Eläkkeelle jäävä, tee uusi verokortti – 140 000 henkilön pitää tänä vuonna muistaa toimia, jotta ensimmäistä eläkettä ei veroteta liikaa

Verohallinnon tiedote, 13.1.2022

Jo eläkkeellä olevien ei kuitenkaan tarvitse tehdä uutta verokorttia, sillä Verohallinto tekee ja toimittaa sen automaattisesti eteenpäin eläkkeen maksajalle.

Kun eläkkeelle jääminen on ajankohtaista, eläketuloa varten pitää itse tehdä uusi verokortti. Helpoimmin uuden verokortin tekeminen onnistuu OmaVerossa.

Eläketulon verokortti kannattaa tehdä heti, kun on saanut eläkepäätöksen.

- Tänä vuonna eläkkeelle jää arviolta noin 140 000 henkilöä, ja uuden elämäntilanteen myötä myös verokortti pitää päivittää ajan tasalle. Jos eläkkeen verokorttia ei tee ajoissa, eläkkeestä pidätetään 40 prosenttia veroa, sanoo ylitarkastaja Päivi Ylitalo Verohallinnosta.

Eläkkeen verokorttia ei tarvitse lähettää eläkkeen maksajalle, vaan Verohallinto lähettää tiedot automaattisesti eteenpäin.

Aiemmin eläkkeellä olleille uusi verokortti automaattisesti

Uusi verokortti tarvitsee tehdä eläkettä varten ainoastaan eläkkeelle jäämisen yhteydessä tai jos eläkkeellä ollessaan saa päätöksen uudesta eläkkeestä.

Jo eläkkeellä olevien ei siis tarvitse tilata uutta verokorttia, vaan Verohallinto tekee ja toimittaa verokortin automaattisesti eläkkeenmaksajalle joka vuosi.

Halutessaan eläkeläiset voivat kuitenkin ilmoittaa esimerkiksi kotitalousvähennykset verokorttihakemuksella. Verokortin yhteydessä ilmoitettu kotitalousvähennys pienentää veroprosenttia.

- Noin kolmannes kotitalousvähennyksen hyödyntäjistä on eläkeläisiä. Kun kotitalousvähennyksen ilmoittaa verokortilla, verohyödyn saa käyttöön heti ja esitäytetyn veroilmoituksen tarkistamisesta tulee jatkossa suoraviivaisempaa, Ylitalo sanoo.

Jos vuoden 2022 kotitalousvähennyksiä ei ilmoita verokorttia varten, ne voi ilmoittaa OmaVerossa tämän vuoden aikana myös muuttamatta verokorttia. Kolmas vaihtoehto on täydentää kotitalousvähennykset esitäytetylle veroilmoitukselle keväällä 2023.

Eläketulon muutosverokorteista noin 30 prosenttia tehtiin viime vuonna OmaVerossa. Noin viidennes eläkeläisistä täydensi veroilmoitustaan viime vuonna, ja täydennyksistä reilusti yli puolet tehtiin OmaVerossa.

Eläkkeestä ei samoja vähennyksiä kuin palkasta

Osalle uusista eläkeläisistä voi tulla yllätyksenä, että vaikka eläke olisi palkkatuloa pienempi, veroprosentti ei välttämättä juuri laske tai se voi eläkkeelle siirtymisen myötä jopa nousta.

Syynä tähän ovat ne pakkatuloista tehtävät verovähennykset, joita ei voi vähentää eläketuloista.

- Palkansaajan tuloista voi tehdä työssäoloaikana erilaisia vähennyksiä, jotka pienentävät veroprosenttia. Eläketulosta vastaavia vähennyksiä ei kuitenkaan tehdä, koska vähennykset kattavat työssäkäyntiin liittyviä kuluja, kuten esimerkiksi asunnon ja työpaikan välisiä matkakuluja tai tulonhankkimiskuluja, sanoo Ylitalo.

FAKTA: Eläkeläisen verokortti

  • Eläkkeelle siirtyvän pitää tehdä itse uusi verokortti eläkettä varten, sillä eläkettä verotetaan eri tavoin kuin palkkatuloa. Eläkkeen verokortti kannattaa tehdä heti eläkepäätöksen saamisen jälkeen.
  • Eläkkeen verokortti kannattaa tehdä OmaVerossa.
  • Eläkkeen verokorttia ei tarvitse toimittaa eläkkeenmaksajalle, sillä verokortin tiedot siirtyvät eläkkeenmaksajalle automaattisesti.
  • Kun eläkkeen verokortin on tehnyt kerran, Verohallinto tekee jatkossa verokortin automaattisesti ja toimittaa sen eläkkeen maksajalle.
  • Vuonna 2021 kaikkiaan 30 prosenttia eläketulon verokorteista tehtiin OmaVerossa.

Lue lisää:

Näin haet verokortin eläkettä varten