Delning av lotto- och andra lotterivinster mellan flera personer

Har getts
1.1.2024
Diarienummer
VH/6915/00.01.00/2023
Ersätter anvisningen
VH/2796/00.01.00/2023

Beskrivning av ärendet

Ställningstagandet behandlar frågan när en andel av en lotterivinst är en skattefri lotterivinst för mottagaren och när den är en gåvoskattepliktig gåva eller skattepliktig inkomst.

Ställningstagandet har uppdaterats och i den har det tagits i beaktande att villkoret i samband med köp av skraplotter och inlösen av vinst är att identifiera sig från och med den 1 januari 2024.

Detta ställningstagande gäller inte beskattningen av pokerinkomster eller avtal om vinstdelning mellan pokerspelare. Beskattningen av pokerspel har behandlats separat i Skatteförvaltningens anvisning Om beskattning av pokerinkomster.

Bakgrund

Reglering som tillämpas

Enligt 29 § i inkomstskattelagen (30.12.1992/1535, ISkL) är den skattskyldiges inkomster i pengar eller pengars värde med föreskrivna begränsningar skattepliktig inkomst. Skattepliktig inkomst är enligt ISkL 85 § inte vinster av lotterier som avses i 2 § i lotteriskattelagen eller av lotterier som i en stat som hör till Europeiska ekonomiska samarbetsområdet anordnats i enlighet med dess lagstiftning. Lotterivinster som fåtts från en stat utanför Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES-området) är annan skattepliktig förvärvsinkomst för mottagaren.

Enligt 2 § 1 mom. 1 punkten i lotteriskattelagen (26.6.1992/552) avses med lotteri i 3 § i lotterilagen avsedda penningspel och i 3 a § avsedda andra lotterier samt tillhandahållande av sådana spelautomater och spelanordningar som avses i 56 § i lotterilagen för allmänheten. Enligt 2 punkten i samma bestämmelse avses med lotteri också annan än i lotterilagstiftningen avsedd, offentligt anordnad lottning, gissningstävling, vadhållning eller något annat därmed jämförbart förfarande som helt eller delvis är beroende av slumpen och som i vinst kan ge pengar eller andra förmåner med penningvärde som inte kan anses som skälig ersättning för någon prestation eller betraktas som lön enligt lagen om förskottsuppbörd (1118/1996).

Enligt 2 § i lotterilagen (23.11.2001/1047) avses med lotteri en sådan verksamhet, där deltagandet sker mot vederlag och deltagarna har möjlighet att få en vinst med penningvärde som helt eller delvis beror på slumpen. Enligt 3 § i lotterilagen avses med penningspel sådana lotterier där spelaren kan vinna pengar. Enligt 11 § i lotterilagen har Veikkaus Ab ensamrätt att anordna penningspel i Finland.

Enligt 18 § i lagen om skatt på arv och gåva (12.7.1940/378, ArvsskatteL) ska gåvoskatt betalas om egendom övergår till någon annan som gåva.

Lotterivinst som fåtts på basis av ett bolagsspel

Penningspel, såsom tips- och vadslagningsspel, som anordnas av Veikkaus Ab kan spelas som ett så kallat bolagsspel. Med bolagsspel avses spel som har delats i spelandelar. Man kan delta i spelet genom att köpa en spelandel.

Enligt 14 § 1 mom. i lotterilagen ska Veikkaus Ab vid anordnandet av penningspel registrera spelaren, öppna ett spelkonto för spelaren och se till att spelaren kan spela penningspel endast om denne har identifierat sig som registrerad spelare hos Veikkaus Ab.

Identifiering enligt lotterilagen betyder att varje person som köper en andel i bolagsspelet också ska identifiera sig. Lotterivinster betalas ut endast till de spelare som har identifierat sig. Som skattefri lotterivinst enligt 85 § i inkomstskattelagen kan betraktas endast den lotterivinst som betalats till en identifierad spelare.

Om en person efter att vinsten betalats ut ger vinsten eller en del av den till någon annan, är det fråga om en gåva enligt 18 § i lagen om skatt på arv och gåva. Om en person som löst in vinsten delar den lotterivinst som hen fått ensam med andra personer enligt ett avtal om gemensamt spelande som ingåtts före dragningen, är lotterivinsten skattefri endast för den identifierade spelaren som löst in vinsten medan inkomsten för andra avtalsparter anses utgöra annan skattepliktig förvärvsinkomst.

Motsvarande principer tillämpas i princip också på lotterivinster från andra länder än Finland. Som mottagare av en lotterivinst betraktas en person som i enlighet med lagstiftningen i landet i fråga deltagit i lotteriet som en identifierad spelare eller en person som deltagit i spelet och till vilken vinsten har betalats ut. Lotterivinster från EES-området utgör enligt ISkL 85 § skattefri inkomst för mottagaren. Lotterivinster från områden utanför EES utgör annan skattepliktig förvärvsinkomst för mottagaren.

Lotterivinst på basis av skraplott

Från och med den 1 januari 2024 tillämpas identifiering enligt 14 § 1 mom. i lotterilagen också på andra penninglotterier än dem som anordnas elektroniskt. Detta innebär att köp av skraplotter, inlösen av vinster och deltagande i extra dragningar hos Veikkaus Ab förutsätter identifiering från och med 2024. Endast personen som har identifierat sig vid köpet av lotten kan lösa in vinsten. I praktiken kan skraplotter inte köpas som gåvor i fortsättningen.

Från och med den 1 januari 2024 är en vinst av en skraplott skattefri enligt ISkL 85 § endast för den person som köpt lotten och som kan lösa in vinsten. En vinst eller en del av en vinst som ges till en annan person är en skattepliktig gåva för mottagaren enligt 18 § i lagen om skatt på arv och gåva.

Minderårigs vinst i penningspel

Enligt 14 a § i lotterilagen får minderåriga inte spela penningspel. Det är inte möjligt för en minderårig att identifiera sig som registrerad spelare hos Veikkaus Ab och sålunda exempelvis köpa en andel i ett bolagsspel eller en skraplott. Eftersom vinsterna betalas endast till identifierade spelare, kan en minderårig inte få en skattefri lotterivinst enligt ISkL 85 § i penningspel som avses i lotterilagen. Att överlåta vinsten eller en del av den till en minderårig betraktas alltid som en gåva enligt 18 § i lagen om skatt på arv och gåva.

Om en minderårig självständigt deltar i ett lotteri som ordnas i någon annan EES-stat enligt lagstiftningen i staten i fråga är också den vinst som betalas ut till den minderåriga en skattefri lotterivinst enligt ISkL 85 §.

Att ge en lotterivinst i gåva

Om mottagaren av lotterivinsten ger vinsten eller en del av den till någon annan person, är det fråga om en gåva enligt 18 § i lagen om skatt på arv och gåva.

Gåvan värderas till det penningbelopp som mottagaren av lotterivinsten ger den andra personen. Gåvotagaren är skyldig att betala gåvoskatt för gåvan om dess värde är 5 000 euro eller mer.  Gåvor som mottagits från samma gåvogivare under tre års tid beaktas vid beräkningen av beloppet på 5 000 euro. Om gåvoskatt ska betalas för gåvan ska gåvotagaren lämna en gåvoskattedeklaration till Skatteförvaltningen inom tre månader från det att hen fått gåvan i sin besittning.

Gåvobeskattning i internationella situationer

Enligt 18 § i lagen om skatt på arv och gåva ska gåvoskatt betalas om gåvogivaren eller gåvotagaren varit bosatt i Finland vid gåvotillfället. Om både gåvogivaren och gåvotagaren bott utomlands vid gåvotillfället, behöver ingen gåvoskatt betalas för gåvan till Finland.

Påföljder av försummelse

Om gåvotagaren låter bli att lämna en gåvoskattedeklaration av en skattepliktig gåva, kan Skatteförvaltningen utöver gåvoskatten också påföra gåvotagaren en skatteförhöjning. En försummelse av gåvoskattedeklarationen kan också uppfylla brottsbeskrivningen av ett skattebrott. Det kan också vara fråga om ett skattebrott om gåvotagaren eller gåvogivaren för att undvika skatt ger felaktiga uppgifter till skattemyndigheterna. Enligt 28 § i lagen om Skatteförvaltningen (11.6.2010/503) har Skatteförvaltningen rätt att anmäla ett ärende som gäller skattebrott eller något annat brott som hänför sig till beskattning till en förundersökningsmyndighet.

Skatteförvaltningen kan avstå från att göra en polisanmälan om en skatteförhöjning anses vara en tillräcklig påföljd. När saken bedöms beaktas hur allvarlig gärningen eller försummelsen varit, om den upprepats, det förväntade straffet, beloppet av den skatt som hänför sig till gärningen eller försummelsen, skatteförhöjningens belopp samt eventuella övriga påföljder av gärningen eller försummelsen för den skattskyldige. Försummelse i samband med att en stor lotterivinst ges som gåva kan uppfylla brottsbeskrivningen av ett grovt skattebedrägeri som kan bestraffas med fängelse i högst fyra år. Om det är fråga om grovt skattebedrägeri ska polisanmälan alltid göras.

Tidsfristen för rättelse av beskattningen till den skattskyldiges nackdel är längre än normalt när beskattningen rättas till följd av brott. Skatteförvaltningen kan verkställa beskattningen eller rätta beskattningen till den skattskyldiges nackdel inom ett år från utgången av det kalenderår under vilket åklagaren har väckt åtal i ett skattebedrägeriärende. Åtalsrätten för exempelvis grovt skattebedrägeri preskriberas inom tio år. 

Ställningstagande

Vinsten från ett bolagsspel som anordnas i Finland är en skattefri lotterivinst enligt ISkL 85 § endast för de köpare av spelandelar som identifierat sig. På motsvarande sätt är en vinst av en skraplott skattefri endast för den identifierade personen som köp lotten och löst in vinsten.

Om mottagaren av lotterivinsten ger vinsten eller en del av den till någon annan person, är det fråga om en gåva enligt 18 § i lagen om skatt på arv och gåva. Om en person som löst in vinsten delar den lotterivinst som hen fått ensam med andra personer enligt ett avtal om gemensamt spelande som ingåtts före dragningen, är lotterivinsten skattefri endast för den identifierade spelaren som löst in vinsten medan inkomsten för andra avtalsparter anses utgöra annan skattepliktig förvärvsinkomst.

Motsvarande principer kan tillämpas på lotterivinster från andra länder. Som mottagare av lotterivinst betraktas en person som i enlighet med lagstiftningen i landet i fråga deltagit i lotteriet som en identifierad spelare eller en person som deltagit i spelet och till vilken anordnaren av lotteriet har betalat ut vinsten. Lotterivinster från EES-området utgör enligt ISkL 85 § skattefri inkomst för mottagaren. Lotterivinster från områden utanför EES utgör annan skattepliktig förvärvsinkomst för mottagaren.

ledande skattesakkunnig Olavi Tuomi

överinspektör Heli Annala

Vanliga frågor

(texten har tillfogats 1.1.2024)

Fråga 1: Gäller ställningstagandet skraplotter som är köpta under 2023 men som löses in år 2024?

Svar: Ställningstagandet gäller endast skraplotter som är köpta den 1 januari 2024 eller därefter. På skraplotter köpta 2023 tillämpas det ställningstagande som varit giltigt 2023 även om de löses in år 2024.

(texten har tillfogats 1.6.2023)

Fråga 2: Hur kan skattefria lotterivinster bli skattepliktig inkomst när till exempel två parter sinsemellan kommit överens om att dela den skattefria vinsten?

Svar: Ställningstagandet baserar sig på den ändrade lotterilagen och på vem som kan anses ha deltagit i ett lotteri efter lagändringen. Eftersom villkoret i lotterilagen är identifiering av spelaren och att eventuella vinster endast betalas ut till denna spelare, betraktas endast den identifierade personen eller de identifierade personerna som deltagit i lotteriet som mottagare av en skattefri lotterivinst enligt 85 § i inkomstskattelagen. Om spelaren sedan delar vinsten med andra personer utgör inkomsten inte skattefri lotterivinst.

Fråga 3: Varför anses vinst som delas på basis av ett bolagsspelavtal inte vara en gåva?

Svar: När en lotterivinst delas med en annan person kan inkomsten, beroende på situationen, utgöra antingen en gåvoskattepliktig gåva för mottagaren eller skattepliktig förvärvsinkomst i inkomstbeskattningen. En gåva kännetecknas av att gåvogivaren ger den utan vederlag och i gåvosyfte. Lotterivinster kan beskattas som förvärvsinkomst om den person som identifierad deltagit i ett spel delar sin lotterivinst med andra personer utifrån ett avtal om att spela tillsammans och ingen del av vinsten är avsedd att ges som gåva. Det omfattande inkomstbegreppet i inkomstbeskattningen har begränsats exempelvis genom bestämmelsen om skattefria lotterivinster i ISkL 85 §. Om inkomsten inte uttryckligen är skattefri enligt lag, är den skattepliktig med stöd av ISkL 29 §. Det är inte fråga om en lotterivinst för andra än personen som deltagit i spelet och för de andra personerna utgör då lotterivinsten annan förvärvsinkomst på vilken skattefrihet enligt ISkL 85 § inte är tillämplig.

Fråga 4: Om avtalet om bolagsspel gäller tills vidare, kommer beskattningspraxis då att ändras i fråga om vinster som mottagits efter den 1 juni 2023 eller eventuellt vid någon annan tidpunkt?

Svar: Ställningstagandets tillämplighet beror på när spelet köpts. Om spelet har köpts före 15 maj 2023 tillämpas det gamla ställningstagandet så länge som spelet är aktivt (högst 10 veckor). Även om flera personer sinsemellan har ingått ett avtal som gäller tills vidare men endast en spelare identifierar sig och deltar i lotteriet efter den 15 maj 2023, är eventuella lotterivinster i enlighet med ställningstagandet skattefria endast för den registrerade personen efter 1 juni 2023.

Fråga 5: Eftersom Skatteförvaltningens ställningstagande gäller från och med den 1 juni 2023, hur tolkar Skatteförvaltningen avtal som är daterade före den 1 juni 2023, med tanke på att spelare kan ha avtalat om bolagsspel före juni eller till och med innan kravet på identifiering utvidgades den 15 maj? Frågan utgår från att avtalet kan hänföra sig till stående spel på exempelvis 10 veckor från tidpunkten för köpet. Kan tolkningen av hur vinsten ska beskattas ändras under giltighetstiden för ett stående spel eller är det tidpunkten för avtalet och köpet av spelet som avgör ställningstagandet för fördelningen av vinsten?

Svar: Ställningstagandet gäller endast spel som köpts efter den 15 maj 2023 och då lotterivinster betalas ut den 1 juni eller därefter. Stående spel som köpts före den 15 maj omfattas av det tidigare ställningstagandet under giltighetstiden för spelet.

Fråga 6: Veikkaus har många olika typer av spel eftersom Veikkaus också organiserar spelautomater och kasinospel vilka kräver identifiering även enligt lotterilagen. I Skatteförvaltningens ställningstagande nämns detta inte separat, men gäller riktlinjerna för bolagsspel vinster av alla Veikkaus spel?

Svar: Detta ställningstagande gäller i princip allt deltagande i lotterier som identifierad spelare. Ställningstagandet omfattar dock inte beskattningen av pokerinkomster och avtalen om vinstdelning mellan pokerspelare, utan dessa behandlas i en egen anvisning. Läs mer i den detaljerade anvisningen: Om beskattning av pokerinkomster.

Sidan har senast uppdaterats 1.1.2024