Verohallinnon nimissä on lähetetty huijausviestejä. Lue lisää huijauksista.

Veronpalautuksia tulossa maanantaina noin 186 miljoonan euron verran

Verohallinnon tiedote, 29.6.2023

Verohallinto alkaa maksaa vuoden 2022 veronpalautuksia ensi maanantaista lähtien. Myös jäännösverojen ensimmäinen maksupäivä on maanantaina.

Maanantaina 3.7. veronpalautuksia saa 191 000 asiakasta yhteensä noin 186 miljoonaa euroa. Ylitarkastaja Juha Villman Verohallinnosta muistuttaa, että veronpalautukset eivät välttämättä näy tilillä heti maanantaiaamuna.
− Veronpalautukset maksetaan päivän aikana, joten ei kannata hermostua, jos rahoja ei aamulla näy tilillä. Ne voivat tulla vasta iltapäivällä, Villman sanoo.

Veronpalautuksia maksetaan heinäkuusta alkaen joka kuukausi, viimeisimmät saavat palautuksensa joulukuussa. Suurimmalla osalla palautuspäivä on elokuussa − silloin veronpalautuksia saa noin 1,8 miljoonaa asiakasta.

Jos veronpalautukset eivät ole tilillä illalla, maksupäivä on voinut siirtyä

Veronpalautusten maksupäivä on voinut siirtyä eteenpäin esimerkiksi, jos

  • asiakas tai hänen puolisonsa on täydentänyt esitäytettyä veroilmoitustaan
  • Verohallinto on saanut verotukseen vaikuttavia tietoja muualta esitäytetyn veroilmoituksen lähettämisen jälkeen
  • asiakkaan oikea tilinumero ei ole Verohallinnon tiedossa
  • veronpalautusta on käytetty verojen maksuksi
  • veronpalautus on ulosmitattu.

Verohallinto muistuttaa tarkistamaan OmaVerosta, mille tilille veronpalautukset ovat tulossa. Jos tilinumero ei ole Verohallinnolla tiedossa, veronpalautus maksetaan maksuosoituksena Nordeaan.

– Maksuosoituksena maksetun veronpalautuksen voi lunastaa helpoiten Nordean Omaposti-palvelusssa myöhemmin, mutta veronpalautuspäivänä ei rahoja valitettavasti vielä saa, Villman kertoo.

Tilaa e-lasku, niin mätkyjen eräpäivä ei unohdu

Myös jäännösveron eräpäivä on ensimmäisillä asiakkailla ensi maanantaina. Yhteensä heinäkuussa maksettavaa on 83 000 asiakkaalla 79 miljoonan euron verran. Juha Villman sanoo, että nyt eräpäivien lähestyessä on hyvä aika tilata Verohallinnolta e-lasku veroista.
− Kun käytössä on e-lasku, lasku jäännösverosta tulee suoraan verkkopankkiin noin kahta viikkoa ennen eräpäivää eikä maksu pääse unohtumaan. Maksamalla ajoissa säästyy viivästyskoroilta, Villman sanoo.

Varo huijausviestejä − tarkista tilanne aina OmaVerossa

Veronpalautusajan alkaessa liikkeellä on myös runsaasti erilaisia huijausyrityksiä, joilla koitetaan kalastella ihmisten pankkitunnuksia. Juha Villman muistuttaa, ettei Verohallinto ikinä ilmoita asiakkaille veronpalautuksista tekstiviesteillä tai sähköposteilla.
− Tieto veronpalautuksesta on merkitty verotuspäätökselle, joka on OmaVerossa. Niille, joilla ei vielä ole käytössä sähköistä viranomaisasiointia, päätös on tullut kotiin postissa. Ei siis kannata klikkailla tekstiviesteissä tai sähköpostissa tulevia linkkejä − ne eivät ole Verohallinnolta, Villman sanoo.
− OmaVeroon kannattaa mennä vero.fi-etusivun kautta tai kirjoittamalla selaimen osoiteriville palvelun osoite omavero.fi. Googlen hakutulossivun kautta ei kannata lähteä klikkailemaan, sillä internetissä on myös OmaVeroa muistuttavia huijaussivustoja. Asiakkaan pitää olla tarkkana, mihin pankkitunnuksiaan syöttää.

Lue lisää:

Näin näet veronpalautuksesi määrän ja maksupäivän OmaVerosta
Miksi en saanut veronpalautusta?
Mille tilille veronpalautus maksetaan?

Sivu on viimeksi päivitetty 29.6.2023