus och e-cigarettprodukter i vänkretsen, att de inte förstår att något illegalt eller några skatteplikter anknyter till det.

Inkomster från sociala medier och virtuella valutor ska deklareras i beskattningen

Det andra avsnittet av podcasten fokuserar på 22-åriga Aino som lever ett lyxliv. Ainos kanal på YouTube har blivit så populär på några år att hon börjar få betydande reklaminkomster och andra inkomster för innehållsproduktionen.

Aino placerar sina inkomster från att youtuba i virtuella valutor som då skapar en annan betydande inkomstkälla för henne. De lyckade placeringarna och den populära innehållsproduktionen möjliggör en överflödande rik livsstil för Aino med pengar till fester, nya märkeskläder och resor. Aino deklarerar inte sina inkomster av sociala medier och virtuella valutor till Skatteförvaltningen.

Skatteförvaltningen får dock från börserna för virtuella valutor och aktörerna inom plattformsekonomin uppgifterna om de inkomster som dessas finska kunder får.

En skatterevision genomförs av Ainos verksamhet genom att utnyttja de uppgifter som Skatteförvaltningen har fått. På basis av skatterevisionen åläggs Aino att betala mer än 300 000 euro i kapitalinkomstskatt endast för den vinst hon fått av handeln med virtuella valutor. För att ersätta skatteskulden utmäts den bostad som Aino nyligen köpt. Dessutom misstänks hon för grovt skattebedrägeri.

– I dessa situationer är det ofta svårt att bedöma om det är fråga om okunnighet eller om inkomsterna medvetet inte har deklarerats. I Finland ska vi betala skatt för nästan alla inkomster även när det är fråga om nya sätt att förtjäna. Att vädja till okunskap avlägsnar inte skattskyldigheten, säger Autio.

Omedvetet till ansvarsperson i ett företag som fabricerar brott

Podcasten Penningbrott berättar också om Roope som har hamnat i penningknipa och som erbjuds en möjlighet till extra inkomster om han låter främmande personer använda hans nätbankskoder. Roope tar emot erbjudandet i hopp om lättförtjänta pengar.

Utan att Roope vet om det gör brottslingarna Roope till en ansvarsperson i det företag i vars namn de svindlar Skatteförvaltningen på ogrundade momsåterbäringar. Skatteförvaltningen upptäcker den brottsliga verksamheten i företaget och spåren leder till Roope. Även om den verkliga brottsliga verksamheten bedrivs av större aktörer blir också Roope dömd för överlagt penningtvättsbrott.

– Tills vidare får vi ännu relativt sällan uppgifter om denna typ av fall, men exempelvis i Danmark och Sverige är det betydligt mer allmänt med att barn och unga utnyttjas för ekonomiska brott. Därför är det viktigt att vi i Finland ta tag i fenomenet nu, säger Autio.

Podcasten Penningbrott är nu tillgänglig på Spotify. Avsnitten finns också på webbplatsen verokampus.fi som är riktad till såväl unga som lärare och andra som arbetar med ungdomar.

Tidigare om ämnet:

Skatteförvaltningen lade mer än 5 miljoner i inkomsttillägg för OnlyFans-innehållsproducenter för år 2023 – övervakningen av innehållsproduktionen på plattformar fortsätter i år

Sidan har senast uppdaterats 9.4.2024