Verohallinnon nimissä on lähetetty huijausviestejä. Lue lisää huijauksista.

Näin yritysten ja yksityishenkilöiden tekemät lahjoitukset Ukrainaan käsitellään verotuksessa

Uutinen, 25.2.2022

Verohallinto on saanut kysymyksiä siitä, voiko Ukrainaan lähettää lahjoituksia, ja miten lahjoituksia käsitellään verotuksessa. Yritykset ja yksityishenkilöt voivat tehdä lahjoituksia ilman veroseuraamuksia.

Yritykset: lahjoitukset Ukrainaan eivät ole vähennyskelpoisia verotuksessa

Yritykset voivat lahjoittaa varoja Ukrainaan, mutta tehdyt lahjoitukset eivät ole vähennyskelpoisia verotuksessa. Syy on, että vain tulonhankkimisesta johtuvat menot ovat verotuksessa vähennyskelpoisia, joitakin lakiin kirjattuja poikkeuksia lukuun ottamatta.

– Lain mukaan osakeyhtiön hallitus tai yhtiökokous voi päättää lahjan antamisesta yleishyödylliseen tarkoitukseen. Verohallinnon näkökulmasta lahjoituksille Ukrainan tukemiseen ei ole estettä, johtava veroasiantuntija Kalle Isotalo Verohallinnosta kertoo.

Yksityishenkilö: lahjoista ei ole veroseuraamuksia lahjan antajalle

Lahjan antajaa ei veroteta Suomessa, vaan mahdollinen lahjavero tulee aina lahjan saajan maksettavaksi.

– Koska lahjan antaja ei Suomessa ole ilmoitusvelvollinen antamistaan lahjoista Verohallinnolle, voi tavallinen suomalainen lahjoittaa Ukrainaankin rahaa miettimättä veroseuraamuksia, Isotalo kertoo.

Yleishyödylliseen tarkoitukseen annetut lahjat ovat verovapaita määrästä riippumatta. Yleishyödyllistä toimintaa voidaan tehdä myös muualla kuin Suomessa, esimerkiksi sodista kärsivien hyväksi. Tällaista toimintaa voivat tehdä esimerkiksi erilaiset yleishyödylliset yhteisöt.

Jos yleishyödyllistä tarkoitusta ei ole, yksityishenkilö saa antaa alle 5000 euroa kolmessa vuodessa yhdelle lahjan saajalle lahjana, ilman että lahjan saajan pitää maksaa saamastaan lahjasta veroa.

Lisätietoja lahjaverosta:

Lahjavero - vero.fi

Sivu on viimeksi päivitetty 25.2.2022