Verohallinnon nimissä on lähetetty huijausviestejä. Lue lisää huijauksista.

Verohallinto varoittaa: OmaVero-huijarit saattavat lähettää pian veroilmoitusaiheisia viestejä

Verohallinnon tiedote, 25.1.2024

Huijausviestien lähettäjät todennäköisesti hyödyntävät alkavaa veroilmoitusaikaa yrittäessään saada ihmisiä klikkaamaan huijaussivustolle johtavaa linkkiä. Aidossa Verohallinnon tekstiviestissä ei ole linkkiä.

Verohallinnon nimissä lähetettyjen huijaustekstiviestien määrä on lisääntynyt huomattavasti parin viime vuoden aikana. Huijarit hyödyntävät viesteissään ajankohtaisia veroasioita, joten Verohallinto pitää todennäköisenä, että kevään aikana liikkeellä on paljon veroilmoituksiin liittyviä huijausviestejä.

- On tärkeää, että kun ihmiset menevät tarkistamaan esitäytetyn veroilmoituksensa, he menevät OmaVeroon kirjoittamalla verkkoselaimen osoiteriville palvelun osoitteen www.vero.fi/omavero. Tekstiviestillä tullutta linkkiä ei koskaan pidä klikata eikä Verohallinnon lähettämissä aidoissa viesteissä sellaisia olekaan, sanoo Verohallinnon apulaisjohtaja Jaakko Nummijärvi.

Verohallinto ei suosittele menemään OmaVeroon hakukoneen antaman linkin kautta, sillä hakukoneiden tulokset ovat joissakin tapauksissa vieneet aidon näköisille huijaussivuille.

Tällä hetkellä huijausviestejä tulee myös sähköpostilla, mutta valtaosa on tekstiviestejä.

Näin veroilmoituskevät etenee

Maa- ja metsätaloudenharjoittajat sekä toiminimiyrittäjät saivat elinkeinotoimintansa veroilmoituksen jo tammikuun alkupuolella.

Ensimmäiset yksityishenkilöiden esitäytetyt veroilmoitukset tulevat OmaVeroon 23. helmikuuta. Tällöin esitäytetty veroilmoitus tulee maataloudenharjoittajille, toiminimiyrittäjille sekä heidän puolisoilleen. Muille esitäytetty veroilmoitus tulee OmaVeroon viimeistään 28.3.

Jos henkilö on siirtynyt paperittomaan viranomaisasiointiin eli tilannut Suomi.fi-viestit, hän saa veroilmoituksen saapuessa Suomi.fi-sovellukseen ja sähköpostiin herätteen siitä, että OmaVerossa on uutta veroasiaa. Näissä heräteviesteissä ei tietoturvasyistä ole linkkiä OmaVeroon.

Jos Suomi.fi-viestejä ei ole tilannut, esitäytetty veroilmoitus tulee OmaVeron lisäksi myös paperipostilla kotiin.

Verohallinto rekisteröinyt käyttöön tekstiviestien lähettäjätunnukset Vero, Skatt tai Vero-Skatt

Verohallinto tekee jatkuvasti yhteistyötä muiden viranomaisten kanssa, jotta Verohallinnon nimissä tehtävät huijaukset vähenisivät.

Verohallinto on rekisteröinyt käyttöönsä kolme tekstiviestien lähettäjätunnusta: Vero, Skatt ja Vero-Skatt. Kun operaattorit ovat talven aikana ottaneet rekisteröidyt tunnukset käyttöön, kaikki Verohallinnon lähettämät aidot tekstiviestit tulevat joltakin näiltä kolmelta lähettäjältä. 

- Ongelmana on ollut se, että huijarit ovat pystyneet käyttämään viesteissä samaa lähettäjän nimeä, jota käytämme itse aitojen viestien lähettämiseen. Huijausviestit ja aidot tekstiviestit ovat myös saattaneet mennä puhelimessa samaan viestiketjuun. Kun operaattorit ottavat rekisteröimämme tunnukset käyttöön, se ei enää ole mahdollista, sanoo Nummijärvi.

Aidoista Verohallinnon lähettämistä tekstiviesteistä on tietoa vero.fi:ssä.

Tällainen on tyypillinen huijausviesti

Huijausviestejä on liikkeellä monenlaisia, mutta niitä yhdistää muutama tekijä. Usein viestissä vedotaan kiireeseen, joka saisi henkilön toimimaan nopeasti. Viestissä saatetaan esimerkiksi kertoa odottamattomasta veronpalautukseen liittyvästä muutoksesta.

Lisäksi huijausviestissä on aina mukana linkki, jota huijari yrittää saada henkilön klikkaamaan ja antamaan huijarille pankki- tai henkilötietoja.

FAKTA: Toimi näin, jos olet saanut huijausviestin

  • Älä avaa viestissä olevia linkkejä tai syötä verkkopankkitunnuksiasi linkkien takaa avautuville sivuille. Poista viesti välittömästi.
  • Jos epäilet antaneesi tietosi huijaussivustolle, ole nopeasti yhteydessä pankkisi verkkopankkitunnusten sulkupalveluun ja pyydä sulkemaan pankkitunnuksesi ja pankkikorttisi
  • Tee asiasta heti myös rikosilmoitus
  • Jos havaitset huijausviestejä, niistä voi ilmoittaa myös Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin Kyberturvallisuuskeskukselle.

Lisätietoja aiheesta:
Tietoa huijauksista

Tiedotetta oikaistu 25.1. klo 11.38: Verohallinto on rekisteröinyt tekstiviestien lähettäjätunnukset Vero, Skatt ja Vero-Skatt, ja operaattorit ottavat rekisteröidyt tunnukset käyttöön talven kuluessa.

Sivu on viimeksi päivitetty 25.1.2024