Verohallinnon nimissä on lähetetty huijausviestejä. Lue lisää huijauksista

Vero API

Ohjelmistotalon tai ohjelmiston kehittäjän on rekisteröitävä rajapintoja käyttävä ohjelmisto Vero API-portaalissa 18.1.2023 alkaen. Rajapintojen käyttö edellyttää ohjelmistokohtaisen API-avaimen tuotannossa 1.5.2023 alkaen ja testiympäristön kutsuissa 18.1.2023 alkaen. Lue lisää ohjelmiston rekisteröinnistä.

Vero API on Verohallinnon rajapintapalvelu reaaliaikaisiin ja tapauskohtaisiin käyttötilanteisiin.

Rajapintapalvelu on tarkoitettu ohjelmistotoimittajille ja muille palveluntarjoajille, jotka tekevät omaa ohjelmistokehitystä. Jos et tee omaa ohjelmistokehitystä, ota yhteyttä ohjelmistotoimittajaasi saadaksesi pääsyn näihin uusiin ominaisuuksiin.

Rajapintojen käyttö edellyttää käyttäjäkohtaista varmennetta ja ohjelmistokohtaista API-avainta 1.5.2023 alkaen.

Miten pääsen alkuun?

Vaihe 1: Kokeile hiekkalaatikossa

Tutustu ja kokeile API-palveluita hiekkalaatikossa

Vaihe 2: Toteuta ja testaa

Ohjeet testauksen aloittamiseen testivarmenteella

Vaihe 3: Tuotantoon siirtyminen

Ohjeet tuotantoon siirtymiseen

Vero API rajapinnat

Autoverotus

Autoverotuksen rajapintapalveluiden kautta rekisteröidyt autoveroilmoittajat voivat lähettää autoveroilmoituksia, hinnastoja ja esittelyauton käyttöönottoilmoituksia. API on käytettävissä seuraavissa ympäristöissä:

Arvonlisävero

Tarkista arvonlisäveron verokaudet ja eräpäivät, tee arvonlisäveroilmoitus ja hae aiemmin lähetettyjä ilmoituksia. Voit myös tehdä arvonlisäveron yhteenvetoilmoituksen. API on käytettävissä seuraavissa ympäristöissä:

EMCS-järjestelmän rajapinnat

EMCS-järjestelmää (Excise Movement and Control System) käyttävät yritykset voivat antaa valmisteverollisten tuotteiden siirtoja koskevia ilmoituksia tämän rajapinnan kautta 13.2.2023 alkaen. Lue lisää: EMCS-järjestelmän rajapinnat siirtyvät Vero APIin

Ennakonpidätystiedot sekä eläke- ja etuustietojen ilmoittaminen

Voit hakea voimassa olevat suorituksen saajan ennakonpidätystiedot, maksajakohtaiset eläkkeiden ja etuuksien saajien ennakonpidätystiedot sekä ilmoittaa eläkkeiden ja etuuksien tietoja. API on käytettävissä seuraavissa ympäristöissä:

Kirjeet, päätökset ja selvityspyynnöt

Hae asiakkaiden kirjeitä ja selvityspyyntöjä pdf-muodossa. Vastaa selvityspyyntöihin tekstillä ja liitetiedostoilla. API on nyt käytettävissä seuraavissa ympäristöissä:

Koodisto

Koodistopalvelu rajapinnan kautta voi hakea ohjelmistoonsa Verohallinnon koodeja ja
selitteitä, näitä ovat esimerkiksi tulotyypit ja kirjetyypit. API on käytettävissä seuraavissa ympäristöissä:

Kotitalousvähennys

Kotitalousvähennysten tiedot voi ilmoittaa rajapinnan kautta sen jälkeen, kun työn teettänyt asiakas on maksanut työkorvauslaskun työn tehneelle yritykselle tai palkan työn tehneelle työntekijälle

Maksuviitekysely

Tutustu reaaliaikaisen maksuviitekyselyn rajapintakuvaukseen. API on käytettävissä seuraavissa ympäristöissä:

Rekisteritilan näyttäminen ja muutokset

Tarkista ja tee muutoksia asiakkaan alv-, työnantaja- ja ennakkoperintärekisteritietoihin. Voit tarkistaa myös asiakkaan verokauden pituuden. API on käytettävissä seuraavissa ympäristöissä:

Saldotiedot ja tapahtumahaku

Saldotiedot-rajapinnan kautta voi hakea asiakkaan saldotilanteen, esim. erääntyneet verot, tulevat tiedossa olevat verot ja käyttämättä olevat maksut ja palautukset.

Tapahtumahaun rajapinnan kautta voi hakea tapahtumia, maksuja ja palautuksia eri verolajeista.

Rajapinnat vastaavat Omaveron saldoerittelyn ja tapahtumahaun toiminnallisuuksia. Rajapintojen kautta ei voi hakea yksityisten elinkeinonharjoittajien tietoja. API on käytettävissä seuraavissa ympäristöissä:

Varainsiirtovero

Tutustu varainsiirtoveron ilmoittamisen rajapintakuvaukseen. API on käytettävissä seuraavissa ympäristöissä:

Verkkolaskuosoite

Hae asiakkaan voimassa oleva verkkolaskuosoite. Voit myös ilmoittaa uuden verkkolaskuosoitteen. API on käytettävissä seuraavissa ympäristöissä:

 

Veronumero

Tutustu veronumerokysely ja -rekisteröinti rajapintakuvauksiin. API on käytettävissä seuraavissa ympäristöissä:

Vuokratulot

Voit ilmoittaa vuokratulot ja niihin kohdistuvat vähennykset kuluvalta verovuodelta tämän
rajapinnan kautta. Tiedot voi ilmoittaa joko kuukausittain tai pidemmältä jaksolta.
Tämä rajapinta on tarkoitettu käytettäväksi vuokratuloja hallinnoiville 
alustaoperaattoreille/yrityksille.

Yhteisön ennakkoveron hakeminen

Tarkista voimassa olevan ennakkoveron määrä, tee uusien tietojen perusteella koelaskenta ennakkoveron määrästä ja hae uutta ennakkoveroa. API on käytettävissä seuraavissa ympäristöissä:

 

Suunnitteilla olevat rajapinnat

Hiekkalaatikosta löydät nykyiset ja suunnitteilla olevat rajapinnat. Voit tutustua siellä uusien rajapintojen tietosisällön alustaviin kuvauksiin. 

Siirry hiekkalaatikkoon

Huomioitavaa kuitenkin on, että suunnitteilla olevien rajapintojen käyttöönotosta ei ole tehty päätöstä. Rajapintojen tietosisällöt voivat muuttua. 

Voit ilmaista kiinnostuksesi suunnitteilla oleviin rajapintoihin antamalla palautetta ja mahdollisia kehitysideoita havaintolomakkeen kautta.

Vero API havaintolomake

Rajapintoihin liittyvät yleiset huomiot, tekniset havainnot sekä mahdolliset häiriöt voit ilmoittaa Vero API tuelle havaintolomakkeen avulla.

Vero API rajapintapalvelun saatavuus

Testiympäristö on käytettävissä klo 8.00–16.00. Muina aikoina saattaa olla suunniteltuja huoltokatkoja. Testiympäristö ei ole käytettävissä sunnuntaisin.

Tuotantoympäristö on käytettävissä lähes ympäri vuorokauden. Huoltotoimenpiteitä tehdään arkipäivinä klo 17.00–18.00 ja klo 21.00 viikonloppuisin. Näiden lisäksi tuotannossa on säännöllinen huoltoikkuna klo 10.00 - 14.00 jokaisen kuukauden joka kolmas sunnuntai sekä jokaisen kuukauden viimeinen torstai klo 17:00 - 01:30. Huoltoikkunoiden aikana palveluissa saattaa esiintyä katkoksia.

Huoltokatkot ja häiriöt -sivulta voit tarkistaa, mitä suunniteltuja huoltokatkoja tai muita poikkeustilanteita Verohallinnon asiointipalveluissa ja asiakaspalvelussa on.

Sivu on viimeksi päivitetty 13.12.2022