Verohallinnon nimissä on lähetetty huijausviestejä. Lue lisää huijauksista.

Henkilöasiakkaan tuloverotuksen julkiset tiedot

Tuloverotuksen tiedot verovuodelta 2023 tulevat julkisiksi 7.11.2024.

Henkilöasiakkaan tuloverotuksen julkisia tietoja ovat

  • henkilön nimi, syntymävuosi ja maakunta
  • valtion verotuksessa verotettava ansiotulo
  • Valtion verotuksessa verotettava pääomatulo
  • kunnallisverotuksessa verotettava tulo
  • tulovero
  • kunnallisvero
  • maksuunpantujen verojen ja maksujen yhteismäärä
  • veronkannossa maksettava tai palautettava määrä eli jäännösvero tai veronpalautus

Tuloverotuksen julkiset tiedot eivät kerro kaikkea henkilöiden todellisista tuloista. Esimerkiksi verovapaat etuudet ja osingot sekä tuloista tehdyt vähennykset eivät käy tiedoista ilmi. Lue lisää: Mitä henkilöasiakkaan tuloverotuksen julkiset tiedot kertovat ja mitä eivät?

Julkisten tietojen sisältö on määritelty laissa. Lakimuutokset ovat vuosien aikana vaikuttaneet julkisten tietojen sisältöön.

Nimi

Julkisissa tiedoissa oleva nimitieto on se tieto, joka on tallennettu Verohallintoon. Verohallinto saa lähtökohtaisesti nimitiedon Digi- ja väestötietoviraston väestötietojärjestelmästä ja nimi on siinä muodossa, jollaisena se on merkitty väestötietojärjestelmään. Julkisissa tiedoissa näkyvä nimi määräytyy henkilön verotuksen päättymisajankohdan mukaan.

Esimerkki nimen vaihtamisen näkymisestä verotuksen julkisissa tiedoissa

Matti Mainion verovuoden 2022 verotus päättyy kesäkuussa. Hän menee naimisiin heinäkuussa 2022, ja hänen sukunimensä vaihtuu Muonioksi. Koska Matin verotus päättyi ennen sukunimen vaihtumista, hän löytyy tuloverotuksen julkisista tiedoista verovuonna 2022 nimellä Mainio Matti.

Maakunta

Henkilön tiedot ovat sen maakunnan tiedoissa, johon kuuluvassa kunnassa henkilöllä on ollut kotipaikka verovuotta edeltäneen vuoden päättyessä (vuodenvaihteen kotikunta).
Verotusmenettelystä annetun lain 5 §:n mukaisesti verotuskunta määräytyy sen mukaan, missä kunnassa henkilö asui verovuotta edeltävän vuoden viimeisenä päivänä. Tämän vuoksi myös tuloverotuksen julkisten tietojen maakunta määräytyy saman ajankohdan mukaan.

Valtionverotus ja kunnallisverotus

Ansiotuloja ovat mm. palkat, eläkkeet ja osa etuuksista. Ansiotulojen verotus jakautuu valtion tuloveroon ja asuinkunnan kunnallisveroprosentin perusteella laskettavaan kunnallisveroon. Valtionverotuksessa ja kunnallisverotuksessa huomioidaan osin erilaisia vähennyksiä. Tämän vuoksi niiden verotettavat ansiotulot voivat erota toisistaan.

Pääomatuloja ovat mm. osakkeista saadut osingot, vuokratulot ja omaisuuden myynnistä saadut voitot. Pääomatuloista maksetaan vain valtion tuloveroa.

Maksuunpantujen verojen ja maksujen yhteismäärä

Maksuunpantujen verojen ja maksujen yhteismäärä tarkoittaa henkilön maksamien verojen ja maksujen yhteismäärää, mukaan lukien myös mahdollinen veronkorotus. Yhteismäärä sisältää myös kirkollisveron, sairasvakuutusmaksun, yleisradioveron (verovuodesta 2013 alkaen) ja Ahvenanmaan mediamaksun (verovuodesta 2021 alkaen).

Julkiset tiedot eivät sisällä huojennettua viivästyskorkoa ja palautuskorkoa. Huojennettua viivästyskorkoa määrätään maksettavaksi jäännösverosta ja lisäennakosta. Henkilölle maksettavalle veronpalautuksen määrälle lasketaan hyvityskorkoa. Veronpalautuksille lasketaan hyvityskorko silloin, kun se palautetaan verovelvollisen ilmoittamalle pankkitilille tai silloin, kun se käytetään veron suoritukseksi.

Ennakoiden yhteismäärä

Ennakoiden yhteismäärä on ollut julkinen tieto verovuoteen 2022 saakka. Palkasta tai eläkkeestä pidätettyä veroa kutsutaan ennakonpidätykseksi tai lyhyemmin ennakoksi. Samalla tavoin Suomesta saaduista osingoista tai talletusten koroista tehdään ennakonpidätys. Lisäksi pääomatuloja saavat voivat maksaa tulosta ennakkoveroa.

Veronpalautus ja jäännösvero

Henkilön maksamat ennakot lasketaan yhteen, ja niitä verrataan verotuksen lopputuloksena saatuun maksettavan veron määrään. Jos ennakkoa on kertynyt enemmän kuin veroja tulisi maksaa, henkilö saa veronpalautusta, ja jos vähemmän, henkilölle määrätään maksettavaksi jäännösvero eli puhekielessä mätkyt.

Muutosverotuksen tiedot julkisia verovuodesta 2022 alkaen

Tuloverotuksen julkiset tiedot ovat julkisia verotuksen päättymishetken mukaisina. Myös mahdolliset muutoksenhaun tai oikaisun takia verotukseen tehdyt muutokset ovat julkisia verovuodesta 2022 alkaen.

Verovuoden 2022 muutosverotuksen tiedot julkaistaan syyskuussa 2024. Jatkossa muutosverotuksen tiedot julkaistaan muutoksen tekemistä seuraavan kuukauden 20. päivän jälkeen.

Omia tietoja ei voi poistaa julkisista tiedoista

Tuloverotuksen julkiset tiedot on säädetty laissa julkisiksi. Tämä tarkoittaa, että Verohallinnolla on lakisääteinen velvoite asettaa kaikkien Suomessa verovelvollisten henkilöiden tuloverotuksen julkiset tiedot nähtäville ja antaa niistä tietoa. Verohallinto ei voi poistaa yksittäisen asiakkaan tietoja julkisista tiedoista.

Henkilöasiakkaan tuloverotuksen julkiset tiedot ovat henkilötietoja. Laissa on rajoitettu henkilötietojen luovuttamista, eikä tietojen vieminen internetiin kaikkien nähtäväksi ole mahdollista. Tiedot ovat sähköisesti nähtävillä vain Verohallinnon toimipisteissä.

Verohallinto luovuttaa vuosittain henkilöiden tuloverotuksen julkisia tietoja tiedotusvälineille sähköisessä muodossa journalistisiin tarkoituksiin.

Julkisia tietoja voi katsella asiakaspäätteiltä ja pyytää puhelimitse

Lue lisää julkisten tietojen kyselystä sekä tietojen hakemisesta asiakaspäätteiden Julkis-sovelluksesta: Näin haet tulo- ja kiinteistöverotuksen julkisia tietoja

Lisätietoa:

Sivu on viimeksi päivitetty 10.9.2024