Nästan 140 miljoner euros skattepott av virtuella valutor – överlåtelsepriser deklarerades för över två miljarder euro

Skatteförvaltningens meddelande, 2.6.2022

Enligt Skatteförvaltningens preliminära uppgifter deklarerade över 12 500 personer inkomster av virtuella valutor i år. Antalet är nästan fyrdubbelt jämfört med året innan. Det deklarerades överlåtelsepriser för 2,1 miljarder euro, det vill säga elva gånger så mycket som i fjol. Av de överlåtelser av virtuella valutor som gjordes 2021 flöt det in en nästan 140 miljoner euros skattepott.

År 2021 deklarerade 3 400 personer inkomster av virtuella valutor, och det sammanlagda beloppet av överlåtelsepriser var cirka 189 miljoner euro.

Överinspektör Timo Puiro från Skatteförvaltningen tror att utöver den kraftiga tillväxten av marknaden för virtuella valutor har också Skatteförvaltningens egen verksamhet påverkat deklarationsaktiviteten.
– I vår har vi aktivt strävat efter att främja deklarationen av virtuella valutor och stött dem som deklarerar virtuella valutor. Vi arrangerade bland annat två webbseminarier och tog upp temat både i traditionella och i sociala medier. Därtill förvekligade vi en egen punkt i MinSkatt för deklarationen av virtuella valutor för att göra det tydligare för kunderna.

Uppgifterna från internationella börser hjälper i övervakningen

Puiro tror att oavsett den starka ökningen av deklarationsaktiviteten blev ändå en stor del av affärerna med virtuella valutor inte deklarerade.
– I början av året uppskattade vi att det skulle finnas till och med 150 000 sådana personer i Finland som har virtuella valutor att deklarera. Nu ser det ut att särskilt förlustbringande överlåtelser inte har deklarerats. Vi uppmanar att också deklarera förlustbringande överlåtelser eftersom förluster kan dras av kapitalinkomster inom de följande fem åren. Uppgifterna är visserligen preliminära i det här skedet, och antalet deklaranter kan ännu stiga, säger Puiro.

Puiro berättar att Skatteförvaltningen har begärt uppgifter från utländska handelsplatser för virtuella valutor om de affärer med virtuella valutor som finländare gjort.
– Vi har redan tillgång till omfattande uppgifter med vilkas hjälp vi kan övervaka och säkra att affärer med virtuella valutor deklareras korrekt och att skatt på dem betalas, säger Timo Puiro.
– Vi påverkar också aktivt på internationella forum för att skapa en internationell standard för informationsväxlingen. Då blir det möjligt för Skatteförvaltningen att regelbundet och automatiskt via skatteförvaltningar i andra länder få uppgifter om de affärer med virtuella valutor som finländare gjort på utländska handelsplatser. I framtiden får vi eventuellt uppgifterna om inkomster av virtuella valutor redan för den förhandsifyllda skattedeklarationen och då blir deklarationen så enkel som möjligt för kunden, resonerar Puiro.

Kraftig tillväxt av marknaden

Marknaden med virtuella valutor tillväxte kraftigt från 2019 till 2021. När marknadsvärdet vid årsskiftet 2019–2020 var cirka 178 miljarder euro, uppgick det till nästan 2,1 biljoner vid ingången av 2022. Också valutornas priser har mångdubblats: värdet på den populäraste valutan bitcoin ökade på ett år från cirka 10 000 euro till 60 000 euro.

Puiro berättar att affärerna med virtuella valutor i Finland i huvudsak utgör investeringsverksamhet. De som får inkomster av mining är en minoritet.
– Enligt nuvarande uppgifter har cirka 1 400 personer deklarerat inkomster av mining för i fjol. De deklarerade inkomsterna av mining uppgick till drygt 2 miljoner euro, berättar Timo Puiro.

Tidigare om detta: 

Skatteförvaltningen har fått stora mängder uppgifter som gäller finländare från en utländsk börs för virtuella valutor – intensifierar nu skattekontrollen

Skatteförvaltningen inväntar rekordmånga deklarationer med vinster av virtuella valutor

Sidan har senast uppdaterats 2.6.2022