Pandoran paperit -tietovuoto

Kansainvälinen toimittajien järjestö ICIJ (International Consortium of Investigative Journalist) on julkaissut lokakuussa 2021 salaisia asiakirjoja, jotka sisältävät tietoja veroparatiisiyhtiöiden omistajista. Suomesta tietovuotoa on tutkinut Yle. Ylen mukaan tietovuotoon liittyvissä asiakirjoissa on tullut esiin 200 suomalaisen nimi.

Verovalvonnan kannalta vuodetut tiedot ja asiakirjat voivat olla merkittäviä. Käytännössä vuotoaineistojen tiedot eivät koskaan mahdollista suoria verotustoimenpiteitä: pelkkä tieto veroparatiisikytkennästä ei ole verotuksen peruste.

Verohallinto ei tee työtä tietovuodoista saatavien tietojen varassa, eikä Verohallinnolla ei ole suoraa pääsyä Pandoran paperit -tietovuotoaineistoon. Verohallinnon tekemä kansainvälinen tietojenvaihto on kuitenkin erittäin laajaa muiden maiden viranomaisten kanssa. Asiakirjoja, tietoja ja virka-apua saadaan ja vaihdetaan noin 140 maan kesken.

Valvonnan tukena käytetään muun muassa kansainvälisiä vertailutietoja, pankkien ja maksukorttien vertailutietoja sekä muiden ulkomaisten lähteiden, kuten kaupparekistereiden tietoja.

Vuotoaineistojen tutkinta on vaativaa ja pitkäkestoista. Tietojen hyödyntäminen edellyttää aina jatkoselvittelyjä. Verohallinnolla on käytettävissä asiakkaidensa verotustietoja ja mahdollisesti pankkitietoja, joiden perusteella voidaan arvioida, onko aihetta aloittaa vielä tarkempi tutkinta, usein verotarkastus.

Verohallinto ei verotietojen salassapitoa koskevien säännösten perusteella kommentoi yhdenkään yksityishenkilön tai yrityksen verotukseen liittyviä asioita. Verohallinto voi tehdä vero- tai vertailutietotarkastuksia yrityksiin, joilla tiedetään olevan hallussa tietovuotoon liittyvää tietoa.

 

Sivu on viimeksi päivitetty 4.10.2021