Huomenna on viimeinen veroilmoittamisen määräpäivä – koskee yli 1,6 miljoonaa suomalaista

Verohallinnon tiedote, 23.5.2022

Reilun 1,6 miljoonan palkansaajan ja eläkeläisen pitää tarkistaa ja tarvittaessa täydentää esitäytetty veroilmoitus viimeistään huomenna tiistaina 24. toukokuuta. Yleisimpiä vähennyksiä ovat kodin ja työpaikan väliset matkakulut, kotitalousvähennys ja työtulovähennys.

Verohallinto muistuttaa, että monen palkansaajan ja eläkeläisen pitää tarkistaa ja tarvittaessa täydentää esitäytetty veroilmoitus viimeistään huomenna. Tiistaina 24. toukokuuta on kolmas ja viimeinen palkansaajien ja eläkeläisten veroilmoituksen määräpäivä.

- Viimeistään nyt on aika käydä varmistamassa, että veroilmoituksessa kaikki on kunnossa. Me Verohallinnossa saamme paljon tietoja automaattisesti, mutta jokaisen vastuulla on tarkistaa, että ne ovat oikein. On myös monia vähennyksiä, jotka pitää itse muistaa täydentää veroilmoitukseen, jotta niistä saa verohyödyn irti tänä vuonna, sanoo ylitarkastaja Raisa Vanhala.

Etätyöläinen: muista työhuonevähennys!

Suosituimpia verovähennyksiä ovat kodin ja työpaikan väliset matkakulut, kotitalousvähennys ja tulonhankkimismenot.

- Moni palkansaaja teki vielä viime vuonna etätöitä, joten kannattaa tarkistaa, onko oikeutettu työhuonevähennykseen. Se kuuluu tulonhankkimismenoihin. Etäily on saattanut vaikuttaa myös kodin ja työpaikan välisten matkakulujen määrään, Vanhala sanoo.

Veroilmoituksen tarkistaminen ja täydentäminen onnistuu helpoiten OmaVerossa. Jos veroilmoituksessa on vielä täydennettävää, käytännössä ainoa mahdollisuus saada muutokset tehtyä ajoissa on toimia sähköisesti OmaVerossa. Paperilomakkeiden täytyy olla perillä Verohallinnossa määräpäivään mennessä.

Menikö määräpäivä jo? Toimi nopeasti!

Verohallinto muistuttaa, että vähennysten lisäksi myös viime vuoden tulot pitää ilmoittaa viimeistään omana veroilmoituksen tarkistamisen määräpäivänä. Esimerkkejä itse ilmoitettavista tuloista ovat AirBnb- ja muut vuokratulot. Myös virtuaalivaluutoista saadut tulot pitää ilmoittaa itse.

- Jos veroilmoitusta korjaa myöhässä, voi joutua maksamaan myöhästymismaksun tai veronkorotuksen. Jos oma määräpäivä ehti kuitenkin jo mennä, kannattaa edelleen käydä mahdollisimman nopeasti täydentämässä veroilmoitusta OmaVerossa, Vanhala neuvoo.

Osalla palkansaajista ja eläkeläisistä veroilmoituksen määräpäivä oli 10. ja 17. toukokuuta. Pienellä osalla palkansaajista – toiminimiyrittäjien puolisoilla – veroilmoituksen määräpäivä oli jo 1. huhtikuuta.

Vain yhden neljästä tarvitsee täydentää esitäytettyä veroilmoitusta

Suurimmalle osalle riittää se, että käy tarkistamassa veroilmoituksen tiedot. Viime vuonna vain noin neljänneksen eli 1,4 miljoonan henkilön piti täydentää veroilmoitustaan. Tänä vuonna jo yli 1,1 miljoonaa henkilöä on täydentänyt veroilmoitustaan.

- Vaikka osalla ihmisistä veroilmoituksen täydentäminen saattaakin jäädä viime tippaan, suuri enemmistö hoitaa veroasiat kuntoon hyvissä ajoin, Vanhala sanoo.

Viime vuonna 86 prosenttia täydensi veroilmoitustaan OmaVerossa. Vanhala uskoo, että tänä vuonna sähköisen täydentämisen suosio kasvaa entisestään.

- Uskon, että kun kaikki veroilmoitukset ovat valmiina, OmaVeron osuus ilmoittamisesta on yli 90 prosenttia. Se on huima tulos siihen verrattuna, että OmaVero avautui yksityishenkilöille vain neljä vuotta sitten, Vanhala arvioi.

Ohjeita veroilmoittamiseen:

Esitäytetty veroilmoitus - näin ilmoitat OmaVerossa tai paperilla

Unohditko ilmoittaa tietoja?

Aiemmin veroilmoituskeväästä:

Älä ilmoita vähennyksiä myöhässä, verotusten oikaisuvaatimusten käsittelyajat ovat edelleen pitkiä

Palkansaajien veroilmoituksen täydentämisen määräpäivät lähestyvät - etätyövähennykset herättävät kysymyksiä toista vuotta peräkkäin

Näin saat verohyötyä mm. hoitotyöstä, siivouksesta tai remontista – kotitalousvähennystä käyttävät erityisesti yli 50-vuotiaat

Näitä veroetuja etätyöläisen kannattaa hakea nyt – työhuonevähennyksen suosio nousi hurjasti ensimmäisenä koronavuonna

Vuokratuloja ilmoittaa tänä keväänä yli 80 000 sijoittajaa enemmän kuin kuusi vuotta sitten – veroilmoituksen täydentämisen aika on nyt

Verohallinto odottaa ennätyksellisen paljon ilmoituksia virtuaalivaluutoilla voittoja tehneiltä