Falska meddelanden har skickats ut i Skatteförvaltningens namn. Läs mer om falska meddelanden

Driftsavbrott i MinSkatt under veckoslutet – sköt eventuella skatteärenden nu

Skatteförvaltningens meddelande, 16.11.2022

Skatteförvaltningen utför en systemuppdatering i MinSkatt och därför är tjänster ur bruk under det kommande veckoslutet. Under avbrottet går det inte att sköta skatteärenden i MinSkatt. Skatteförvaltningen ger anvisningar om att sköta skatteärendena under början av veckan.

Driftsavbrottet börjar på fredagen den 18 november klockan 15.30 och slutar på måndagen den 21 november klockan 9. Driftsavbrottet beror på en systemuppdatering under vilken nya funktioner införs i MinSkatt och tillgängligheten förbättras.

– Vi utvecklar MinSkatt kontinuerligt på basis av den kundförståelse som vi samlat och vår egen utvecklingsplan. Vi utför en större uppdatering en gång om året där vi för de största ändringarna som vi genomfört till produktionen. November har visat sig vara en bra tidpunkt eftersom beskattningen för det föregående året då har slutförts, berättar Joonas Jarva, produktägare för MinSkatt.

Fortsättning för betalningsarrangemang i MinSkatt

Under de senaste åren har MinSkatt utvecklats mycket, och tjänsten har utvidgats att omfatta nya skatteslag. Motsvarande stora ändringar är inte på kommande nu, säger Jarva.

– Efter driftsavbrottet i november är de märkbaraste ändringarna för kunderna möjligheten att identifiera sig för telefonservicen via MinSkatt och möjligheten att i MinSkatt förnya ett betalningsarrangemang som förfallit.

En fullständig lista över hur driftsavbrottet påverkar finns på skatt.fi.

I februari förväntas ett annat avbrott under ett veckoslut då punktbeskattningens EMCS-system överförs till MinSkatt. För tillfället ansvarar Tullen för att upprätthålla EMCS-systemet.

Gör skattekort och hämta betalningsreferenser före veckoslutet

Jarva påminner att det inte går att exempelvis göra ett skattekort i MinSkatt under driftsavbrottet. Det går inte heller att betala skatter eller få betalningsuppgifter i tjänsten under avbrottet.

– Om du har skatter att betala lönar det sig att hämta betalningsuppgifterna innan avbrottet börjar i MinSkatt och betala skatterna i den egna nätbanken, säger Jarva.

Läs mer: Nytt i MinSkatt i november

Sidan har senast uppdaterats 16.11.2022