Verohallinnon nimissä on lähetetty huijausviestejä. Lue lisää huijauksista.

Tarkista verokortin tuloraja viimeistään nyt – 965 000:ta henkilöä uhkaa tavallista pienempi tili joulun alla

Verohallinnon tiedote, 23.10.2023

Joulukuun tuloja verotetaan korkeammalla lisäprosentilla, jos verokorttiin merkitty tuloraja ylittyy. Verohallinto muistuttaa tulorajan ylittymisestä myös tekstiviesteillä ja Suomi.fi-viesteillä.

Verohallinto arvioi, että 965 000 henkilön tuloraja ylittyy, jos he saavat loppuvuodesta tuloja samaan tahtiin kuin tammi–syyskuussa 2023. Jos verokortin tuloraja ylittyy, tuloja verotetaan perusveroprosentin sijaan korkeammalla lisäprosentilla.

− Nyt alkaa olla viimeinen hetki tarkistaa OmaVerosta, riittääkö verokortin tuloraja loppuvuodeksi. Jos tuloraja uhkaa ylittyä, kannattaa tehdä uusi verokortti. Kun uuden verokortin tekee nyt, muuttunut veroprosentti ehditään huomioida marras- ja joulukuun tulojen yhteydessä eikä vaikutus joulukuun palkkaan ole niin suuri, sanoo menettelypäällikkö Päivi Ylitalo Verohallinnosta.

Perusverokortin tuloraja on 11 kuukaudelle

Ylitalo muistuttaa, että tulorajaa tarkistaessa kannattaa katsoa, mille ajalle tuloraja on merkitty.

− Jos verokortin on saanut Verohallinnolta viime joulu–tammikuussa eikä ole tehnyt uutta verokorttia vuoden 2023 aikana, verokortti on tullut voimaan helmikuussa 2023. Tästä syystä verokortille merkitty tuloraja on 11 kuukaudelle. Tulorajaa tarkistaessa tässä tapauksessa lasketaan tulot helmikuun alusta joulukuun loppuun, lomarahat mukaan lukien, Ylitalo sanoo.

Jos taas on tehnyt uuden verokortin jossakin vaiheessa tätä vuotta, verokortilla näkyvä tuloraja kattaa loppuvuoden tulot verokortin voimaantulosta lähtien. Voimaantuloaika näkyy verokortilla.

Palkansaajista 47 prosenttia, noin 450 000 henkilöä on tehnyt lokakuun alkuun mennessä ainakin yhden uuden verokortin.

Saitko muistutuksen Suomi.fi-viestillä? Se voi olla rahan arvoinen

Verohallinto on muistuttanut Suomi.fi-viestillä osaa asiakkaista, joiden tuloraja uhkaa täyttyä loppuvuodesta.

Suomi.fi-viestit ovat julkishallinnon ja muiden palvelua käyttävien organisaatioiden sähköinen viestintäkanava. Kun Suomi.fi-viestit ottaa käyttöön, saa postit Verohallinnolta ja muilta palvelua käyttäviltä tahoilta vain sähköisesti.

Muistutusviestejä on lähetetty palkansaajien lisäksi myös eläkkeen- ja etuudensaajille.  
Verohallinto vertaa asiakkaan voimassa olevan verokortin tietoja tulorekisteristä saataviin tulotietoihin ja ehdottaa veroprosentin muuttamista, jos asiakkaan tulot ovat olennaisesti muuttuneet tai jos verokortin tuloraja vaikuttaa olevan liian pieni.

Ehdotus uudeksi veroprosentiksi näytetään OmaVerossa, ja asiakas voi valita, haluaako hän päivittää veroprosenttinsa.

Suomi.fi-viestejä on tänä vuonna lähtenyt kaikkiaan noin 90 000 henkilölle, joista reilu viidennes on hyväksynyt ehdotuksen sellaisenaan tai muokattuna.

− Harmillisesti vajaat 50 000 henkilöä ei sen sijaan ole reagoinut ehdotukseemme lainkaan, Ylitalo sanoo.

Muistutuksia myös tekstiviesteillä

Verohallinto muistuttaa tulorajan tarkistamisesta myös tekstiviesteillä. Tekstiviestejä on tänä syksynä lähetetty 8 000 henkilölle, joiden veroprosentti vaikuttaa Verohallinnon tietojen mukaan olevan pielessä.

Tekstiviestejä lähetetään tänä syksynä yhteensä noin 8 000 asiakkaalle, joista noin 4 000 sai tekstiviestin syyskuun puolivälissä. Tänä vuonna asiakkailta kysytään myös palautetta muistutusviesteistä.

− Verohallinnon tekstiviesteissä lähettäjänä näkyy Vero Skatt. Niissä ei ole linkkejä mihinkään eikä niissä pyydetä asiakkailta tietoja, vaan ohjataan toimimaan tarvittaessa OmaVerossa. Tavoitteemme on muistuttaa asiakkaita toimimaan ajoissa, jottei loppuvuonna tiedossa ole ikävää yllätystä, sanoo Ylitalo.

Aiheesta lisää:

Näin tilaat verokortin OmaVerossa

Miten tarkistan, onko verokorttini tuloraja riittävä loppuvuodelle?

Sivu on viimeksi päivitetty 23.10.2023