Falska meddelanden har skickats ut i Skatteförvaltningens namn. Läs mer om falska meddelanden.

Skatteförvaltningens beslut om skattedeklarationer av tillfällig skatt på vinster inom elbranschen och sektorn för fossila bränslen

Har getts
27.9.2023
Diarienummer
VH/3335/00.01.00/2023
Giltighet
1.10.2023 - Tills vidare

Skatteförvaltningen har med stöd av 15 § 4 mom. i lagen om tillfällig skatt på vinster inom elbranschen och sektorn för fossila bränslen (363/2023) beslutat:

1 §

Uppgifter som skattskyldiga elföretag lämnar i en skattedeklaration

Ett skattskyldigt elföretag ska i sin skattedeklaration lämna följande uppgifter och redogörelser:

  1. en beräkning av elaffärsverksamhetens resultat eller förlust enligt schemat i skattedeklarationen, inklusive uppgifter om intäkter och kostnader för det utländska fasta driftstället, mottagna och givna koncernbidrag samt skattefria intäkter och icke-avdragbara kostnader,
  2. en specifikation av resultatet av företagets interna elaffärsverksamhet enligt schemat i skattedeklarationen,
  3. en beräkning av det egna kapitalet i elaffärsverksamheten och justeringarna för detta ändamål enligt schemat i skattedeklarationen,
  4. ett yrkande på att till beloppet av eget kapital i den skattskyldiges särredovisade bokslut över elaffärsverksamheten under året före skatteåret foga anskaffningsutgiften för de aktier som den skattskyldige äger i bolag enligt vilkas bolagsordningar aktieägarna har rätt att få direkt eller indirekt producerad el av bolaget till självkostnadsbaserat pris, och om den skattskyldige framställer ett sådant yrkande, uppgifter om de icke avdragsgilla räntorna i elaffärsverksamheten enligt 6 § 4 mom. i lagen om tillfällig skatt på vinster inom elbranschen och sektorn för fossila bränslen,
  5. ett yrkande på att från resultatet av elaffärsverksamheten dra av förlustresultatet av elaffärsverksamheten i ett företag inom samma koncern och uppgiften om vilket koncernföretags förlust avdragsyrkandet gäller.
  6. en specifikation av avskrivningarnas belopp under skatteåret enligt schemat i skattedeklarationen.

Till den skattskyldiges skattedeklaration ska fogas en kopia av det särredovisade bokslutet för elaffärsverksamhet enligt 12 kap. i elmarknadslagen (588/2013).

2 §

Om deklarationsskyldigheten för företag som bedriver detaljhandel med el

Ett företag som bedriver detaljhandel med el enligt 4 § i lagen om tillfällig skatt på vinster inom elbranschen och sektorn för fossila bränslen och som är befriat från skatt behöver inte lämna uppgifter enligt 1 § i detta beslut med sin skattedeklaration, utan ska i stället ange i skattedeklarationen att det är fråga om ett företag som uppfyller villkoren för befrielse från skatt.

3 §

Om deklarationsskyldigheten för skattskyldiga företag inom sektorn för fossila bränslen

Ett skattskyldigt företag inom sektorn för fossila bränslen ska med sin skattedeklaration lämna följande uppgifter eller redogörelser:

  1. en beräkning av näringsverksamhetens resultat eller förlust enligt schemat i skattedeklarationen, och
  2. en beräkning av resultaten av näringsverksamheten under skatteåren 2018–2021 samt av den vinst som överskrider referensgränsen enligt schemat i skattedeklarationen.

4 §

Undertecknande av skattedeklarationen

Skattedeklarationen ska undertecknas. Personer som är bosatta utomlands och utländska samfund ska i sin skattedeklaration anteckna namn och adress för sitt ombud i Finland.

5 §

Tidsfrist för skattedeklarationen

Skattedeklarationen för en räkenskapsperiod som gått ut under kalenderåret ska lämnas före utgången av april året efter kalenderåret.

6 §

Deklarationssätt

Skattedeklarationen ska lämnas elektroniskt i webbtjänsten MinSkatt. Av särskilda skäl kan Skatteförvaltningen godkänna att deklarationen lämnas in på papper.

Med avvikelse från vad som föreskrivs i 1 mom. kan en fysisk person lämna in deklarationen på Skatteförvaltningens pappersblankett. De uppgifter som lämnas på Skatteförvaltningens blanketter ska skickas till den adress som antecknats på blanketten.

7 §

Ikraftträdande

Detta beslut träder i kraft den 1 oktober 2023.

Bestämmelserna i beslutet tillämpas första gången på skattedeklarationer som lämnas för skatteåret 2023.

Helsingfors den 27 september 2023

Generaldirektör Markku Heikura

Ledande sakkunnig Lauri Luukkonen

Sidan har senast uppdaterats 17.10.2023