Falska meddelanden har skickats ut i Skatteförvaltningens namn. Läs mer om falska meddelanden.

Dataombudsmannen: Skatteförvaltningen har bett om alltför omfattande jämförelseuppgifter

Nyhet, 15.11.2022

Dataombudsmannen har den 11 november 2022 beslutat att Skatteförvaltningen inte längre med jämförelseuppgiftsgranskning kan be bankerna om uppgifter om kontoöverföringar som överskrider Finlands gränser utan en mer detaljerad avgränsning. Skatteförvaltningen får en reprimand i ärendet. Dataombudsmannen har också förelagt Skatteförvaltningen att radera de uppgifter denne fått.

Skatteförvaltningen har tidigare bett bankerna om uppgifter till exempel om privatpersonernas betalningar utomlands för att genomföra skattekontroll. I fortsättningen avgränsas uppgiftsbegäranden alltmer riktat.

Beslutet som meddelats nu gäller endast privatpersoner. Jämförelseuppgifter om företagsverksamhet kan begäras på samma sätt som tidigare och dataombudsmannen har inte heller konstaterat att jämförelseuppgifterna använts i strid mot dataskyddslagstiftningen i skatterevisionerna.

Skatteförvaltningen fortsätter med jämförelseuppgiftsgranskningar eftersom syftet är att förverkliga en effektiv och verkningsfull skattekontroll bland annat för bekämpning av grå ekonomi.

Ny praxis börjar tillämpas genast, det vill säga Skatteförvaltningen ber i fortsättningen bankerna om jämförelseuppgifter om privatpersoner med en alltmer riktad avgränsning och raderar de jämförelseuppgifter om privatpersoner som Skatteförvaltningen fått tidigare av bankerna. Materialet av bankerna har inte använts medan ärendet varit anhängigt hos dataombudsmannen eftersom Skatteförvaltningen har väntat på dataombudsmannens beslut.

Dataombudsmannens beslut (på finska)

Sidan har senast uppdaterats 15.11.2022