Falska meddelanden har skickats ut i Skatteförvaltningens namn. Läs mer om falska meddelanden

Driftsavbrott i MinSkatt 10–12.2 – sköt dina skatteärenden i tid

Nyhet, 3.2.2023

I mitten av februari är det driftsavbrott i MinSkatt på grund av att datasystemen uppdateras. Under avbrottet införs uppgifterna och funktionerna från punktbeskattnings EMCS-tjänst i MinSkatt.

Driftsavbrottet börjar på fredagen den 10 februari klockan 15.30 och slutar på söndagen den 12 februari klockan 18. Under driftsavbrottet går det inte att logga in i MinSkatt och inga skatteärenden kan skötas via tjänsten. Skatteförvaltningen rekommenderar att sköta eventuella skatteärenden redan före avbrottet.

Observera särskilt följande under driftsavbrottet

  • Skattekort: Det går inte att få skattekort i MinSkatt mellan fredagen den 10 februari kl. 15.30 och söndagen den 12 februari kl. 18. Det går att göra ett skattekort i MinSkatt från och med söndagen den 12 februari kl. 18. Från och med måndagen den 13 februari kl. 9 går det att få ett skattekort på skattebyrån eller via telefonservicen (tfn 029 497 001).
  • Att betala skatter: Mellan fredagen den 10 februari klockan 15.30 och söndagen den 12 februari klockan 18 kan du inte betala några skatter via MinSkatt och du får inte heller betalningsuppgifter för att betala skatter. Du kan betala skatter i din nätbank – om du betalar i nätbanken ska du hämta konto- och referensnummer för betalningen från MinSkatt i god tid före avbrottet. Du kan fråga om betalningsuppgifter i telefonservicen från och med måndagen den 13 februari klockan 9 (tfn 029 497 027). I MinSkatt kan du hämta betalningsuppgifter och betala skatter igen från och med söndagen den 12 februari klockan 18.
  • Momsdeklarationer (utsatt dag måndag 13.2): Det går inte att lämna deklarationer i MinSkatt från och med fredagen den 10 februari klockan 15.30 – det lönar sig att lämna deklarationerna redan före driftsavbrottet. Under avbrottet går det att lämna deklarationer via tjänsten Ilmoitin.fi, men de behandlas först efter avbrottet. I MinSkatt kan deklarationer lämnas igen från och med söndagen den 12 februari klockan 18.
  • Skatteskuldsintyg: Skatteskuldsregistret är inte tillgängligt lördagen den 11 och söndagen den 12 februari. Skatteskuldsintyg på skatter som förfallit till betalning och är obetalade kan åter fås från kundtjänsten från och med måndagen den 13 februari klockan 9.
  • Api-gränssnitten: Gränssnitten stängs på lördagen den 11 februari klockan 01 och öppnas senast på söndagen den 12 februari klockan 17. De nya gränssnitten Vero API för EMCS öppnas på måndagen den 13 februari klockan 8.
  • Tjänsterna Ilmoitin.fi och Lomake.fi: Under driftsavbrottet kan du lämna deklarationer och anmälningar via tjänsterna Ilmoitin.fi och Lomake.fi och också från ditt eget program via operatorn, men vi behandlar deklarationerna och anmälningarna först efter driftsavbrottet. Den deklaration, anmälan eller de uppgifter som du lämnat registreras dock enligt dagen då du skickat dem.
  • Palkka.fi: Du kan beräkna löner normalt och anmälningarna skickas till inkomstregistret men de överförs inte till MinSkatt under avbrottet. Anmälningarna överförs till MinSkatt efter avbrottet. Under avbrottet förmedlas inte heller följande uppgifter från Skatteförvaltningen till Palkka.fi:
    • ändringar i uppgifterna om betalningsperioder i MinSkatt
    • elektroniska skattekortsuppgifter från Skatteförvaltningen
    • arbetsgivarregisterändringar (tillfälliga/regelbundna arbetsgivare)
  • Skattenummer: Skattenummerregistret är ur bruk fredagen den 10 februari från och med klockan 15.30 till och med söndagen den 12 februari. På grund av driftsavbrottet kan du inte få ett skattenummer eller bli införd i skattenummerregistret på lördagen den 11 och söndagen den 12 februari 2023. Läs mer: Skattenummerregistret 

I och med driftsavbrottet överförs tjänsten EMCS från Tullen till Skatteförvaltningen. I fortsättningen anmäls flyttningen av punktskattepliktiga varor mellan EU-länder i EMCS i MinSkatt eller via gränssnitten för EMCS (Vero API).

Sidan har senast uppdaterats 3.2.2023