Verohallinnon nimissä on lähetetty huijausviestejä. Lue lisää huijauksista.

1,8 miljoonaa suomalaista saa veronpalautuksia torstaina 3. elokuuta – varo huijausviestejä

Verohallinnon tiedote, 1.8.2023

Elokuun veronpalautuspäivä on asiakasmäärältään vuoden isoin. 1,8 miljoonalle suomalaiselle palautetaan yhteensä 843 miljoonaa euroa. Veronpalautukset eivät välttämättä näy tilillä heti aamulla.

Verohallinto maksaa veronpalautuksia asiakkaille joka kuukausi heinäkuusta joulukuuhun riippuen siitä, koska asiakkaiden verotus valmistuu. Elokuun jälkeen seuraavan kerran veronpalautuksia maksetaan 4. syyskuuta. Oman palautuspäivän näkee sekä OmaVerosta että verotuspäätöksestä.

Veronpalautukset maksetaan tileille päivän aikana

Asiakkailta vaaditaan tänäkin vuonna hieman malttia veronpalautusten kanssa, sillä kaikilla rahat eivät näy tilillä heti aamulla. Verohallinto maksaa veronpalautukset tileille päivän aikana torstaina.

– Jos veronpalautus ei näy tilillä heti aamulla, tilin saldo kannattaa tarkistaa uudestaan iltapäivän puolella. Jos rahat eivät sittenkään näy tilillä, veronpalautusten maksupäivä on voinut siirtyä. Oman tilanteen voi käydä tarkistamassa OmaVerosta, ylitarkastaja Juha Villman Verohallinnosta kertoo.

Maksupäivä on voinut siirtyä esimerkiksi, jos

  • asiakas tai hänen puolisonsa on täydentänyt esitäytettyä veroilmoitusta
  • Verohallinto on saanut verotuksen vaikuttavia tietoja muualta esitäytetyn veroilmoituksen lähettämisen jälkeen
  • oikea tilinumero ei ole Verohallinnon tiedossa
  • veronpalautusta on käytetty verojen maksuksi
  • veronpalautus on ulosmitattu.

Jos tilinumero jäi ilmoittamatta, veronpalautus lähetetään maksuosoituksena

Jos asiakas ei ole ilmoittanut Verohallinnolle ajantasaista tilinumeroa, veronpalautuksen saa maksuosoituksena eli rahalähetyksenä.

– Elokuussa veronpalautuksia maksetaan maksuosoituksena noin 22 000 henkilölle. He voivat lunastaa veronpalautukset myöhemmin eri tavoin Nordeasta, Villman kertoo.

Tilinumero kannattaa kuitenkin ilmoittaa OmaVerossa, vaikka veronpalautus olisikin maksettu maksuosoituksena. Jos maksuosoitusta ei lunasta Nordeasta, veronpalautus palautuu takaisin Verohallinnolle muutaman viikon kuluttua. Jos tilinumeron on ilmoittanut siihen mennessä, Verohallinto maksaa rahat asiakkaan tilille.

Kiinteistöveroa ei kuitata automaattisesti veronpalautuksista

Veronpalautuspäivän lisäksi elokuussa on sekä jäännösveron eli mätkyjen että kiinteistöveron eräpäivät. Jäännösveron eräpäivä on tänään 1.8. noin 289 000 asiakkaalla. Maksettavaa heillä on yhteensä 97 miljoonaa euroa.

Kiinteistöveron eräpäivä on maanantaina 7.8. noin 1,9 miljoonalla asiakkaalla. Heillä maksettavaa on yhteensä 397 miljoonaa euroa.

– Jos asiakkaalla on nyt elokuussa sekä veronpalautuspäivä että kiinteistöveron eräpäivä, on hyvä huomata, että kiinteistöveroa ei kuitata automaattisesti maksetuksi veronpalautuksista. Vero pitää siis muistaa maksaa itse, Villman neuvoo.

Jäännösveron ja kiinteistöveron maksutiedot löytyvät OmaVerosta ja verotuspäätöksestä.

Varo huijausviestejä − tarkista tilanne aina OmaVerossa

Veronpalautusaikana on liikkeellä runsaasti erilaisia huijausyrityksiä, joilla koitetaan kalastella ihmisten pankkitunnuksia.

Juha Villman muistuttaa, ettei Verohallinto ikinä ilmoita asiakkaille veronpalautuksista tekstiviesteillä tai sähköposteilla.

− Tieto veronpalautuksesta on merkitty verotuspäätökselle, joka on OmaVerossa. Niille, joilla ei vielä ole käytössä sähköistä viranomaisasiointia, päätös on tullut kotiin postissa. Ei siis kannata klikkailla tekstiviesteissä tai sähköpostissa tulevia linkkejä − ne eivät ole Verohallinnolta, Villman sanoo.

− OmaVeroon kannattaa mennä vero.fi-etusivun kautta tai kirjoittamalla selaimen osoiteriville palvelun osoite vero.fi/omavero. Googlen hakutulossivun kautta ei kannata lähteä klikkailemaan, sillä internetissä on myös OmaVeroa muistuttavia huijaussivustoja. Asiakkaan pitää olla tarkkana, mihin pankkitunnuksiaan syöttää.

Lisätietoa asiakkaille:

Veronpalautus

Aiheesta aiemmin:

Myöhässä maksetuista veroista kertyi viime vuonna 8,7 miljoonaa euroa korkoja – Verohallinto suosittelee e-laskun tilaamista

Moni nuori ensikertalainen on jäämässä elokuun veronpalautuspäivänä ilman rahoja – ilmoita tilinumero OmaVerossa

Veronpalautuksia tulossa maanantaina noin 186 miljoonan euron verran

Sivu on viimeksi päivitetty 1.8.2023