Usein kysyttyä

Tälle sivulle on koottu ajankohtaisia kysymyksiä positiivisesta luottotietorekisteristä. Päivitämme sivua säännöllisesti.

Yleistä

Omat tietoni rekisterissä 

Virheitä tiedoissani

Kuka saa hakea tietojani?

Henkilötietojen suojaus

Yleistä

Mikä positiivinen luottotietorekisteri?
Positiivisen luottotietorekisterin päätavoitteena on ehkäistä kotitalouksien ylivelkaantumista. Yksityishenkilöt saavat rekisteristä ajantasaista tietoa omista luotoistaan ja voivat halutessaan asettaa itselleen ilmaiseksi vapaaehtoisen luottokiellon. Myös luotonantajat voivat paremmin arvioida hakijoiden maksukykyä, kun rekisterissä on ajantasaiset tiedot henkilöiden luotoista ja tuloista.

Miksi rekisteri on positiivinen?

Rekisteri on positiivinen, sillä siellä ei näy niin sanottuja negatiivisia luottotietomerkintöjä, kuten maksuhäiriö - tai ulosottomerkintöjä. Rekisterin nimi on myös säädetty sitä koskevassa laissa.

Milloin rekisteri otetaan käyttöön?
Positiivinen luottotietorekisteri otettiin käyttöön 1.4.2024. Luotonantajat hyödyntävät rekisterin tietoja luottokelpoisuuden arvioinnissa, ja yksityishenkilöt voivat tarkastella omia tietojaan rekisterin sähköisessä asiointipalvelussa. 

Onko rekisteri aina käytettävissä?
Rekisteri on käytettävissä pääsääntöisesti vuorokauden ympäri vuoden kaikkina päivinä. Kuten kaikissa IT-järjestelmissä myös positiivisessa luottotietorekisterissä on kuitenkin ajoittaisia palvelu- tai käyttökatkoja, joista tiedotetaan etukäteen.

Miksi Verohallinto on valittu positiivisen luottotietorekisterin rakentajaksi ja ylläpitäjäksi?
Verohallinto valikoitui rekisterin toteuttajaksi, koska meillä on jo kokemusta vastaavan tietojärjestelmän eli tulorekisterin rakentamisesta, käyttöönotosta ja ylläpitämisestä.

Omat tietoni rekisterissä

Mistä näen omat tietoni?
Pääset tarkastelemaan omia tietojasi positiivisen luottotietorekisterin sähköisessä asiointipalvelussa. Asiointipalveluun kirjaudutaan mobiilivarmenteella, pankkitunnuksilla tai varmennekortilla. Palvelu toimii niin tietokoneella, mobiilissa kuin tabletillakin.

Jos kirjaudut palveluun matkapuhelimella tai tabletilla, suosittelemme, että käytät selaimena Google Chromea.

Mitä tietojani rekisteriin ilmoitetaan?
Rekisteriin ilmoitetaan esimerkiksi sinulle myönnetyt

 • asuntolainat
 • autolainat
 • kulutusluotot
 • luottokortit
 • opintolainat
 • osamaksurahoitukset.

Rekisteriin ilmoitetaan myös

 • maksamasi lyhennykset
 • tieto luottosi päättymisestä.

Rekisteriin ei tallenneta tietoa mahdollisista maksuhäiriömerkinnöistäsi. Luotonantaja ilmoittaa rekisteriin kuitenkin tiedon, jos luottosi maksuerän maksu on viivästynyt yli 60 päivää.

Miksi rekisterin tiedoissani näkyy koko laina, joka minulla yhdessä jonkun toisen kanssa?

Jos sinulla on esimerkiksi asuntolaina yhdessä puolisosi kanssa, näet rekisteristä teidän yhteisen lainanne kokonaismäärän. Näet lisäksi lainan tiedoista, että laina on jaettu puolisosi kanssa. Puolisosi näkee myös teidän yhteisen lainan kokonaismäärän positiivisesta luottotietorekisteristä, kun hän kirjautuu rekisteriin.

Luotonantajat näkevät luottotietorekisteriotteella vastaavasti luoton kokonaissaldon, mutta sen lisäksi he näkevät luoton velallisten määrän. Eli, jos sinulla on puolisosi kanssa asuntolaina, luotonantajat näkevät asuntolainan kokonaissaldon molempien luottotietorekisteriotteella. Sen lisäksi he kuitenkin näkevät, että luotosta vastaa kaksi velallista.

Tallennetaanko luottotietorekisteriin maksuhäiriömerkintäni?
Ei tallenneta. Luotonantaja ilmoittaa rekisteriin kuitenkin tiedon, jos luottosi maksuerän maksu on viivästynyt yli 60 päivää. Luotonantaja poistaa tiedon maksuviiveestä, kun olet maksanut maksuerän kokonaan pois. Luotonantaja poistaa tiedon maksuviiveestä myös silloin, jos sovitte luotonantajan kanssa maksuviiveen hoitamiseksi uuden maksuohjelman.

Mistä tietoni tulevat rekisteriin?
Luottojesi tiedot tulevat rekisteriin luotonantajilta eli pankeilta ja muilta rahoituslaitoksilta. Tulotietosi tulevat rekisteriin tulorekisteristä.

Mitä teen, jos luottojeni tiedot ovat rekisterissä väärin?
Jos tiedoissasi on virheitä, sinun kannattaa ensisijaisesti olla yhteydessä luotonantajaasi. Voit olla yhteydessä myös asiakaspalveluumme.

Miten velkajärjestelyssä olevat luotot näkyvät rekisterissä?
Luotonantaja ilmoittaa sinulle myönnetyt kuluttajaluotot rekisteriin. Jos luotto kuuluu velkajärjestelyn maksuohjelman piiriin, on tästä merkintä rekisterissä ja luotosta näkyy vain suppea tietosisältö. Kun velkajärjestelyn maksuohjelma päättyy, tulee luotonantajan poistaa tieto luoton kuulumisesta velkajärjestelyn maksuohjelman piiriin.

Jos et ole maksanut luottoa pois niin kuin maksuohjelmassa on määrätty, voi luotto edelleen näkyä rekisterissä, vaikka itse merkintä velkajärjestelystä olisi poistettu. Jos sinulle on vahvistettu velvollisuus maksaa lisäsuorituksia maksuohjelman päättymisen jälkeen, tulee luotto uudelleen näkyville rekisteriin.

Mitä teen, jos velkajärjestelyssä ollut luotto näkyy tiedoissani, vaikka olen mielestäni sen maksanut?
Saamme rekisteriin tiedot luotoistasi luotonantajilta, joten sinun kannattaa olla yhteydessä luotonantajaasi ja selvittää, miksi merkintä ei ole poistunut tiedoistasi.

Talletetaanko rekisteriin myös luotot, jotka on myönnetty ennen positiivisen luottotietorekisterin käyttöönottoa?
Kyllä, jos luottoa on vielä jäljellä.

Mitä eroa on positiivisen luottotietorekisterin tiedoilla ja kaupallisten luottotietorekistereiden tiedoilla?
Positiiviseen luottotietorekisteriin ei tallenneta maksuhäiriömerkintöjä eikä muita negatiivisia luottotietomerkintöjä. Ne löytyvät jatkossakin kaupallisista luottotietorekistereistä. Rekisteristä löytyvät siis vain sinulle myönnetyt luotot sekä tulotietosi.

Kuka saa hakea tietojani?

Saavatko vuokranantajat hakea luottotietorekisteristä vuokralaisesta tietoja vuokrasopimusta tehdessään?
Eivät saa.

Hyödyntääkö Verohallinto rekisterin tietoja johonkin?
Ei. Verohallinnolla ei ole oikeutta saada tietoja rekisteristä.

Saako Kela hakea tietojani luottotietorekisteristä?
Ei saa.

Jos minulla on tiedossani naapurini henkilötunnus, pystynkö katsomaan hänen tietonsa luottotietorekisteristä?
Et pysty. Luottotietorekisterin sähköisessä asiointipalvelussa voi tarkastella vain omia tietojaan.

Voiko kuka tahansa nähdä rekisteristä tiedot luotoistani?
Ei voi.

Positiivisesta luottotietorekisteristä annetussa laissa määritellään tarkoin, kenellä on oikeus saada rekisteristä tietoja. Luotonantajilla on oikeus tilata tiedoistasi luottotietorekisteriote, kun haet uutta luottoa tai muutat luottosopimustasi.

Joillakin laissa määritellyillä viranomaisilla on rajoitettu pääsy tietoihin. He hyödyntävät rekisterin tietoja muun muassa luottomarkkinoiden seurantaan, tilastointiin ja valvontaan.

Mistä tiedän, kuka on luottotietojani kysynyt?
Sähköisestä asiointipalvelustamme voit tarkistaa, ovatko luotonantajat kysyneet tietojasi rekisteristä ja jos ovat, mikä organisaatio tiedot on kysynyt, milloin ja miksi sekä mitä tietoja organisaatiolle on rekisteristä annettu. Sähköinen asiointipalvelu aukeaa 1.4.2024.

Jos teen osamaksusopimuksen esimerkiksi huonekaluliikkeen kanssa, pääseekö myyjä näkemään luottojeni tiedot?
Osamaksukauppoja rahoittavat pääasiassa rahoituslaitokset, eivät myyjäliikkeet. Rahoituslaitos, joka myöntää osamaksurahoituksen, arvioi kykysi maksaa luottoa. Jos siis huonekaluliike ei itse rahoita osamaksua, heillä ei ole oikeutta tarkistaa tietojasi luottotietorekisteristä.

Voiko luotonantaja kysyä tietojani rekisteristä vain silloin, kun haen uutta luottoa, vai voiko luotonantaja seurata luottojeni tietoja muutenkin luoton voimassaolon aikana?
Luotonantaja ei voi seurata luottojesi tietoja vapaasti vaan ainoastaan silloin kun

 • haet uutta luottoa
 • luoton määrää korotetaan
 • haet luotonehtoihin sellaista muutosta, joka edellyttää luottokelpoisuuden arviointia
 • luotonantaja hyväksyy luoton vakuudeksi takauksen tai vierasvelkapantin.

Mitä tulotietojani luotonantaja saa positiivisesta luottotietorekisteristä?
Luotonantaja saa luottotietorekisteriotteessa tiedot kuukausituloistasi tilaushetkeä edeltäviltä 12 kalenterikuukaudelta. Tulotiedoissa huomioidaan vain kokonaiset kuukaudet. Kuukausitulot jaotellaan brutto- ja nettotuloihin. Tulotiedot ovat peräisin tulorekisteristä, joten ne sisältävät tiedot sinulle maksetuista palkoista, etuuksista ja eläkkeistä. Tulorekisterissä ei ole tietoja pääomatuloista eikä yritystuloista.

Tulotietosi näkyvät vain luottotietorekisteriotteessa. Jos otteita ei ole tilattu, et näe tulotietojasi positiivisen luottotietorekisterin sähköisessä asiointipalvelussa lainkaan.

Jos haluat tarkastella tulotietojasi tarkemmin, kirjaudu tulorekisterin sähköiseen asiointipalveluun.

Tietoa tulorekisteristä

Henkilötietojen suojaus

Miten luottotietorekisterissä olevat henkilötiedot on suojattu?
Luottotietorekisterissä noudatetaan niin sanottua korotettua tietoturvatasoa. Tämä tarkoittaa, että tiedot säilytetään ja niitä käsitellään erittäin suojatussa ympäristössä.

Sivu on viimeksi päivitetty 12.2.2024