Falska meddelanden har skickats ut i Skatteförvaltningens namn. Läs mer om falska meddelanden.

I dag kommer skattekorten för 2024 till MinSkatt för de första – vänta på ditt eget i lugn och ro

Skatteförvaltningens meddelande, 27.11.2023

Alla skattekort kommer till MinSkatt senast den 13 december. Det är inte bråttom med att ta i bruk det nya skattekortet eftersom skattekortet för 2023 används ännu i januari.

En del av skattekorten för nästa år har blivit färdiga och skattekorten för de första kunderna finns nu i MinSkatt. Skattekorten kommer till MinSkatt i faser och är där senast den 13 december.

– Alla skattekort blir inte färdiga samtidigt eftersom skattekort görs för hela 4,9 miljoner kunder. Det lönar sig alltså att vänta i lugn och ro även om det egna skattekortet inte blir färdigt bland de första, säger överinspektör Päivi Ylitalo från Skatteförvaltningen.

Skattekortet på papper kommer hem först efter att skattekortet blivit färdigt och finns i MinSkatt.

Det är inte bråttom med att ta i bruk skattekortet för 2024 eftersom skattekortet för 2023 används ännu i januari.

Gör så här när du får det nya skattekortet

När det nya skattekortet har kommit lönar det sig att kontrollera inkomstgränsen på skattekortet. Inkomstgränsen är avsedd för perioden 1.2.2024–31.12.2024, alltså inte för hela kalenderåret.

Inkomstgränsen på skattekortet för nästa år baserar sig antingen på beskattningsuppgifterna för 2022 eller på uppgifterna i ett ändringsskattekort för 2023.

Om uppskattningen är att inkomsterna under 2024 ökar eller minskar från vad Skatteförvaltningen har beräknat, lönar det sig att göra ett nytt skattekort i MinSkatt.

Utgifter för förvärvande av inkomst överförs inte automatiskt till det nya skattekortet

Det lönar sig också att ansöka om ett nytt skattekort om kunden uppskattar att hen får skatteavdrag för nästa år och vill få nyttan av skatteförmånen genast. När hen har angett skatteavdragen i ansökan om skattekort är det senare enkelt att kontrollera den förhandsifyllda skattedeklarationen.

I ansökan om skattekort går det att ange exempelvis hushållsavdrag, utgifter för förvärvande av inkomst och resekostnadsavdrag.

Till skillnad från tidigare överförs inte utgifter för förvärvande av inkomst automatiskt från skattekortet för föregående år till det nya skattekortet.

- Utgifterna för förvärvande av inkomst, såsom avdrag för arbetsrum eller kostnader för verktyg, bevaras sällan oförändrade för de flesta av oss från år till år. Efter att ha fått det nya skattekortet är det bra att uppskatta hurdana utgifter för förvärvande av inkomst du kommer att ha under nästa år, säger Ylitalo.

Kostnaderna för resor mellan hemmet och arbetsplatsen överförs till det nya skattekortet om kunden har angett dem för skattekortet för det föregående året. Alla ska själv kontrollera beloppet av dessa kostnader.

Största delen av arbetsgivarna får skattekorten direkt från Skatteförvaltningen

Efter en kontroll och eventuell ändring ska inkomsttagaren lämna det nya skattekortet till utbetalaren av inkomst eller försäkra sig om att utbetalaren får skattekortet automatiskt från Skatteförvaltningens system.

Skattekortet överförs direkt till största delen av arbetsgivarna men det är arbetsgivaren som ansvarar för att meddela arbetstagarna om kutymen på den egna arbetsplatsen.

Exempelvis till FPA och pensionsbolagen överförs skattekorten automatiskt. Ett undantag är skattekorten för nya pensionärer: i fråga om de flesta pensionsbolag ska nypensionerade lämna skattekortet till utbetalaren av pensionen.

Nästan 1,2 miljoner får ett Suomi.fi-meddelande om sitt nya skattekort

När det nya skattekortet kommer till MinSkatt skickas ett meddelande om skattekortet per e-post eller i appen till de kunder som använder Suomi.fi-meddelanden. Nästan 1,2 miljoner personer använder Suomi.fi. De får den post som gäller skattekortet och andra skatteärenden endast elektroniskt.

– Många skickar skattekortet elektroniskt vidare till arbetsgivaren och sköter sina övriga skatteärenden elektroniskt. Det lönar sig alltså att fundera på att helt och hållet avstå från Skatteförvaltningens papperspost, säger Ylitalo.

De som inte använder Suomi.fi-meddelanden får förutom ett elektroniskt skattekort även ett skattekort på papper.

Skattekorten på papper kommer till postlådan tidigast den 1 december och senast före trettondagen.

Mer information till kunder:

Så här kontrollerar du om inkomstgränsen på skattekortet räcker för slutet av året 

Sidan har senast uppdaterats 27.11.2023