Privatperson: Har du redan gett Suomi.fi-fullmakter – ge fullmakterna på nytt

20.2.2024

Det positiva kreditupplysningsregistrets e-tjänst öppnas för privatpersoner den 1 april 2024. Vid behov kan du ge fullmakt till en annan person att uträtta ärenden för din räkning i e-tjänsten. Ge fullmakten i tjänsten Fullmakter på Suomi.fi.

Om du redan har gett en annan person en fullmakt före den 20 februari 2024 måste du ge fullmakten på nytt. Du kan ge en ny fullmakt i Suomi.fi-fullmakter från och med den 20 februari 2024.

De tidigare fullmakterna har varit för snäva och därför måste de tas bort. Det går inte att sköta ärenden med dem i det positiva kreditupplysningsregistrets e-tjänst. Dessa fullmakter har kunnat ges från och med hösten 2023. Det har inte varit möjligt att sköta ärenden med de tidigare beviljade fullmakterna, eftersom e-tjänsten inte ännu är tillgänglig.

De nya fullmakterna med mer omfattande behörigheter blir tillgängliga i Suomi.fi-fullmakter den 20 februari 2024. Med fullmakterna som getts efter detta datum kan en annan person sköta ärenden för din räkning i det positiva kreditupplysningsregistrets e-tjänst genast från och med den 1 april 2024.

När fullmaktshavaren sköter ärenden med den nya fullmakten Granskning av kreditupplysningar och anmälan av frivilligt kreditförbud kan denne för fullmaktsgivarens räkning

  • se uppgifter om fullmaktsgivarens krediter, uppgifter om borgensförbindelser som denne ställt och uppgifterna i utdrag ur kreditupplysningsregistret som beställts om fullmaktsgivaren 
  • anmäla, redigera eller avlägsna ett frivilligt kreditförbud
  • ge eller återkalla samtycke till att uppgiften om kreditförbudet lämnas ut till aktörer som bedriver kreditupplysningsverksamhet, vilka kan lämna ut uppgiften vidare för ändamål som anges i kreditupplysningslagen
  • godkänna eller spärra skickandet av notifikationsmeddelanden om beställningar av utdrag ur kreditupplysningsregistret.

Bekanta dig med tjänsten Fullmakter på Suomi.fi

Sidan har senast uppdaterats 20.2.2024