Ogrundad dödsdag för en del kunder på utdraget ur kreditupplysningsregistret

22.4.2024

Nyheten har uppdaterats den 22 april 2024:

Enskilda upptäckta felaktiga uppgifter har korrigerats. Utredningen av problemets grundorsak och omfattning fortsätter fortfarande.

Vi skickar per brev ett meddelande om ärendet till de personer på vilkas utdrag ur kreditupplysningsregistret ifrågavarande fel har upptäckts. Du kan kontrollera dina egna utdrag ur kreditupplysningsregistret och eventuella fel i dem i vår e-tjänst. I tjänsten ser du till vem utdraget har utlämnats, innehållet i utdraget och för vilket användningsändamål utdraget har utlämnats. Också dessa felaktiga utdrag ur kreditupplysningsregistret lagras i e-tjänsten, eftersom lagen förutsätter att kopior av de utlämnade utdragen förvaras i fem år. Vi beklagar den felaktiga informationen på utdragen ur kreditupplysningsregistret och den förargelse som orsakats.

----------------------------------------------------------
Ett fel har upptäckts i det positiva kreditupplysningsregistret och till följd av felet har det för en del kunder bildats en ogrundad anteckning om dödsdag på utdraget ur kreditupplysningsregistret. Vi utreder hur omfattande felet är.

Ett tekniskt fel har upptäckts i det positiva kreditupplysningsregistret vid överföringen av kunduppgifter. Till följd av felet har det för en del kunder bildats en ogrundad anteckning om dödsdag på utdraget ur kreditupplysningsregistret. De felaktiga anteckningarna syns endast på utdraget ur kreditupplysningsregistret både för kreditgivare och privatpersoner. Utdraget skapas till exempel när en person ansöker om en ny kredit och kreditgivaren begär ett utdrag ur kreditupplysningsregistret om personen. Hittills har vi fått enskilda observationer om felet och utreder hur omfattande problemet är.

Grundorsaken till problemet har lokaliserats. Problemet har uppstått vid överföringen av kunduppgifter till registret via tekniska gränssnitt. Vi beklagar felet och gör vårt bästa för att det korrigeras så snabbt som möjligt.

Du kan också själv kontakta vår kundtjänst eller fylla i vår observationsblankett om du upptäcker ett dylikt fel på ditt utdrag ur kreditupplysningsregistret. Vi korrigerar felet snarast möjligt.

Vi uppdaterar denna nyhet när vi har närmare information om felet.

Sidan har senast uppdaterats 22.4.2024