Verohallinnon nimissä on lähetetty huijausviestejä. Lue lisää huijauksista.

Ennakkoilmoitus valmisteveron alaisista tuotteista, täyttöohje (1350)

Tässä ohjeessa kerrotaan, miten teet ennakkoilmoituksen valmisteveron alaisista tuotteista.

Tee ilmoitus OmaVerossa

Ennakkoilmoitus on tehtävä sähköisesti. Ennakkoilmoituksen jättämällä ja vakuuden maksamalla saa oikeuden tuotteiden siirtoon ja vastaanottamiseen valmisteveron alaisten tuotteiden siirtojärjestelmää (EMCS) käyttäen. Ennakkoilmoituksella maksettava vakuus vastaa tuotteiden valmisteveron määrää ja vakuus käytetään myöhemmin verojen maksuna. Ennakkoilmoituksen jättämällä saa myös oikeuden toimia väliaikaisesti varmistettuna lähettäjänä. Väliaikaisesti varmistettu lähettäjä sekä vain kansallisen valmisteveron alaisia tuotteita ilmoittava eivät maksa vakuutta.

Paperilomaketta (lomake 1350) voi käyttää vain silloin, jos sähköinen ilmoittaminen ei jostain syystä ole mahdollista. Linkki lomakkeeseen on tämän ohjeen lopussa. Täytä ja tulosta lomake ja toimita se lomakkeessa ilmoitettuun osoitteeseen.

Kenen pitää antaa ilmoitus?

Ilmoituksen antaa

  • se, joka aikoo itse kuljettaa tuotteita Suomeen
  • tuotteiden vastaanottaja
  • se joka lähettää kulutukseen luovutettuja yhdenmukaisen valmisteveronalaisia tuotteita toiseen EU jäsenvaltioon
  • etämyyjä, joka lähettää tuotteet Suomeen toisesta EU jäsenvaltiosta ja jolla ei ole Suomessa veroedustajaa.
  • Kansallisen valmisteveron alaisen tuotteen vastaanottaja.

Jos olet yksityishenkilö ja aiot tehdä etäoston, sinun pitää tehdä ennakkoilmoitus. Esimerkiksi alkoholiostos toisesta EU-maasta on etäosto, jos järjestät itse kuljetuksen Suomeen. Käytä ilmoituksessa ilmoitusroolia etäostaja.

Milloin ennakkoilmoitus pitää antaa?

Ennakkoilmoitus annetaan ennen kuin tuotteiden kuljetus alkaa tai tuotteet lähetetään.

Ennakkoilmoitus valmisteveronalaisista tuotteista annetaan kun tarkoituksena on vastaanottaa tai lähettää alkoholia, tupakkaa, nestemäisiä polttoaineita, virvoitusjuomia tai juomapakkauksia EU-jäsenmaiden välillä ja Verohallinto ei ole myöntänyt lupaa säännölliseen toimintaan. Ennakkoilmoitus on annettava sekä väliaikaisen verottomuuden järjestelmässä lähetettävistä että kulutukseen luovutetuista tuotteista. Tuotteiden vastaanottajana tai lähettäjänä toimivan on annettava ennakkoilmoitus erikseen jokaisesta vastaanottamastaan tai lähettämästään lähetyksestä.

Ennakkoilmoitus pitää antaa, kun:

  • Toisesta EU-jäsenmaasta tuodaan maahan, vastaanotetaan tai lähetetään EU:ssa yhdenmukaistetun valmisteveron alaisia tuotteita. Yhdenmukaistettuja valmisteveroja ovat alkoholivero, tupakkavero ja nestemäisten polttoaineiden valmistevero. Näistä tuotteista pitää lisäksi asettaa kertaluonteinen vakuus. Ilmoituksen antaa:
    • Väliaikaisen verottomuuden järjestelmässä kulkevista tuotteista:
      • Väliaikaisesti rekisteröity vastaanottaja.
    • Kulutukseen luotetuista tuotteista:
      • Etämyyjä
      • Etäostaja
      • Väliaikaisesti varmistettu vastaanottaja.
  • Kun eräitä kansallisen valmisteveron alaisia tuotteita tuodaan, vastaanotetaan tai lähetetään toisesta EU-maasta Suomeen eikä vastaanottajalla ole tätä varten säännöllisen toiminnan valmisteverolupaa. Tällaisia tuotteita ovat virvoitusjuomaveron ja juomapakkausveron alaiset tuotteet sekä kansallisen valmisteveron alaiset tupakkatuotteet, kuten savukepaperi ja sähkösavukenesteet. Näistä tuotteista ei kuitenkaan tarvitse asettaa kertaluonteista vakuutta. Ilmoituksen antaa:
    • Kansallisen valmisteveron alaisten tuotteiden vastaanottaja
    • Etämyyjä.
  • Toiseen EU-maahan lähetetään Suomesta kulutukseen luovutettuja yhdenmukaistetun valmisteveron alaisia tuotteita. Tuotteista ei makseta kertaluonteista vakuutta. Ilmoituksen tekemällä lähettäjä rekisteröidään kertaluonteisesti ja hänelle annetaan valmisteveronumero. Ilmoituksen antaa:
    • Väliaikaisesti varmistettu lähettäjä.

Esimerkki: Virolainen etämyyjä, jolla ei ole Suomessa veroedustajaa, lähettää asiakkaalleen Long drink- ja Cola-juomatilauksen. Myyjän pitää tehdä alkoholijuomista ennakkoilmoitus ja asetettava kertaluonteinen vakuus. Virvoitusjuomista ja juomapakkauksista on annettava ennakkoilmoitus, mutta vakuutta ei tarvita. Etämyyjän on annettava ennakkoilmoitukset ja asetettava vakuudet ennen kuin hän lähettää tuotteet Virosta Suomeen.

Poikkeus

Ennakkoilmoitusta ei tarvita silloin, kun maahantuodut tai vastaanotetut tuotteet ovat virvoitusjuomien tai juomapakkausten pienvalmistajan tuottamia.

Lomakkeen yksityiskohtaiset täyttöohjeet

Ilmoittaja

Täytä tähän osaan tiedot ilmoittajasta. Täytä kohta sähköpostiosoite EMCS-ilmoituksia varten vain, jos roolisi on väliaikaisesti rekisteröity vastaanottaja, väliaikaisesti varmistettu vastaanottaja tai väliaikaisesti varmistettu lähettäjä ja toimit Valmisteveron alaisten tuotteiden siirtojärjestelmässä (EMCS). Saat väliaikaista rekisteröintiä koskevat ilmoitukset ja tiedot, kuten valmisteveronumeron, tähän sähköpostiosoitteeseen.

Valmisteverolaji

Ilmoita, mistä valmisteverosta annat ennakkoilmoituksen. Jos samassa tuote-erässä on useiden eri valmisteverojen alaisia tuotteita, jokaisesta eri valmisteverosta pitää antaa oma ennakkoilmoitus.

Ennakkoilmoitus pitää antaa seuraavien verojen alaisista tuotteista:

  • alkoholivero
  • tupakkavero
  • nestemäisten polttoaineiden valmistevero
  • virvoitusjuomavero
  • juomapakkausvero

Ilmoittajan rooli

Rooli, jossa ennakkoilmoittaja toimii. Jos rooleja on useita, anna oma ennakkoilmoitus kutakin roolia kohden.

Valitse oikea rooli:

  • Väliaikaisesti rekisteröity vastaanottaja
  • Väliaikaisesti varmistettu lähettäjä
  • Väliaikaisesti varmistettu vastaanottaja
  • Etäostaja
  • Etämyyjä
  • Kansallisen valmisteveron alaisen tuotteen vastaanottaja.

Toimituspaikka

Tuotteiden vastaanottajan nimi ja tuotteiden toimituspaikan osoitetiedot. Vain väliaikaisesti varmistettu lähettäjä antaa tiedon vastaanottajan valmisteveronumerosta.

Arvioitu vastaanottopäivä

Tieto tuotteiden arvioidusta vastaanottopäivästä tai maahantuontipäivästä muodossa ppkkvvvv.

Lähettäjä

Täytä tähän osaan tiedot tuotteiden lähettäjästä. Väliaikaisesti varmistettu lähettäjä ja etämyyjä täyttävät tähän omat tietonsa.

Rastita ensimmäinen kohta, jos tuotteiden lähettäjä on viinin pientuottaja. Epäselvissä tapauksissa voit varmistaa asian lähettäjältä.

Valmisteveronumero

Vain väliaikaisesti rekisteröity vastaanottaja ja väliaikaisesti varmistettu vastaanottaja ilmoittavat lähettäjän valmisteveronumeron.

ALV-tunniste

llmoita tunnus, joka yksilöi lähettäjän. Tunnus vaihtelee maakohtaisesti.

Kotivaltio

EU-jäsenvaltio, josta tuotteet on lähetetty.

Tuotteet

Tuotteen kuvaus

Kuvaa tässä sarakkeessa, millaisesta tuotteesta on kyse.

Esimerkki: "italialainen punaviini Piemontesta"

Tuoteryhmä

Merkitse tähän sarakkeeseen tuotteen tuoteryhmä. Tuoteryhmät on lueteltu verotaulukossa kunkin valmisteverolain lopussa.

Esimerkki: 14,5-prosenttisen viinin tuoteryhmä on 24. Tuoteryhmätaulukko on alkoholi- ja alkoholijuomaverolaissa.

EMCS-tuoteryhmä

Ilmoita, mihin tuoteryhmään tuote kuuluu EMCS-järjestelmässä. Täytä tämä kohta vain, jos roolisi on väliaikaisesti rekisteröity vastaanottaja, väliaikaisesti varmistettu vastaanottaja tai väliaikaisesti varmistettu lähettäjä ja toimit Valmisteveron alaisten tuotteiden siirtojärjestelmässä (EMCS).

Tuoteryhmät ja nimikkeet

Määrä ja yksikkö

Ilmoita, mikä on tuotteen määrä tässä tuote-erässä. Käytä määrän ilmoittamiseen sitä mittayksikköä, joka on kerrottu tuotteesta maksettavan valmisteveron mukaisessa valmisteverolaissa. Mittayksikkö näkyy lain liitteenä olevasta verotaulukosta, Veron määrä -sarakkeesta. Verotaulukot löydät myös Vero.fistä.

Alkoholipitoisuus tai tupakkatuotteen vähittäismyyntihinta

Täytä tämä sarake vain alkoholi- ja tupakkatuotteista. Ilmoita joko alkoholituotteen alkoholipitoisuus tilavuusprosentteina (til.-%) tai tupakkatuotteen vähittäismyyntihinta. Tupakkatuotteen vähittäismyyntihinta on se hinta, jolla yritys myy tuotetta asiakkaille Suomessa ja jossa on mukana kaikki hinnanlisät ja verot.

Jos tilaat tupakkatuotteita toisesta EU-maasta muuta tarkoitusta kuin kaupallista myyntiä varten, esimerkiksi omaan käyttöön, tuotteiden vähittäismyyntihinta on sama kuin vastaavien tuotteiden vähittäismyyntihinta Suomessa.

Jos Suomessa ei myydä vastaavia tuotteita, merkitse maahantuotujen tupakkatuotteiden vähittäismyyntihinnaksi Verohallinnon vahvistama verotusarvo. Verotusarvot löytyvät Verohallinnon päätöksistä.

Vakuus

Laske ja ilmoita tuotteen vakuudeksi tarvittava summa euroina. Vakuuden määrä on sama kuin tuotteesta maksettavaksi tulevan valmisteveron määrä. Veron määrän voit tarkistaa kunkin valmisteverolain liitteenä olevasta verotaulukosta.

Verotaulukot:

Tuotteet, joita ei veroteta Suomessa

Ilmoita tuotteet ja niiden käyttötarkoitus, jos tuot EU:n alueelta Suomeen alkoholi- tai energiatuotteita, joita ei veroteta Suomessa mutta joiden siirto on ilmoitettava valmisteveronalaisten tuotteiden siirtojärjestelmässä (EMCS).

Sivu on viimeksi päivitetty 21.2.2023