Verohallinnon nimissä on lähetetty huijausviestejä. Lue lisää huijauksista.

Reilu miljardi euroa veronpalautuksia tulossa tileille maanantaina − mätkyjen eräpäivä on huomenna noin 330 000 henkilöllä

Verohallinnon tiedote, 31.8.2023

Noin 1,2 miljoonaa asiakasta saa veronpalautuksensa maanantaina. Kaikkiaan Verohallinto maksaa syyskuussa palautuksia reilun 1,1 miljardin euron verran. Jäännösveroa erääntyy maksettavaksi huomenna kaikkiaan noin 260 miljoonaa euroa.

Verohallinto maksaa veronpalautuksia asiakkaille joka kuukausi heinäkuusta joulukuuhun riippuen siitä, koska asiakkaiden verotus valmistuu. Syyskuun jälkeen seuraavan kerran veronpalautuksia maksetaan 3. lokakuuta. Oman palautuspäivän näkee sekä OmaVerosta että verotuspäätöksestä.

Veronpalautukset maksetaan päivän aikana

Ylitarkastaja Juha Villman Verohallinnosta muistuttaa, että palautukset eivät välttämättä näy tilillä heti aamulla.
– Jos veronpalautus ei näy tilillä heti aamulla, tilin saldo kannattaa tarkistaa uudestaan iltapäivän puolella. Jos rahat eivät sittenkään näy tilillä, veronpalautusten maksupäivä on voinut siirtyä. Oman tilanteen voi käydä tarkistamassa OmaVerosta, Villman sanoo.

Jos veronpalautus ei ole tullut iltaan mennessä, on mahdollista, että palautusten maksupäivä on siirtynyt eteenpäin tai että tilinumero ei ole Verohallinnon tiedossa.

Maksupäivä voi siirtyä esimerkiksi, jos

  • asiakas tai hänen puolisonsa on täydentänyt esitäytettyä veroilmoitusta
  • Verohallinto on saanut verotuksen vaikuttavia tietoja muualta esitäytetyn veroilmoituksen lähettämisen jälkeen
  • asiakkaan tilinumero ei ole Verohallinnon tiedossa
  • veronpalautusta on käytetty verojen maksuksi
  • veronpalautus on ulosmitattu.

Jos Verohallinnolla ei ole asiakkaan tilinumeroa, veronpalautus lähetetään maksuosoituksena

Jos asiakas ei ole ilmoittanut Verohallinnolle ajantasaista tilinumeroa, veronpalautuksen saa maksuosoituksena eli rahalähetyksenä.
– Syyskuussa veronpalautuksia maksetaan maksuosoituksena noin 3 600 henkilölle. Maksuosoituksena maksetun veronpalautuksen voi lunastaa helpoiten Nordean Omaposti-palvelusssa myöhemmin, mutta veronpalautuspäivänä ei rahoja valitettavasti vielä saa, Villman kertoo.

Tilinumero kannattaa kuitenkin ilmoittaa OmaVerossa, vaikka veronpalautus olisikin maksettu maksuosoituksena, Juha Villman sanoo
– Jos maksuosoitusta ei lunasta Nordeasta, veronpalautus palautuu takaisin Verohallinnolle neljän viikon kuluttua. Jos tilinumeron on ilmoittanut siihen mennessä, Verohallinto maksaa rahat asiakkaan tilille, Villman sanoo.

Varo huijausviestejä − Verohallinto ei ilmoita palautuksista tekstiviestillä tai sähköpostilla

Veronpalautusaikana on liikkeellä runsaasti erilaisia huijausyrityksiä, joilla koitetaan kalastella ihmisten pankkitunnuksia.

Juha Villman muistuttaa, ettei Verohallinto ikinä ilmoita asiakkaille veronpalautuksista tekstiviesteillä tai sähköposteilla.
− Lähetämme toisinaan tekstiviestillä muistutuksia tai kysymme palautetta palveluistamme, mutta veronpalautuksista tai mätkyistä emme ikinä kerro tekstiviestillä. Tieto veronpalautuksesta on merkitty verotuspäätökselle, joka on OmaVerossa tai tullut kotiin postissa. Jos siis asiakkaan saamassa viestissä on linkkejä, niitä ei kannata klikata − ne eivät ole Verohallinnolta, Villman sanoo.

Mätkyjen eräpäivä on huomenna

Syyskuussa erääntyy maksettavaksi vuoden suurin jäännösveropotti. Huomenna 1.9. on mätkyjen eräpäivä noin 330 000 asiakkaalla, joista 274 000:lla kyseessä on ensimmäinen maksuerä. Kaikkiaan mätkyjä on syyskuussa maksettavana 260 miljoonaa euroa.

Etkö ole saanut verotuspäätöstä? Odota omaasi rauhassa

Verotus valmistuu tänäkin vuonna joustavasti, eli asiakkaat saavat verotuspäätöksensä eri aikaan.
– Loputkin saavat oman päätöksensä lokakuun loppuun mennessä, joten kannattaa odottaa rauhassa, sanoo Juha Villman.

Aiheesta lisää:
Veronpalautus

Sivu on viimeksi päivitetty 31.8.2023