Verohallinnon nimissä on lähetetty huijausviestejä. Lue lisää huijauksista.

Varo veronpalautuksia lupaavia huijausviestejä! Aidoissa verottajan viesteissä ei ole linkkejä

Verohallinnon tiedote, 13.6.2023

Verohallinnon nimissä liikkuu veronpalautuskesän alkaessa kahdenlaisia huijauksia: asiakkaille lähetettyjä huijaustekstiviestejä ja -sähköposteja sekä Googlen hakutuloksiin nouseva, OmaVeroa jäljittelevä huijaussivu. Ensimmäiset veronpalautukset maksetaan asiakkaille 3. heinäkuuta.

Verohallinnon nimissä liikkuu jälleen useita erilaisia veronpalautuksiin liittyviä huijausviestejä. Osa viesteistä on tekstiviestejä, osa sähköpostiviestejä. Huijausviesteissä pyydetään klikkaamaan linkkiä, jonka jälkeen asiakkaalta kysytään pankki- tai henkilötietoja.

Verohallinnon turvallisuus- ja riskienhallintajohtaja Samuli Bergström korostaa, että huijausviesteissä olevia linkkejä ei pidä klikata, ja viestit kannattaa tuhota heti.

- Osa uusista huijausviesteistä on varsin aidon näköisiä, joten asiakkailta vaaditaan nyt varovaisuutta ja tarkkaavaisuutta. On tärkeä muistaa, että meidän lähettämissämme viesteissä ei koskaan ole linkkejä, Bergström sanoo.

Googlaamalla voi päätyä OmaVeron sijaan huijaussivustolle

Veroasioihin liittyvät huijausviestit ovat kiertäneet Verohallinnon nimissä jo pitkään. Nyt kun veronpalautuskauden alku lähestyy, huijausviestien määrä on lisääntynyt entisestään.

Veronpalautukset maksetaan tänäkin vuonna eri ihmisille eri aikaan. Ensimmäiset veronpalautukset maksetaan 3. heinäkuuta ja viimeiset 4. joulukuuta.

Kun asiakkaan verotus on valmistunut, Verohallinto lähettää asiakkaalle verotuspäätöksen, josta selviää mahdollisen veronpalautuksen tai jäännösverojen eli mätkyjen määrä. Verotuspäätös ilmestyy OmaVeroon.

Verotuspäätöksestä tulee asiakkaalle lisäksi heräte sähköpostiin, jos hän on ottanut käyttöönsä sähköisen viranomaisasioinnin eli Suomi.fi-viestit. Sähköpostiviestissä ei turvallisuussyistä ole linkkiä OmaVeroon.

- OmaVeroon kannattaa mennä kirjoittamalla palvelun osoite www.vero.fi/omavero suoraan selaimen osoitekenttään. OmaVeroon ei siis kannata mennä Googlen ehdottaman linkin kautta, sillä huijarit ovat tehneet aidon näköisiä sivustoja, jotka ilmestyvät hakukoneen tuloksiin, Bergström kertoo.

Jos Suomi.fi-viestejä ei ole ottanut käyttöön, verotuspäätös tulee myös paperikirjeenä kotiin.

Varmista, että OmaVerossa on oikea tilinumero

Verohallinnolta puuttuu tällä hetkellä yli 20 000:n veronpalautuksia saavan tilinumero. Tilinumeroita puuttuu erityisesti nuorilta, jotka saavat ensimmäistä kertaa veronpalauksia.

Myös muiden kannattaa tarkistaa, että tilinumero on oikein. Tilinumeron tarkistaminen, lisääminen ja muokkaaminen onnistuvat OmaVerossa.

Myös tilinumeron ilmoittamisesta on kiertänyt aiempina vuosina huijausviestejä.

Saitko huijausviestin? Toimi näin:

  • Tuhoa viesti välittömästi äläkä avaa siinä olevia linkkejä.
  • Jos erehdyit antamaan luottokorttitietosi, sulje kortti välittömästi soittamalla pankkiisi tai ottamalla yhteys korttisi myöntäjään.
  • Jos erehdyit antamaan verkkopankkitunnuksesi, ota yhteyttä pankkisi ilmoittamaan palvelunumeroon ja sulje tunnukset.
  • Jos erehdyit maksamaan epäilyttävän maksun, ole välittömästi yhteydessä omaan pankkiisi.
  • Jos erehdyit antamaan luottokorttitietojasi tai verkkopankkitunnuksesi, olet voinut joutua petoksen uhriksi. Kun olet ensin ollut yhteydessä pankkiisi, tee sen jälkeen rikosilmoitus poliisille. Myös petoksen yritykset kannattaa ilmoittaa.

Lisätietoa asiakkaille:

Tietoa huijauksista

Näin veronpalautukset maksetaan 

Sivu on viimeksi päivitetty 13.6.2023