Verohallinnon nimissä on lähetetty huijausviestejä. Lue lisää huijauksista.

Verohallinto löysi viime vuonna valvonnassaan yli 418 miljoonaa euroa ilmoittamattomia veroja

Verohallinnon tiedote, 3.4.2024

Viime vuonna noin neljännes (vajaa 107 miljoonaa euroa) ilmoittamattomista veroista löytyi verotarkastuksissa. Verovalvonnan vaikuttavuus on pysynyt pitkällä aikavälillä ennallaan.

Viime vuonna ilmoittamatta jäi noin 115 miljoonaa euroa vähemmän veroja kuin edellisvuonna. Verohallinnon ohjaus- ja valvontajohtaja Sanna Savolainen kertoo, että erot vuosien kesken ovat normaali ilmiö.
− Vuoden 2022 tulosta selittää se, että tuona vuonna valvonnassa jäi kiinni muutama poikkeuksellisen suuri tapaus.
− Verrattuna vuoteen 2021, viime vuonna löytämiemme ilmoittamatta jääneiden tulojen verovaikutus oli 51 miljoonaa euroa suurempi. Pidemmällä aikajaksolla tarkasteltuna Verohallinnon valvonnassa löytämien ilmoittamattomien tulojen määrä onkin ollut nousujohteinen.

Vuonna 2022 Verohallinnolla oli käytössään tietoja rajat ylittävistä tilitapahtumista, joiden käytön tietosuojavaltuutettu kielsi vuoden 2022 lopussa. Sanna Savolainen arvioi, että linjaus näkyy myös vuoden 2023 valvonnan tuloksissa.
− Viime vuoden tulos olisi saattanut olla hieman suurempi, jos voisimme valvonnassa käyttää pankkien vertailutietoja, esimerkiksi tietoja rajat ylittävistä tilisiirroista.

Neljännes ilmoittamattomista veroista löytyi verotarkastuksissa

Verolajeittain tarkasteltuna eniten ilmoittamattomia veroja löytyi yhteisöjen tuloverosta, noin 156 miljoonaa euroa, mikä on 70 prosenttia enemmän kuin vuonna 2022. Nousu johtuu siitä, että Verohallinto valvoi yrityksiä laajasti, minkä seurauksena muutamalle suuryritykselle tehtiin erittäin merkittävät yksittäiset lisäykset verotettavaan tuloon.

Henkilöasiakkaille määrättiin valvonnassa lisää tuloveroa yhteensä reilut 44 miljoonaa euroa, mikä on noin 21 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin. Ilmoittamattomien arvonlisäverojen määrä kasvoi 36 prosenttia noin 34 miljoonasta eurosta vajaaseen 47 miljoonaan euroon.
− Käytimme arvolisäverovalvontaan enemmän resursseja kuin aikaisemmin, joten ilmoittamattomia verojakin löytyy enemmän. Se kertoo siitä, että osa yrityksistä toimii väärin, osa aivan tietoisesti, Sanna Savolainen sanoo.

Verotarkastuksia Verohallinto teki vuonna 2023 noin tuhat, mikä on noin sata vähemmän kuin vuotta aiemmin. Verotarkastuksista kertyi viime vuonna noin 25 prosenttia ilmoittamattomista tuloista
− Olemme viime vuosina onnistuneet verotarkastusten kohdevalinnassa hyvin, niin myös viime vuonna. Tarkastusten osuvuus oli jälleen yli 80 prosenttia eli suurimmassa osassa tarkastuksiin valituissa kohteissa on löytynyt huomautettavaa, Savolainen sanoo.

Rikostapausharkintaan eteni kolmannes, 29,6 % verotarkastuksissa valvotuista tapauksista.

Sivu on viimeksi päivitetty 3.4.2024