Sidosryhmätestausympäristössä on käyttökatko 18.12. klo 16 – 19.12. klo 8.

Sijaissaajan tyyppi

Sijaissaaja tarkoittaa, että etuus maksetaan esimerkiksi regressitilanteessa kokonaan tai osittain muulle saajalle kuin tulonsaajalle itselleen. Voit ilmoittaa vain yhden sijaissaajan tyypin.

Kansaneläkelaitos

Valitse vaihtoehto, jos sijaissaajana on Kansaneläkelaitos. Kansaneläkelaitos voi olla sijaissaaja tilanteissa, joissa Kelan maksamaa etuutta tai eläkettä saaneelle henkilölle myönnetään takautuvasti toinen sosiaalietuus tai eläke, josta samalta ajalta maksettu etuus tai eläke voidaan lain mukaan periä.

Kunta tai muu sosiaalihuollon toimielin

Valitse vaihtoehto, jos sijaissaajana on hyvinvointialue.

Hyvinvointialue toimii sijaissaajana seuraavissa tilanteissa:

  • Henkilön etuus maksetaan henkilön laitoshoidosta aiheutuvien kulujen korvaamiseksi hyvinvointialueelle.
  • Etuus maksetaan hyvinvointialueelle tilanteessa, jossa hyvinvointialueella on velvollisuus käyttää etuus sen saajan hyväksi tai muuten hänen tahtonsa mukaisesti (ns. elämäntapapykälä).
  • Hyvinvointialue nostaa tulonsaajan etuuden lain perusteella (ns. asiakasmaksulaki).

Etuustietoilmoituksissa, joissa maksupäivä tai muu ilmoituspäivä on 31.12.2022 tai aikaisemmin, sijaissaajana on toiminut kunta. Ilmoituksissa, joissa maksupäivä tai muu ilmoituspäivä on 1.1.2023 tai sen jälkeen, sijaissaajana toimii hyvinvointialue. 

Maksunvaatija

Valitse vaihtoehto, jos sijaissaajana on kuntoutuspalveluntuottaja, sairauskassa tai työpaikkakassa.

  • Kuntoutuspalveluntuottajia ovat julkiset, yksityiset ja kolmannen sektorin palveluntuottajat. Kuntoutuspalveluntuottajat tuottavat esimerkiksi ammatillista kuntoutusta, kuntoutuspsykoterapiaa, vaativaa lääkinnällistä kuntoutusta tai harkinnanvaraista kuntoutusta. Henkilö voi valita tällaisen kuntoutuspalvelun, jos etuuden maksajalla on sopimus palveluntuottajan kanssa.
  • Sairauskassa myöntää sairausvakuutuslain mukaisia etuuksia ja sairauskassan sääntöjen mukaisia lisäetuuksia.
  • Työpaikkakassa vastaa Kelan toimistojen lisäksi yleisen sairausvakuutuksen toimeenpanosta koko maassa. Sairausvakuutuslain mukaisten etuuksien lisäksi kassat maksavat jäsenilleen sääntöjensä mukaisia lisäetuuksia.

Muu maksunsaaja

Valitse vaihtoehto, jos sijaissaajana on:

  • konkurssipesä
  • panttioikeuden haltija
  • yksityinen sijoitus eli sijaisvanhempi, jonka hoitoon lapsi on lastensuojelulain 81 §:n perusteella sijoitettu; yksityisen sijoituksen hyväksymisestä pitää olla kunnan tekemä päätös
  • vuokranantaja, jolle maksetaan asumistuki tulonsaajan sijaan tulonsaajan antaman valtuutuksen perusteella
  • vangin perheenjäsen eli henkilö, jota vankilaan joutunut eläkkeensaaja on ennen vankeuttaan elättänyt
  • muu yhteisö, esimerkiksi kunnan hautaustoimisto
  • muu henkilö eli henkilö, jolle maksetaan alle 16-vuotiaan vammaistuki kunnan suostumuksella silloin, kun etuutta ei ole erityisestä syystä tarkoituksenmukaista maksaa lapsen edunvalvojalle. Muu henkilö voi olla esimerkiksi perhekodin perhehoitaja.

Potilasvakuutuskeskus

Valitse vaihtoehto, jos sijaissaajana on Potilasvakuutuskeskus (PVK). Potilasvakuutuskeskus huolehtii keskitetysti terveydenhuollon yhteydessä aiheutuneiden henkilövahinkojen korvaamisesta ja edistää potilasturvallisuutta.

Työeläkelaitos

Valitse vaihtoehto, jos sijaissaajana on työeläkelaitos. Työeläkelaitoksella tarkoitetaan työeläkevakuutusyhtiötä, lakisääteistä eläkevakuutusta tarjoavaa eläkekassaa, B-eläkesäätiötä, ja AB-eläkesäätiön B-osastoa.

Työeläkelaitos voi olla sijaissaaja tilanteissa, joissa työeläkettä saaneelle henkilölle myönnetään takautuvasti ensisijainen etuus, josta samalta ajalta maksettu työeläke voidaan lain mukaan periä.

Työllisyysrahasto

Valitse vaihtoehto, jos sijaissaajana on Työllisyysrahasto. Työllisyysrahasto voi olla sijaissaaja tilanteessa, jossa aikuiskoulutustukea saaneelle henkilölle myönnetään takautuvasti toinen sosiaalietuus, josta perusteettomasti samalta ajalta maksettu aikuiskoulutustuki voidaan lain mukaan periä.

Työnantaja

Valitse vaihtoehto, jos sijaissaajana on työnantaja. Työnantaja voi olla sijaissaaja esimerkiksi tilanteessa, jossa tulonsaaja on saanut sairausajalta palkkaa, jonka vakuutusyhtiö korvaa työnantajalle päivärahana.

Työttömyyskassa

Valitse vaihtoehto, jos sijaissaajana on työttömyyskassa. Työttömyyskassa voi olla sijaissaaja tilanteessa, jossa ansiopäivärahaa, vuorottelukorvausta tai liikkuvuusavustusta saaneelle henkilölle myönnetään takautuvasti toinen sosiaalietuus, josta perusteettomasti samalta ajalta maksettu ansiopäiväraha, vuorottelukorvaus tai liikkuvuusavustus voidaan lain mukaan periä.

Ulkomaan laitos

Valitse vaihtoehto, jos sijaissaajana on esimerkiksi EU- tai ETA-valtion laitos, sosiaaliturvamaan laitos tai jokin muu ulkomainen laitos.

Huomioi, että ulkomaan laitos ei voi olla luonnollinen henkilö.

Vahinkovakuutusyhtiö

Valitse vaihtoehto, jos sijaissaajana on vahinkovakuutusyhtiö. Vahinkovakuutusyhtiöllä tarkoitetaan vakuutusyhtiötä, vakuutusosakeyhtiötä, keskinäistä vakuutusyhtiötä, tapaturmavakuutusyhtiötä tai liikennevakuutusyhtiötä.

Valtio

Valitse vaihtoehto, jos sijaissaajana on valtio tai valtion liikelaitos.

Sivu on viimeksi päivitetty 14.12.2023