Falska meddelanden har skickats ut i Skatteförvaltningens namn. Läs mer om falska meddelanden.

Anmälan om ändring av destination för transport Ersättningsrutin för systemet för förflyttning och kontroll av punktskattepliktiga produkter (EMCS)

När det finska systemet för flyttning av punktskattepliktiga produkter (EMCS) inte är tillgängligt, kan avsändaren av produkterna använda en reservrutin för att informera mottagaren och transportören om ändring av destinationsort. I stället för att skicka ett meddelande i EMCS kan avsändaren använda Skatteförvaltningens blankett VEROH 1464r för att anmäla om destinationsändring.

Det är inte obligatoriskt att använda blankett VEROH 1464r. Avsändaren av produkterna kan också själv upprätta ett dokument som innehåller samma uppgifter som meddelandet om ändring av destination. Uppgiftsfälten ska markeras med samma siffror och bokstäver som har använts på blanketten VEROH 1464r. En ersättande anmälan om destinationsändring ska lämnas till den nya mottagaren och transportören av produkterna. Avsändaren ska förvara i bokföringen en kopia av dokumentet. Meddelandet ska postas till Skatteförvaltningen till adressen Skatteförvaltningen Punktbeskattning PB 20 00052 SKATT

Innan reservrutinen inleds kan avsändaren av produkterna vid behov fråga Skatteförvaltningens EMCS-support om EMCS är ur bruk och reservrutinen tillåten. Samtidigt kan man fråga om driftsavbrottets uppskattade längd. 

Innan destinationen ändras ska avsändaren informera EMCS-supporten om ändringen och ibruktagandet av reservrutinen antingen med ett meddelande i MinSkatt eller genom att ringa EMCS-supporten under tjänstetid. Då ska avsändaren också förklara till EMCS-supporten varför EMCS inte har kunnat användas, om orsaken beror på avsändaren.

Obs! När EMCS är tillgängligt igen ska avsändaren spara uppgifterna i det ersättande meddelandet om ändring av destination elektroniskt i EMCS. Då ska man ange i meddelandet att ersättningsrutinen har varit i bruk. 

Denna blankettanvisning baserar sig på bestämmelserna om att lämna ett meddelande om ändring av destination i Kommissionens delegerade förordning (EU) 2022/1636. Siffrorna, bokstäverna och rubriceringen i meddelandet om ändring av destination och i blankettanvisningen motsvarar varandra.

Punktbeskattningens rådgivning
tfn 029 497 154
kl. 9.00–16.15 (juli kl. 9.00–15.00)

Destinationsändring enligt artikel 6 och 9.1 och 2, artikel 5.1 och 8.2 i den delegerade förordningen 2022/1636 Kolumnrubrikerna förklaras i Bilaga I.

Element på blanketten

Bilaga 1

Elektroniska meddelanden som används vid flyttningar av produkter under punktskatteuppskov, förklarande anmärkningar

  1. Dataelementen i de elektroniska meddelandena som används i det datoriserade systemet som avses i artikel 20 punkt 1 och 2 i direktiv 2020/262 har strukturerats i datagrupper och vid behov i undergrupper till dessa. Detaljerade villkor för uppgifterna och användningen av dem framställs i tabellerna 1–6 enligt följande:
    1. kolumn A varje dataundergrupp följer löpnumret för den data(under)grupp som den tillhör (till exempel: om datagruppens nummer är 1 är numret för en av denna grupps dataundergrupper 1.1 och numret för denna dataundergrupps dataundergrupp 1.1.1);
    2. kolumn B anger den alfabetiska kod (bokstav) som tilldelats varje dataelement i en data(under)grupp;
    3. kolumn C anger identifikationsuppgifterna om data(under)grupp eller dataelement;
    4. kolumn D anger ett värde för varje data(under)grupp eller dataelement som anger om införandet av motsvarande uppgift är
      • "R" (obligatorisk), och uppgiften måste anges. Om en data(under)grupp är "O” frivillig (O=optional) eller "C” villkorlig (C=conditional) kan dataelement inom den gruppen fortfarande vara "R” obligatoriska (R=required) om de behöriga myndigheterna i medlemsstaten har beslutat att uppgifterna i denna (under)grupp måste fyllas i eller om villkoret för att ange data(under)gruppen gäller;
      • "O" (frivillig), vilket innebär att den person (avsändaren eller mottagaren) som lämnar in meddelandet kan välja att föra in uppgiften, utom då en medlemsstat har angett att uppgiften är obligatorisk i enlighet med det alternativ som anges i kolumn E för en del av de frivilliga data(under)grupperna eller dataelementen;
      •  "C" (villkorlig), vilket innebär att användningen av data(under)gruppen eller dataelementet beror på andra data(under)grupper eller dataelement i samma meddelande;
      •  ”D” (beroende av) vilket innebär att användningen av data(under)grupper eller dataelement är beroende av ett villkor som det datoriserade systemet inte kan kontrollera och som anges i kolumnerna E och F;
    5. kolumn E anger villkoren för de uppgifter vars införande är villkorligt och anger, när så är
      tillämpligt, hur frivilliga uppgifter ska användas och vilka uppgifter som de behöriga myndigheterna måste ange;
    6. kolumn F anger vid behov förklaringar rörande ifyllandet av meddelandet;
    7. kolumn G anger
      • för vissa data(under)grupper ett tal följt av ”x” som anger hur många gånger data(under)gruppen kan upprepas i meddelandet (standard=1), och
      • för varje dataelement, utom för dataelement som anger tidpunkt eller datum, karakteristika som anger datatyp och datalängd. Koderna för datatyperna är följande:
        • a = bokstavskod
        • n = numerisk kod
        • an = alfanumerisk kod.
      • Numret efter koden anger den tillåtna datalängden för det aktuella dataelementet. De eventuella två punkterna före en längdangivelse, innebär att en uppgift inte har en viss fastställd längd utan kan ha upp till det antal siffror som anges av längdangivelsen. Ett kommatecken i en datalängd innebär att uppgiften kan innehålla decimaler; siffrorna före kommatecknet anger attributets totala längd och siffrorna efter kommatecknet anger det högsta antalet siffror efter decimalkommat;
      • för dataelement som anger tidpunkt och/eller datum innebär angivande av ”datum”, ”tid” eller ”datum/tid”, vilket innebär att datum, tidpunkt eller bägge måste anges i överensstämmelse med standarden ISO 8601 för datum- och tidsangivelser.
  2. Följande förkortningar används i tabellerna 1–6:
    • e-AD: elektroniskt administrativt dokument (produkter som flyttas under punktskatteuppskov)
    • e-SAD: elektroniskt förenklat administrativt dokument ((e-FAD) flyttningsdokumentet för flyttning av beskattade produkter)
    • ARC: administrativ referenskod
    • SEED: systemet för utbyte av uppgifter om punktskatter (som avses i artikel 19.1 i rådets förordning (EG) nr 389/2012)
    • KN-nr: varunummer i Kombinerade nomenklaturen.

 

Kodförteckning

(enligt artikel 7.2 och artikel 8)

1. Språkkoder

Kod Beskrivning
bg bulgariska
bt bulgariska (latinska tecken)
cs tjeckiska
da danska
nl nederländska
en engelska
et estniska
fi finska
fr franska
ga gaeliska
gr grekiska (latinska tecken)
de tyska
el grekiska
hu ungerska
it italienska
lv lettiska
lt litauiska
mt maltesiska
pl polska
pt portugisiska
ro rumänska
sk slovakiska
sl slovenska
es spanska
sv svenska 

2. Administrativ referenskod (ARC)

Fält  Innehåll Fältets typ Exempel
1 År Numerisk 2 05
2 Anger den medlemsstat där e-AD eller e-SAD ursprungligen lämnades in Alfabetisk 2 ES
3 Nationellt tilldelad unik kod 15 alfanumeriska tecken (siffror och versaler) 7RI9YTE17UIC8J45
4 Typ av flyttning Alfanumerisk 1 P
5 Kontrollnummer Numerisk 1 9

I fält 1 ska du ange de två sista siffrorna i det år flyttningen godtogs.

Fält 2 anger den landskod som avses i kodförteckning 3

Fält 3 ska fyllas i med en unik kod för varje EMCS-förflyttning. Varje medlemsstat bestämmer hur detta fält ska användas, men varje EMCS-förflyttning måste ha ett unikt nummer.

Fält 4 anger en identifierare för typ av flyttning. Värdet är "P" när det är fråga om överföring av produkter som redan frisläppts för konsumtion och vilket som helst annat värde för flyttning av produkter som omfattas av skatteuppskov.

Fält 5 innehåller en kontrollsiffra för hela ARC som hjälp för att upptäcka fel när ARC förs in.

3. Landskoder 

Landskoderna måste vara identiska med de koder som fastställs i den nomenklatur avseende länder och territorier för europeisk statistik om internationell varuhandel som anges i bilaga I till kommissionens genomförandeförordning (EU) 2020/1470 (1), med undantag av följande:

  • för Grekland ska EL användas i stället för GR.

4. Referensnummer tullkontor (COR)

COR består av medlemsstatens identifierare (se kodförteckning 3) och därefter sex alfanumeriska tecken som anger det nationella numret, t.ex. IT0830AB.

5. Takaajan koodi

Kod Beskrivning
1 Avsändare
2 Transportör
3 Ägare till den punktskattepliktiga produkten
4 Mottagare
5

Ingen säkerhet ges i enlighet med artikel 17.2 eller 17.5 b i direktiv 2020/262 (EU)

12 Gemensam säkerhet för avsändaren och transportören
13 Gemensam säkerhet för avsändaren och ägaren av de punktskattepliktiga produkterna
14 Gemensam säkerhet för avsändaren och mottagaren
23

Gemensam säkerhet för transportören och ägaren av de punktskattepliktiga produkterna

24 Gemensam säkerhet för transportören och mottagaren
34 Gemensam säkerhet för ägaren och mottagaren av de punktskattepliktiga produkterna
123 Gemensam säkerhet för avsändaren, transportören och ägaren av de punktskattepliktiga produkterna
124 Gemensam säkerhet för avsändaren, transportören och mottagaren
134 Gemensam säkerhet för avsändaren, ägarens och mottagaren av de punktskattepliktiga produkterna
234 Gemensam säkerhet för transportören, ägaren av de punktskattepliktiga produkterna och mottagaren
1234 Gemensam säkerhet för avsändaren, transportören, ägaren av de punktskattepliktiga produkterna och mottagaren

6. Kod för transportsätt

Kod Beskrivning
0 Annat
1 Sjötransport
2 Järnvägtransport
3 Vägtransport
4 Lufttransport
5 Postförsändelse
7 Transport via fasta installationer
8 Transport på inre vattenvägar

7. Kod för tasportenhet

Kod Beskrivning
1 Container
2 Fordon
3 Släpfordon
4 Dragbil

8. Förpackningskoder (emballage)

Använd koderna i bilaga VI i rekommendation nr 21 från FN:s Centre for Trade Facilitation and Electronic Business (2).

9. Kod för orsak till återkallande

Kod Beskrivning
0 Annat
1 Skrivfel
2 Handelstransaktionen har avbrutits
3 Dubblett e-AD/e-SAD
4 Flyttningen påbörjades inte på avsändningsdagen

10. Punktskattepliktig produkt (PSK)

(1) Rådets direktiv 2011/64/EU av den 21 juni 2011 om strukturen och skattesatserna för punktskatten på tobaksprodukter (EUT L 176, 5.7.2011, s. 24).

(2) Rådets direktiv 2003/96/EG av den 27 oktober 2003 om en omstrukturering av gemenskapsramen för beskattning av energiprodukter och elektricitet (EUT L 283, 31.10.2003, s. 51).


Anmärkning om tabellen: De KN-nummer som används i tabellen över energiprodukter anges i kommissionens förordning (EG) nr 2031/2001 (EGT L 279, 23.10.2001, s. 1) och i kommissionens genomförandeförordning (EU) 2017/1925 (EUT L 282, 31.10.2017, s. 1), i enlighet med direktiv 2003/96/EG och kommissionens genomförandebeslut (EU) 2018/552 (EUT L 91, 9.4.2018, s. 27).

Förklaring till tabellförkortningar

  • EPC = Kod för punktskattepliktig produkt
  • Kategori = Kategori av punktskattepliktiga produkter
  • Enhet = Måttenhet (från förteckning 12)
    • A = Märkning av alkoholhalt (Ja/Nej)
    • P = Märkning av grader Plato (Ja/Nej)
    • D = Märkning av densitet (vid 15 °C) (Ja/Nej)

11. Måttenheter

Koder för måttenheter och beskrivningar.
Kod för måttenhet Beskrivning
1 Kg
2 Liter (vid temperaturen 15 °C)
3 Liter (vid temperaturen 20 °C)
4 1 000 styck
Sidan har senast uppdaterats 13.2.2023