Falska meddelanden har skickats ut i Skatteförvaltningens namn. Läs mer om falska meddelanden

Riksdagen godkände tilläggsåterbäringen av energiskatt inom jordbruket

Nyhet, 30.5.2022

Lagen som gäller tilläggsåterbäring av energiskatt trädde i kraft onsdagen den 25 maj 2022. Detta innebär att de jordbruksidkare som har rätt till tilläggsåterbäring kommer att få ett beslut om återbäring under vecka 22, alltså denna vecka. Tilläggsåterbäringarna betalas in på kundernas konton senast om en vecka från beslutsdagen.

Utöver jordbruksidkare gäller tilläggsåterbäringen också dem som bedriver spannmålstorkning och yrkesmässig växthusodling. Tilläggsåterbäring betalas för lätt och tung brännolja samt biobrännolja R.

Beloppen av tilläggsåterbäring:

  • lätt brännolja 14,80 cent/l
  • biobrännolja R 6,35 cent/l
  • tung brännolja 17,17 cent/kg

Tilläggsåterbäring behöver inte sökas separat

Skatteförvaltningen räknar ut beloppet av tilläggsåterbäringen utifrån de förbrukade mängder som kunden tidigare angett i sin ansökan om återbäring på energiskatt för 2021. Kunden behöver alltså inte separat ansöka om tilläggsåterbäring hos Skatteförvaltningen.

Vi betalar tilläggsåterbäringen till alla dem som har fått ett godkänt beslut med anledning av sin ansökan om återbäring på energiskatt för 2021. Det går inte att få tilläggsåterbäring om jordbruksidkaren eller den yrkesmässiga växthusodlaren inte alls har ansökt om återbäring på energiskatt för jordbruk för 2021 eller om ansökan för skatteåret har avslagits.

Ytterligare information

Sidan har senast uppdaterats 30.5.2022