Verohallinnon nimissä on lähetetty huijausviestejä. Lue lisää huijauksista.

Aiempaa suurempi verohyöty matkakuluista – tarkista, että kodin ja työpaikan väliset matkakulut ovat veroilmoituksessa oikein

Verohallinnon tiedote, 19.4.2023

Hae vähennystä viimevuotisista kodin ja työpaikan välisistä matkakuluista nyt, eli tarkista ja tarvittaessa täydennä esitäytetty veroilmoitus. Jos käytit julkisessa liikennevälineessä kasvomaskia työmatkoilla, voit vähentää maskikuluja 1. tammikuuta ja 14. huhtikuuta 2022 väliseltä ajalta.

Kodin ja työpaikan välistä matkakuluvähennystä voi hakea viime vuodelta aikaisempaa enemmän, koska matkakuluvähennyksen enimmäismäärä nousi väliaikaisesti viime vuonna.

Matkakuluvähennystä voi hakea enintään 8 400 eurosta aikaisemman 7 000 euron sijaan.

- Jos saa täyden 8 400 euron matkakuluvähennyksen aikaisemman 7 000 euron sijaan, taloudellinen hyöty on noin 500–600 euron luokkaa aikaisempaan verrattuna. Vähennyksestä koituvaan tarkkaan rahalliseen hyötyyn vaikuttavat kuitenkin henkilön tulot ja muut vähennykset, sanoo Verohallinnon ylitarkastaja Pyry Ilmarinen.

Arviolta 600 000 työntekijää hyötyy matkakuluvähennyksen väliaikaisesta korotuksesta. Hyöty on keskimäärin 240 euroa.

Matkakuluvähennystä toteutuneiden kulujen perusteella

Esitäytetyltä veroilmoitukselta kannattaa tarkistaa nyt, että matkakuluvähennyksen tiedot ovat oikein. Matkakuluja voi hakea vain työssäoloajalta ja toteutuneiden matkakulujen perusteella. Helpoimmin esitäytetyn veroilmoituksen tarkistaminen ja täydentäminen onnistuvat OmaVerossa.

Esitäytetyn veroilmoituksen yleisimmät määräpäivät ovat 9., 16. ja 23. toukokuuta.

- Verohallinto on saattanut täydentää valmiiksi veroilmoitukseen matkakuluja aikaisempien vuosien perusteella, mutta jokaisen vastuulla on varmistaa, että automaattisesti veroilmoitukselle tulevat tiedot pitävät varmasti paikkansa. Esimerkiksi työpaikka on voinut vaihtua tai on tehty etätöitä aiempaa enemmän. Toisaalta viime vuonna matkat työpaikalle saattoivat lisääntyä, kun etätöistä palattiin koronan jälkeen työpaikoille, sanoo Ilmarinen.

Matkakuluvähennyksessä on 750 euron omavastuu, eli tätä pienempiä matkakuluja ei kannata ilmoittaa.

Aiempaa enemmän vähennystä myös oman auton käytöstä

Myös oman auton käyttöön liittyvät kilometrikohtaiset vähennykset kodin ja työpaikan välisillä matkoilla nousivat väliaikaisesti viime vuonna. Korotus on viisi senttiä kilometriltä.   
Jos vähennyksen saa oman auton käytön mukaan, vähennys on 0,30 euroa kilometriltä. Käyttöetuautosta vähennys on 0,24 euroa kilometriltä.

Kodin ja työpaikan välisiä matkakuluja voi vähentää oman auton käytön mukaan vain, jos tietyt ehdot täyttyvät: Miten vähennän asunnon ja työpaikan väliset matkakulut verotuksessa

Matkakuluvähennyksen enimmäismäärän korotus ja oman auton käyttöön liittyvä väliaikainen korotus ovat voimassa myös tänä vuonna.

Maskeista voi hakea vähennystä alkuvuoden 2022 työmatkoilta

Valtakunnallinen maskisuositus oli voimassa 14. huhtikuuta 2022 saakka.

Maskisuosituksen voimassaoloajalta maskikuluja voi vähentää kaksi euroa niiltä päiviltä, joina työntekijä on kulkenut julkisella kulkuvälineellä kodin ja työpaikan välisen matkan ja ostanut itse käyttämänsä maskit. Kahden euron vähennyksiin ei tarvita erillistä selvitystä.

- Maskikuluja voi vähentää osana matkakuluja, joten kannattaa muistaa, ettei maski- ja matkakuluja kannata ilmoittaa, ellei 750 euron omavastuu ylity, Ilmarinen sanoo.

Matkakuluvähennys on suosituin verovähennys. Vuonna 2021 matkakuluja vähensi verotuksessaan 716 000 henkilöä, ja palkkatuloista vähennystä myönnettiin yhteensä 1,5 miljardilla eurolla. Koronavuosina 2020–2021 matkakuluvähennystä saaneiden lukumäärä laski edeltävistä vuosista.

FAKTA: Veroilmoituskevät 2023

  • Veroilmoituksen tarkistamisen ja täydentämisen aika on suurimmalla osalla nyt. Palkansaajien ja eläkeläisten esitäytetyt veroilmoitukset löytyvät OmaVerosta, ja ne tulevat paperipostilla huhtikuun loppuun mennessä.
  • Palkansaajilla ja eläkeläisillä veroilmoitusten täydentämisen määräpäivät ovat 9.5., 16.5. ja 23.5. Oma määräpäivä näkyy esitäytetystä veroilmoituksesta. OmaVerossa veroilmoitusta voi täydentää vielä määräpäivänä. Jos tiedot haluaa ilmoittaa paperilomakkeella, pitää lomakkeen olla perillä Verohallinnossa omana määräpäivänä.
  • Toiminimiyrittäjien, maa- ja metsätaloudenharjoittajien sekä heidän puolisoidensa esitäytettyjen veroilmoitusten määräpäivä oli 3. huhtikuuta. Jos unohdit ilmoittaa tietoja, katso täältä ohjeet ja toimi heti.
  • Verohallinto lähettää keväällä kaikkiaan 5,5 miljoonaa esitäytettyä veroilmoitusta.

Lisätietoa asiakkaille:

Tietoa työssä käymisestä ja töiden tekemisestä johtuvien matkakulujen verovähennyksistä

Aiheesta aikaisemmin:

Kotitalousvähennystä saa nyt aiempaa enemmän – hae verohyötyä mm. hoitotyöstä, siivouksesta tai remontista

Esitäytetyt veroilmoitukset ovat nyt OmaVerossa − tarkista ja täydennä

Sivu on viimeksi päivitetty 19.4.2023