Falska meddelanden har skickats ut i Skatteförvaltningens namn. Läs mer om falska meddelanden.

Vad ändras i beskattningen 2024?

Nyhet, 8.1.2024

År 2024 ändras till exempel olika avdrag. En del av ändringarna finns i regeringens propositioner och har ännu inte behandlats i riksdagen. Närmare uppdaterade nyheter får du på sidan vero.fi/ändringar. Där uppdateras också eventuella ändringar i regeringens propositioner.

I beskattningen av privatpersoner ändras exempelvis avdraget för kostnader för resor mellan hemmet och arbetsplatsen. År 2024 minskar avdraget eftersom gränsen för självrisken stiger från 750 euro till 900 euro och de tillfälliga höjningarna faller bort. Maximibeloppet på resekostnadsavdraget är 7 000 euro (8 400 euro år 2023). Skatteförvaltningen har också publicerat besluten om skattefria resekostnadsersättningar (dagtraktamente, måltidsersättning, kilometerersättning) och naturaförmåner (såsom bostads-, bil-, kost- och telefonförmån) för 2024.

De tillfälliga höjningarna av hushållsavdraget förblir i kraft 2024. Höjt avdragsbelopp beviljas för hushålls-, vård- och omsorgsarbete och också för avstående från oljeuppvärmning. Nytt nästa år är att det också går att få hushållsavdrag för fysioterapi och ergoterapi.

Överlåtelseskatteprocenten sjunker för bostadsköpare. Regeringen har föreslagit att ändringen ska tillämpas retroaktivt redan från och med den 12 oktober 2023. Skatteförvaltningen återbär det överbetalade skattebeloppet med ränta till dem som har köpt en bostad under slutet av 2023. Återbäringarna betalas ut i början av nästa år. Skattefriheten för köpare av första bostad slopas vid årsskiftet.

I fastighetsbeskattningen stiger den nedre gränsen för skattesatsen för mark från 0,93 procent till 1,30 procent. Beskattningen skärps i de kommuner där skatteprocenten har varit lägre än den nya nedre gränsen. Ändringen gäller inte Åland.

I fråga om placeringar höjs maximibeloppet på aktiesparkonton till 100 000 euro. Gränsen har tidigare varit 50 000 euro.

Betalningstiden för arvsskatt förlängs från två år till tio år. Tidsplanen för förfallodagarna för skatterna ändras inte utan i praktiken innebär ändringen till exempel att arvsskatten inte drivs in i utsökningen innan det har gått 10 år från den första förfallodagen. Dröjsmålsränta ska dock betalas på skatten genast efter den första förfallodagen.

Dröjsmålsräntan och krediteringsräntan på skatterna stiger 2024. Mer ränta ska alltså betalas på för sent betalade skatter från och med ingången av nästa år. Dröjsmålsräntan på arvsskatt stiger till 7,5 procent och på andra skatter till 11 procent. År 2023 var dröjsmålsräntan på alla skatter 7 procent. På motsvarande sätt betalas det högre ränta på skatteåterbäringar: krediteringsräntan stiger från 0,5 procent till 2 procent.

Företag kan bland annat få ett extra tilläggsavdrag för forsknings- och produktutvecklingsverksamhet. Det är fortsättning på de tidigare forsknings- och utvecklingsavdragen.

För internationella koncerner är den betydande ändringen att en minimiskattenivå träder i kraft (OECD:s andra pelare). Ändringen påverkar inkomstbeskattningen av internationella koncerner oavsett i vilka stater koncernbolagens säten ligger. Den nya skatten höjer skattenivån för lågbeskattade koncernenheter till 15 procent.

Banker och andra leverantörer av betaltjänster inom EU-området förpliktas att anmäla uppgifter om gränsöverskridande betalningar. Syftet är att minska momsbedrägerier i internationell e-handel samt att trygga en rättvis konkurrens mellan företag.

Inom punktbeskattningen kommer det ändringar exempelvis i alkoholskatten. Regeringen föreslår att skatten på viner och starka drycker höjs och sänks på öl. Tobaksskatt ska betalas för nikotinpåsar och rökfria nikotinvätskor. Punktskatten på transportbränslen sjunker.

I MinSkatt kan förskottsskatteraterna ändras så att förskottsskatten fördelas jämnt på årets alla månader.

Via gränssnitten kan nya uppgifter anmälas. Är 2024 lanseras exempelvis ett gränssnitt via vilket företag eller digitala plattformar som erbjuder tjänster för hyresgivare kan deklarera hyresinkomsterna på sina kunders vägnar.

Närmare information om ändringarna: vero.fi/ändringar

Nyheten uppdaterades den 8 januari 2024: Ändringen i fastighetsbeskattningen gäller inte Åland.

Sidan har senast uppdaterats 8.1.2024