Vapaaehtoinen luottokielto

Jos omien tietojen turvallisuus huolestuttaa, kannattaa omat tiedot suojata mahdollisimman hyvin. Vapaaehtoinen luottokielto on yksi väline tietojen suojaamiseen. Luottokielto suojaa sinua esimerkiksi tilanteessa, jossa henkilötietosi on varastettu ja joku yrittää hakea henkilötiedoillasi luottoa. Lisäksi luottokielto on työkalu oman taloutesi hallintaan.

Yksityishenkilönä voit tehdä itsellesi vapaaehtoisen luottokiellon positiivisen luottotietorekisterin sähköisessä asiointipalvelussa. Asiointipalvelun Oma asiointi -osiossa on kohta "Tee tai poista vapaaehtoinen luottokielto", josta pääset tekemään tai poistamaan kiellon tai muokkaamaan sitä milloin tahansa. Luottokiellon tekeminen ja muokkaaminen on maksutonta. Voit itse valita, onko kielto voimassa toistaiseksi vai määräajan. Sinun tulee myös valita luottokiellolle syyksi jokin seuraavista:

  • Identiteettivarkauden riski
  • Oma taloudenhallinta
  • Muu syy

Jos et voi käyttää sähköistä asiointipalvelua, voit tehdä luottokiellon myös paperilomakkeella.

Mihin luottokielto vaikuttaa?

Jos olet tehnyt itsellesi vapaaehtoisen luottokiellon, tulee luotonantajien harkita uuden luoton myöntämistä tavallista huolellisemmin. Kun haet uutta luottoa, luotonantaja tilaa tiedoistasi luottotietorekisteriotteen, jossa näkyy tieto luottokiellostasi. Vapaaehtoinen luottokielto ei vaikuta esimerkiksi jo myönnetyn luoton, kuten vaikkapa luottokortin, käyttämiseen. Toisin kuin luottotietoyhtiöiltä, positiivisesta luottotietorekisteristä et voi saada todistusta vapaaehtoisesta luottokiellostasi. Voit sen sijaan poistaa kiellon ja tehdä sen uudelleen sähköisessä asiointipalvelussamme koska tahansa.

Kenelle tieto välitetään?

Tieto luottokiellostasi välitetään luotonantajille, kun haet uutta luottoa. Tällöin luotonantajan pitää tilata tiedoistasi luottotietorekisteriote, jolla tieto luottokiellostasi näkyy. Teleoperaattorit, vuokranantajat tai esimerkiksi sähköyhtiöt eivät saa tietoa luottokiellostasi rekisteristämme, sillä heillä ei ole oikeutta hakea tietoja positiivisesta luottotietorekisteristä.

Suostumuksellasi tieto välittyy myös muille

Kun teet itsellesi luottokiellon, sähköisessä asiointipalvelussa kysytään, haluatko antaa suostumuksen siihen, että tieto luottokiellostasi välitetään myös luottotietoyhtiöille eli Dun & Bradstreet Finlandille (entinen Bisnode) ja Suomen Asiakastiedolle.

  • Jos et anna suostumusta tiedon välittämiseen, tieto luottokiellostasi annetaan vain mahdollisille luotonantajille. Luotonantajat saavat tiedon luottokiellostasi, jos haet tai sinun tiedoillasi yritetään hakea uutta luottoa.
  • Jos annat suostumuksen tiedon välittämiseen, voivat luottotietoyhtiöt välittää tiedon luottokiellostasi edelleen myös esimerkiksi teleoperaattoreille, vuokranantajille tai vaikkapa sähköyhtiöille.

Kun hankit uutta sähkösopimusta, vakuutusta tai puhelinliittymää, myyjä tilaa sinusta luottotietoraportin eli tarkistaa luottotietosi edellä mainituilta luottotietoyhtiöiltä. Raportilla näkyvät mahdolliset maksuhäiriömerkintäsi sekä tieto mahdollisesta luottokiellostasi.
Vastaavasti myös vuokranantajat voivat saada tiedon luottokiellostasi, jos haet vuokra-asuntoa ja vuokranantajat pyytävät luottotietoyhtiöiltä raportin maksuhäiriömerkinnöistäsi.
Näissä tilanteissa asiakkaasta siis haetaan tietoa muualta kuin positiivisesta luottotietorekisteristä. Käytännössä siis luottotietoyhtiöiltä, joille tieto luottokiellostasi on suostumuksellasi välitetty.

Yleisesti ottaen luottotietoyhtiöt välittävät asiakkaista huomattavasti enemmän tietoa kuin rekisteri: Luottokiellon lisäksi ne välittävät esimerkiksi tiedon asiakkaan mahdollisista maksuhäiriömerkinnöistä.

Poista luottokielto tarvittaessa luotonhakua varten

Jos sinulla on vapaaehtoinen luottokielto ja sinulla on tarve hakea lainaa, voit halutessasi käydä poistamassa luottokiellon lainaneuvottelujen ajaksi. Näin voit välttyä esimerkiksi lisäselvityksien tekemiseltä lainaneuvottelujen aikana. Esimerkiksi:

  • Jos olet antanut suostumuksen tietojesi välittämiseen luottotietoyhtiöille ja haet vuokra-asuntoa mutta et halua, että mahdollinen vuokranantaja saa tiedon luottokiellostasi, käy poistamassa kielto.

Huomaathan, että kiellon poistaminen välittyy luottotietoyhtiöille viiveellä.

Muistathan tehdä kiellon uudelleen, kun luottosopimus tai vuokrasopimus on tehty. Jos haluat, että tieto luottokiellostasi menee jatkossa vain luotonantajien käyttöön, älä anna suostumusta tietojesi välittämiseen luottotietoyhtiöille.

Lue myös

Sivu on viimeksi päivitetty 20.6.2024