Veroilmoittaminen vaisumpaa kuin viime vuonna − veroilmoitustaan täydensi noin joka viides

Verohallinnon tiedote, 25.5.2022

Vuoden 2021 esitäytettyä veroilmoitusta täydensi arviolta reilut 1,2 miljoonaa henkilöasiakasta ja elinkeinonharjoittajaa, eli noin joka viides esitäytetyn veroilmoituksen saaneista. Tiedot ovat alustavia, ja tarkka luku selviää, kun kaikki paperilla täydennetyt veroilmoitukset saadaan digitoiduiksi.

Verohallinto lähetti esitäytetyn veroilmoituksen keväällä reilulle 5,4 miljoonalle asiakkaalle. Täydentäminen näyttää jäävän hieman vaisummaksi kuin viime vuonna, jolloin esitäytettyä veroilmoitustaan täydensi 1,35 miljoonaa henkilöä. Vuonna 2019 ilmoitustaan täydensi noin 1,3 miljoonaa henkilöä.

− Näyttää siltä, että tänä vuonna veroilmoitustaan täydentäneiden määrä on jäämässä edellisvuotta pienemmäksi. Viime vuonna erityisesti palkansaajat tekivät veroilmoitukseensa koronasta johtuvia muutoksia, kun hyvin moni siirtyi ensimmäisenä koronavuonna osittain tai täysin etätöihin. Moni joutui myös lomautetuksi, sanoo johtava veroasiantuntija Sami Varonen Verohallinnosta.

− Vuosi 2021 ei kokonaisuutena ollut niin poikkeuksellinen kuin vuosi 2020. Toisaalta toisena koronavuonna asiakkaat osasivat useammin huomioida muuttuneet vähennykset jo verokortille.

Varonen muistuttaa, että jos on unohtanut täydentää veroilmoitustaan omaan määräpäiväänsä mennessä, niin nyt kannattaa toimia heti.

− Täydennykset voidaan huomioida verotusta toimitettaessa siihen asti, kun oma verotus päättyy. Verotuksen päättymispäivän näkee OmaVerosta tai kotiin tulleelta esitäytetyltä veroilmoitukselta.

OmaVero on käyttäjien suosiossa

OmaVero-asiointi on vuodesta toiseen kasvanut. Tämän vuoden alusta palveluun on tähän mennessä kirjauduttu lähes 15 miljoonaa kertaa, ja valtaosa veroilmoitustaan täydentävistä tekee sen OmaVerossa.

Tänä vuonna veroilmoittaminen OmaVerossa on ollut ensimmäistä kertaa mahdollista myös puhelimilla ja muilla mobiililaitteilla.

Ensimmäiset veronpalautukset maksetaan heinäkuussa

Jos veroilmoitusta on täydentänyt, asiakas saa myöhemmin uuden verotuspäätöksen. Uusi verotuspäätös lähetetään myös niille asiakkaille, joiden omaan tai puolison verotukseen on tullut uusia tietoja sen jälkeen, kun Verohallinto on lähettänyt asiakkaalle esitäytetyn veroilmoituksen.

Veronpalautusten tai mahdollisten jäännösverojen eli mätkyjen määräpäivät ovat tänäkin vuonna eri asiakkailla eri aikaan. Maksupäivät kerrotaan lopullisella verotuspäätöksellä. Ensimmäiset asiakkaat saavat veronpalautuksensa heinäkuussa, suurin osa elo-syyskuussa. Lopuillekin palautukset maksetaan viimeistään joulukuussa.