Tietoa luottotietorekisteristä ohjelmistokehittäjille

Tekniset suunnittelu- ja toimintaperiaatteet

 • Positiivista luottotietorekisteriä koskeva laki tulee voimaan 1.8.2022, mutta sitä aletaan soveltaa täysimääräisesti vasta keväällä 2024, jolloin rekisteri otetaan käyttöön. Laissa säädetään rekisterin yleisistä toimintaperiaatteista. 
 • Positiivisen luottotietorekisterin toteuttaja ja ylläpitäjä on Verohallinnon Tulorekisteriyksikkö.
 • Rekisteri tallentaa ja jalostaa tietoa laissa määriteltyihin käyttötarkoituksiin. Rekisteri esimerkiksi kokoaa tiedoista luottotietorekisteriotteen.
 • Rekisteristä tietoja saavat vain laissa määritellyt toimijat, ja tietoja saa käyttää vain laissa säädettyihin käyttötarkoituksiin.
 • Laissa säädettyjen tietojen ilmoittaminen luottotietorekisteriin on pakollista.
 • Tietojen hyödyntäminen säädetään maksulliseksi.
 • Rekisterin tavoitteena on pitkälle automatisoitu järjestelmä.
  • Luotonantajat ilmoittavat luottojen tiedot rekisteriin rajapintojen kautta. Tietoja ei voi ilmoittaa paperilomakkeella.
  • Luottotietorekisteriotteet ja viranomaisille jaeltavat tiedot toimitetaan rekisteristä rajapintojen kautta.
  • Yksityishenkilöille rakennetaan sähköinen asiointipalvelu omien tietojen katselua varten. Asiointipalvelussa huomioidaan saavutettavuusvaatimukset.

Rajapinnat

Tiedot siirtyvät luottotietorekisterin ja eri osapuolten välillä rajapintojen kautta. Rajapintoja on suunnitteilla eri osapuolille seuraavasti:

 • ilmoittamisen rajapinnat tiedon ilmoittajille
 • luottotietorekisteriotteen kyselyrajapinta luotonantajille
 • tiedon hyödyntämisen rajapinnat viranomaisille
 • rajapinta rekisterin toiminnan valvontaa varten
 • vapaaehtoisen luottokiellon rajapinta luottotietoyhtiöille.

Organisaatio tarvitsee rajapinnan käyttöä varten varmenteen. Organisaatio tunnistetaan rajapinnassa varmenteen avulla.

Rajapintojen kieli on englanti. Ohjeistus rajapintojen käyttöön laaditaan suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Aikataulu

Positiivinen luottotietorekisteri otetaan käyttöön kahdessa vaiheessa. Ensimmäisessä vaiheessa keväällä 2024 rekisteriin tulevat kuluttajaluottojen ja näihin rinnastuvien luottojen tiedot. Luotonantajat alkavat ilmoittaa tietoja 1.2.2024 alkaen ja voivat hyödyntää rekisterin tietoja 1.4.2024 alkaen.

Ensimmäisessä vaiheessa luotonantajien on ilmoittauduttava rekisterin käyttäjäksi syksyllä 2023.

Toisessa vaiheessa vuoden 2025 lopussa luotonantajat alkavat ilmoittaa muille yksityishenkilöille kuin kuluttajille myönnettyjä luottoja. Toisen vaiheen tietoja voi hakea rekisteristä keväästä 2026 alkaen.

Rajapintoja koskeva lopullinen tekninen dokumentaatio julkaistaan viimeistään tammikuussa 2023, eli vuosi ennen ilmoittamisen aloitusta.

Sidosryhmäyhteistyö ja -testaus

Positiivisen luottotietorekisterin onnistunut toteutus vaatii tiivistä yhteistyötä sidosryhmien kanssa. Sidosryhmillä on mahdollisuus kommentoida suunnitelmia rekisterin toteutuksesta ja vaikuttaa järjestelmän tekniseen ratkaisuun. Järjestämme sidosryhmille myös infotilaisuuksia, joissa käydään läpi hankkeen etenemistä.

Hankkeen edetessä sidosryhmillä on mahdollisuus varmistaa omien järjestelmiensä yhteensopivuus positiivisen luottotietorekisterin kanssa testaamalla. Testauksen aloittamisesta tiedotetaan sidosryhmille etukäteen.

Liity postituslistallemme, niin saat ajankohtaista tietoa hankkeen etenemisestä

Lähetämme sidosryhmillemme säännöllisesti ajankohtaista tietoa positiivisen luottotietorekisterin kehittämisestä ja järjestämme myös infotilaisuuksia. Saat ajankohtaiset tiedot ja kutsut tilaisuuksiin liittymällä postituslistallemme. Liity postituslistalle lähettämällä pyyntö osoitteeseen luottotietorekisteri (at) vero.fi.

Voit lähettää sähköpostitse myös kysymyksiä positiivisen luottotietorekisterin valmistelusta. Päivitämme UKK-sivua säännöllisesti.

Lisätietoa

luottotietorekisteri (at) vero.fi

Lue lisää sanastosta

Linkit ohjautuvat sivustolle sanastot.suomi.fi ja avautuvat uuteen ikkunaan.