Suojaa omat tietosi

Omia tietoja kannattaa suojata mahdollisimman monella eri tavalla, etenkin jos epäilet, että tietosi ovat päätyneet vääriin käsiin. Tältä sivulta löydät kootusti tietoa siitä, miten omia tietoja voi suojata.

Positiivisessa luottotietorekisterissä voit tehdä itsellesi vapaaehtoisen luottokiellon. Se suojaa sinua esimerkiksi tilanteessa, jossa henkilötietosi on varastettu ja joku yrittää hakea henkilötiedoillasi luottoa. Vapaaehtoinen luottokielto on ilmainen. 

Vapaaehtoisen luottokiellon lisäksi kahdella luottotietoyrityksellä on valikoimissaan maksullinen omaehtoinen luottokielto:

Lisäksi voit suojata tietojasi seuraavilla tavoilla:

OmaVero

  • Kiellä tilinumerosi muuttaminen muutoin kuin sähköisessä asiointipalvelussa. Jos haluat, että tilinumeron voi muuttaa vain tunnistautuneena OmaVerossa eikä paperilomakkeella, rajaa tilinumeron ilmoittamista OmaVerossa. Katso tarkemmat ohjeet Verohallinnon sivuilta.

Verkkopalvelut

Vaihda salasanasi ja käytä vahvoja salasanoja. Ota käyttöön myös kaksivaiheinen tunnistautuminen.

Patentti- ja rekisterihallitus

Digi- ja väestötietovirasto

  • Tee yhteystietojen luovutuskiellot. Kun kiellät yhteystietojesi luovuttamisen eri rekistereistä, ulkopuoliset eivät saa hankittua sinusta tietoja osoite- ja yhteystietopalveluista. Voit esimerkiksi estää muuttoilmoituksen teon ja osoitetietojen luovutuksen. Lisätietoja tietojen luovuttamisen kieltäminen -sivulla.

Teleoperaattorit

Muista tehdä yhteystietojen luovutuskielto myös teleoperaattorillesi.

Posti

Kiellä osoitteenmuutoksen tekeminen paperilomakkeella. Muuttosuojaus ja kevyt muuttosuojaus -sivulta voit valita sinulle sopivimman vaihtoehdon.

Poliisi

Jos epäilet, että tietojasi on käytetty väärin, tee tarvittaessa rikosilmoitus poliisille poliisin verkkosivuilla.

Sivu on viimeksi päivitetty 20.6.2024