Verohallinnon nimissä on lähetetty huijausviestejä. Lue lisää huijauksista.

Saavutettavuusseloste – OmaVero

Verohallinto pyrkii takaamaan verkkosivustojensa ja asiointipalvelunsa saavutettavuuden Lain digitaalisten palvelujen tarjoamisesta 306/2019 mukaisesti.

Tämä saavutettavuusseloste koskee OmaVero-asiointipalvelua. Seloste on päivitetty 19.11.2023. Palvelun saavutettavuus on arvioitu kolmannen osapuolen toimesta ja itsearviointina.

Palvelun saavutettavuuden tila

OmaVero-palvelu täyttää Lain digitaalisten palvelujen tarjoamisesta 306/2019 vaatimukset osittain. 

Palvelun ei-saavutettava sisältö (WCAG 2.1 tasojen A & AA kriteerien mukaan)

Seuraava sisältö ja/tai toiminnot eivät ole vielä vaatimusten mukaisia:

 1. OmaVerosta saatavien PDF-dokumenttien (esimerkiksi päätösten) sisältöjen lukujärjestys ei ole ruudunlukijakäyttäjille looginen ja voi aiheuttaa hankaluuksia sisällön ymmärtämisessä. Puutteet pyritään korjaamaan lähitulevaisuudessa. Jos tarvitset apua sisällön lukemiseen, voit soittaa asiakaspalveluumme tai käydä verotoimistossa. (WCAG 1.3.2)
 2. OmaVerossa on puutteellinen otsikkohierarkia, ja kaikkia visuaalisia otsikoita ei ole merkitty otsikoiksi ohjelmallisesti. Palvelussa käytetään lähinnä otsikkotasoja H1 ja H3. Puutteellinen otsikkohierarkia toistuu myös OmaVeron PDF-dokumenteissa (mm. päätöksissä), esimerkiksi joitain otsikkotasoja puuttuu kokonaan ja osa otsikoista on merkitty H2-tasoksi. (WCAG 1.3.1 ja 2.4.6)
 3. Ruudunlukija ei kerro sivun latausindikaattorin tilaa. Myös muut käyttöhetkellä tapahtuvat dynaamiset muutokset voivat jäädä kertomatta käyttäjälle, kuten esimerkiksi hakutulosten lukumäärät, dynaamiset laskennalliset muutokset, tai jos jokin luku pyöristetään ylös tai alas. (WCAG 4.1.3)
 4. Päivämäärä- ja puhelinnumerokentistä puuttuu selkeä ohjeistus tiedon oikeasta muodosta. (WCAG 3.3.2).
 5. Modaali-ikkunoiden responsiivisuudessa on vielä korjattavaa: Näyttöä zoomatessa sisältöalue voi jäädä kohtuuttoman pieneksi. (WCAG 1.4.10)
 6. Jotkut tiedot merkitään visuaalisesti pelkällä värillä: Esimerkiksi OmaVeron ajanvarauksessa vapaat ajat ja päivämäärät ovat merkitty pelkästään vihreällä värillä, mutta ei muulla indikaattorilla. Joillain lomakkeilla pakollinen tieto on merkitty oranssilla värillä. (WCAG 1.4.1)
 7. Näppäimistökäytössä kohdistusjärjestykseen voi sisältyä kohtia, jotka eivät ole interaktiivisia. Lisäksi sivun kohdistus saattaa hypätä sivun ylälaitaan tai viimeksi muokattuun kohtaan esimerkiksi, kun poistaa rivin taulukosta tai lisää liitteen. (WCAG 3.2.2 ja 2.4.3)
 8. Osaan OmaVeron taulukoista lisätään automaattisesti uusi rivi, jos palvelun käyttäjä lisää sisältöä taulukkoon. Ruudunlukijalle ei tule tästä tietoa, ja uusi rivi voi hämmentää käyttäjää. (WCAG 3.2.2).
 9. Ruudunlukija ei lue kaikilla ilmoituksilla lue automaattisesti virheviestejä tai ohjeita, jotka tulevat visuaalisesti näkyviin, jos on syöttänyt väärän tiedon kenttään. (WCAG 4.1.3)
 10. OmaVerossa on muutamissa kohdissa linkkejä ja painikkeita, joiden ohjelmallinen ja visuaalinen esitystapa eivät vastaa toisiaan. (WCAG 4.1.2)
 11. Osaa OmaVeron toiminnoista ei ole nimetty ohjelmallisesti riittävän kattavasti, jolloin esimerkiksi ruudunlukijakäyttäjän voi olla haastava tietää, mihin asiaan toiminto liittyy (esimerkiksi "Lisää uusi", "Muokkaa" ja "Avaa erittely"). Joitain tietoja ei ole riittävästi ryhmitelty ohjelmallisesti. (WCAG 1.3.1)
 12. Ruudunlukijakäyttäjille voi ilmetä joitain synkronointiongelmia, jos he ensiksi lukevat sivua ja sen jälkeen navigoivat interaktiiviseen elementtiin. Sivun kohdistus ei välttämättä toimi oikein ja kohdistus siirtyy väärään kohtaan, kun ruudunlukijan (NVDA) vaihtaa selaustilasta kohdistustilaan. (WCAG 2.4.3)
 13. Ajanvarauksen valintaikkuna (modaali) ei ilmoita käyttäjälle virheestä kattavasti, jos pakollinen kenttä on jäänyt tyhjäksi. (WCAG 3.3.1)
 14. Hakutoiminnallisuuksissa on saavutettavuuspuutteita ruudunlukijakäytössä: hakutulosten lukumäärää ei kerrota automaattisesti (WCAG 4.1.3) ja kohdistus jää hakukenttään haun suorittamisen jälkeen (WCAG 2.4.3)
 15. Päivämäärään liittyvien toimintojen näppäimistö- ja ruudunlukijakäytössä on saavutettavuusongelmia. Päivämääräkenttien kalenterikomponentti ei ole kaikilta osin käytettävissä näppäimistöllä. Taulukoiden päivämäärävalitsin ei ole valittavissa näppäimistöllä, ja ruudunlukija ei kerro päivämäärävalitsimeen liittyvän päivämääräkentän nimeä. (WCAG 2.1.1 ja 4.1.2)
 16. Välistetty teksti ei asetu joissakin kohdissa kokonaan näkyville. (WCAG 1.4.12)
 17. Sisällön ja taustavärin kontrasti ei ole kaikissa tapauksissa riittävän suuri. Ongelmia esiintyy esimerkiksi tekstisisällöissä ja painikkeissa. (WCAG 1.4.3)

OmaVeron nykyisten saavutettavuuspuutteiden korjauksia tehdään vuoden 2024 aikana. 

Palaute ja yhteystiedot

Huomasitko saavutettavuuspuutteen? Ilmoita siitä meille! Voit ottaa yhteyttä tämän verkkolomakkeen kautta.

OmaVeron saavutettavuudesta ja palautteiden käsittelystä vastaa OmaVeron kehittämistiimi.

Täytäntöönpanomenettely

Jos huomaat sivustolla saavutettavuusongelmia, anna ensin palautetta sivuston ylläpitäjälle. Lain ja siirtymäajan puitteissa Verohallinto pyrkii siihen, että palautteisiin vastataan kahden viikon sisällä palautteen antamisesta.

Jos et ole tyytyväinen saamaasi vastaukseen, voit antaa palautteen Etelä-Suomen aluehallintovirastoon. Etelä-Suomen aluehallintoviraston saavutettavuusvaatimukset.fi-sivustolla kerrotaan, miten valituksen voi tehdä ja miten asia käsitellään.

Valvontaviranomaisen yhteystiedot

Etelä-Suomen aluehallintovirasto, Saavutettavuuden valvonnan yksikkö

Sivu on viimeksi päivitetty 19.11.2023